Брой 07-08, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Вести

На 20 май в Пловдив се проведе регионалното състезание по брайлово четене и писане за слепи.
От години, в чест на празника на българската писменост – 24 май, Пловдивската регионална съюзна организация събира хората със зрителни увреждания, за да подклажда огъня, запален от Луи Брайл.
Дошлите ентусиасти бяха разделени на две групи – преминали през училищата за слепи и самообучили се. След като припомни на участниците правилата и изискванията, председателят на журито Стефка Стойчева даде старт на мероприятието.
Първият кръг беше по бързо и правилно четене за самообучили се. Тук на първо място се класира Кирил Дамянов, а на второ Иван Михайлов. След това пред комисията премина групата от училищата. Във втория кръг – правилно писане, Кирил Дамянов отново беше пръв, а след него се наредиха Иван Лазаров и Петър Караиванов. Накрая дойде моментът за обявяване на комплексното класиране. Победител при допълнително образовалите се е Кирил Дамянов, а при завършилите училища – Елисавета Стоянова. Те ще участват по право на националното състезание по брайлово четене и писане в края на годината.

***
На 27 май в града на седемте хълма се проведе демонстрационен турнир по канадска борба за инвалиди. Той премина в два етапа:
Жени, лява и дясна ръка, категория абсолютна.
Мъже, лява и дясна ръка, категория абсолютна.
В турнира взеха участие двама мъже и три жени от Пловдив и четирима мъже от Сливен. Много оспорвано протекоха борбите при мъжете. На дясна ръка нашите представители тръгнаха надолу още в началото. Никола Стоянов не успя да преодолее напрежението, а Кирил Дамянов подцени един от противниците си и това му изигра лоша шега. На лява ръка той обаче не допусна подобна грешка. По време на борбите мобилизира силите си, достигна до финала и, отстъпвайки единствено на 110 килограмовия сливенчанин, зае почетното второ място.
При жените завърналата се в играта Ана Маринова не даде шанс на своите съотборнички от спортен клуб "Марица" - явното и превъзходство беше очевидно и не будеше съмнение. Затова пък Ася Бурова и Димка Дамянова се бориха здраво и в крайна сметка си поделиха по едно второ и едно трето място на лява и дясна ръка.

***
В началото на месец март Националното радио "Христо Ботев" приведе в действие една своя инициатива. Водещата на предаването "Познати-непознати" - Цвети Николова, започна набиране на авторски стихотворения от слепи поети за конкурса "Незрящи сърца". В края на май тричленно жури излъчи и представи пред аудиторията на националната медия крайното класиране. Приятна изненада за ТСО "Марица" Пловдив е почетното трето място на Кирил Дамянов за стихотворението му "Изповед".
На читателите на списание "Зари" поднасяме наградената творба.

ИЗПОВЕД

Кажи ми Господи, защо съм тъй несретен?
С приятели защо не ме дари?
Останал сам сред бурите и ветровете,
огнище търсих, планини от лед открих.

Дали те има? Ако те има, до мене застани.
Душа страдална с думи благи изцери.
Повикай вярата, надеждата, повикай любовта -
Доброто, Боже, нека властва над света.

Прости ми всемогъщи! Ако можеш, на неверника прости!
Приятелите да говорят както искат.
В живота има истина една -
Ще дойдат дни, в които силният от немощния помощ ще поиска.

Кирил ДАМЯНОВ

Кратък разбор на отчетно-изборната кампания в РСО Пловдив

Тазгодишните отчетно-изборни събрания в Съюза започнаха малко по-рано – още от средата на март. Графикът приет от РУС на пловдивската регионална организация беше по-сгъстен и наситен, защото стартът реално бе даден със събранието в ТСО Белозем на 20 април, а финалът беше събранието в Карлово на 3 юни (то беше отложено за тази дата поради участието на Алекси Начев – председател на ТСО Карлово, на заседанието на Общото събрание на пълномощниците в Шипково).
Събранията на териториалните организации към РСО Пловдив преминаха конструктивно и делово, в съответствие с Устава и съюзните наредби. Това в Хисаря беше посетено от Живка Павлова от ЦУ, а в Карлово – от председателя на ССБ Васил Долапчиев. Отчете се снижаване на посещаемостта – причините за всяка организация са специфични, но ръководството на всяка ТСО трябва да си направи собствен и точен анализ и изводи. Своевременната разгласа, перманентната връзка с хората и мотивацията им да присъстват на най-важните събития за ТСО са основните инструменти за осъществяване на пълноценен организационен живот.
Три от териториалните организации си избраха нови председатели – Иванка Геновска за Белозем, Жана Матова за Пещера и Мария Муховска за Панагюрище. Останалите деветима бяха преизбрани – това са или дългогодишни ветерани в съюзното движение, уважавани и обичани от хората по места, като Иван Шопов в Асеновград, Елена Василева в Хисаря, Георги Къртев в Стамболийски, Алекси Начев в Карлово, или председатели, доказали с работата си, че достойно могат да продължат и занапред – Милко Орешков в Раковски, Георги Генов и Данчо Данчев в Пловдив, Мария Димова във Велинград и Пламен Илиев в Пазарджик. 
Управителните съвети бяха значително обновени, включиха се нови хора в работоспособна възраст – една положителна предпоставка за по-активна бъдеща дейност. Освен това обща тенденция беше, че по-големите организации избраха 5-членен състав на УС – по-големият им числен състав водеше до тромавост и неефективност в работата, а по-малкият означаваше фиктивно съществуване на хартия. Избрани бяха и 99 пълномощниците в Регионалното общо събрание – голямата им численост съответства на най-голямата регионална организация на Съюза на слепите в България.

Георги ГЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Добре дошла отново, Мира!
160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ
Автобиография
Дядо Йоцо гледа
АВТОРСКИ КОНЦЕРТИ НА ПЕТКО СТАЙНОВ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
Първите авторски концерти на български композитор на художествена музика в САЩ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
Четвърти Национален фестивал на хора с увреждания - Перник 2010
На събор край Асеновград
ДИСКРИМИНАЦИЯ
Изхвърлиха слепец с куче-водач от тролея
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Плевен
Добрич
Пловдив
Кюстендил
ОБЯВИ
Покана
Запознанства
60 години списание "Зари"
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Невидимото за очите
Фаворитката на "България търси талант" изпя пред пловдивчани бъдещият химн на града
ПЪТЕПИС
Париж - романтика и завръщане към славното минало на една империя
РАЗКАЗ
Тайният език на слепите музиканти
ЮРИДИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ
Писмо от АСП към МТСП до директорите на регионални дирекции за социално подпомагане
Изменения в Правилника за прилагане на ЗИХУ
Архив на изданието
1 2 3 4 5