Брой 07-08, 2010

Тема: АВТОРСКИ КОНЦЕРТИ НА ПЕТКО СТАЙНОВ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

Първите авторски концерти на български композитор на художествена музика в САЩ


По инициатива и с решителната финансова подкрепа на внучката на композитора Изабела Стайнов-Уилкокс (дъщеря на големия му син - американски гражданин от началото на 50-те години на миналия век), която е изкуствовед, в края на м. май 2010 г. в Съединените американски щати бяха изнесени два концерта изцяло с музикални творби на Петко Стайнов.
Концертите бяха организирани от Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" и фондация "Петко Груев Стайнов" със съдействието на Американска фондация за България, Посолството на Република България в САЩ и Българското музикално общество във Вашингтон.
Куратор и творчески ръководител на концертите бе българската пианистка със световна известност Павлина Доковска, ръководител на Клавирния департамент на "Мейнес колеж" Ню Йорк, подпомогната от също така международно известната певица Стефка Евстатиева.

Първият концерт
се проведе в Ню Йорк на 25 май в зала "Уайл" на Карнеги хол от 20,00 ч. Той бе открит със слово на куратора Павлина Доковска, която очерта ключовото място и роля на Петко Стайнов в развитието на българската музикална култура и разкри спецификата на творчеството му като синтез между интонационната същност и ритмиката на националния фолклор и традициите на европейския симфонизъм. Концертът включваше представянето на следните творби на композитора:
Симфонична сюита "Приказка", части Пусто горе, тилилейско, Змей и Педя човек, лакът брада  - аранжимент за камерен ансамбъл от Пламен Джуров, създаден специално за концер¬та.
"Нощ" (1915), песен за баритон и пиано.
"На печалния ми брат" (1915), песен за сопран, пиано и цигулка.
Два септета за флейта, кларнет, две цигулки, виола, виолончело и контрабас, неизвестни до 2000 г., когато са открити и дешифрирани от брайлов нотопис.
"Легенда" (1915): Анданте, Алегро кон спирито, Анданте транквило и
"Фантазия" (1916).
Четири песни за детски хор:
"Месечинка" (1947)
"Родното ми село" (1958)
"Поточе" (1958)
"Преди ваканцията" (1961).
Три вокални квартета (хорови песни, адаптирани за вокален квартет от Стефка Евстатиева):
"Хайде бре, Яно" (1932)
"Що ми е мило и драго" (1932)
"Ела се вие, превива" (1931).
Симфонична сюита "Тракийски танци", части Пайдушко, Мечкарски танц, Хоро и Ръченица  (1925-1926) - аранжимент за салонен оркестър (1951) от Евгений Столица.
Концертът бе изнесен от състави, формирани за целта от известните, работещи или учещи в САЩ, български и американски музиканти с водещото участие на Павлина Доковска – пиано, Стефка Евстатиева – сопран и Герган Ценов – диригент, както и на Джон Макмъртери – флейта, Игор Бегелман – кларнет, Били Хънтер – тромпет, Уестън Спрот – тромбон, Георги Вълчев – цигулка, Сара Прат-Парсамиан – цигулка, Теодора Димитрова – цигулка, Д. Златинова – цигулка, Ирена Момчилова – виола, Джеймс Уилсон – виолончело, Робърт Буркхарт – виолончело, Трой Ринкър – контрабас, С. Стоянов – ударни, Милослав Антонов – баритон, Адриана Велинова – сопран, Мариана Карпатова – мецосопран.
Участва и Български детски хор-школа "Гергана" с диригент Красимира Иванчева и педагози: Стефка Евстатиева, Красимира Иванчева, Виктория Цоцкова, Нели Хаджийска, Зора Бояджиева и Таня Георгиева.
Концертът протече при пълна зала (с листа на чакащи за билети). Преобладаващата част от публиката бе американска. Присъстваха със семействата си Генералният консул на Република България в Ню Йорк Радослав Точев и Княгиня Мария Луиза, както и президентът на Американската фондация за България Тед Василев и съпрузите Нели и Робърт Гипсън – едни от най-щедрите спонсори на фондация "Св. Св. Кирил и Методий". На присъстващите бе предоставена брошура, съдържаща подробна програма на концерта, биография и творчески портрет на Петко Стайнов, анализ на представените творби и кратки творчески портрети на всички изпълнители. Публиката възнагради изпълнението с продължителни аплодисменти. Концертът приключи със слова на благодарност от страна на Изабела Стайнов-Уилкокс и на председателя на Фондация "Петко Груев Стайнов" Стефан Стайнов.
В последвалия коктейл гостите от публиката и особено американските изпълнители изразиха откровено възхищението си от музиката на Петко Стайнов и удовлетворението си, че тя най-после е представена на американска сцена.

Вторият концерт
бе изнесен на 27 май във Вашингтон в зала "Милениум" на Кенеди център от 18 ч. Поради ограничението за едночасово протичане, валидно за всички прояви в зала "Милениум", от програмата на втория концерт отпаднаха двата септета - "Легенда" и "Фантазия", и изпълнението на детския хор "Гергана". И този концерт бе открит със слово на Павлина Доковска и завърши с благодарствени думи от страна на Изабел Стайнов-Уилкокс и Стефан Стайнов. И тук залата бе пълна, като този път преобладаваше българската публика. Концертът бе почетен от г-н Тихомир Стойчев, изпълняващ длъжността посланик на Република България. След концерта в продължение на повече от половин час много от присъстващите изказваха личното си възхищение и благодарност на организаторите и изпълнителите.
На втория концерт е направен видео запис, който е достъпен по Интернет на сайта на Кенеди Център на адрес:
http://www.kennedycenter.org/explore/videos/?id=M4258
Информация за двата концерта с фотоси и отзиви може да се види на сайта, създаден от Изабел Стайнов-Уилкокс специално за проявите на адрес:
http://www.petkostaynovmusic.com

София, 08.06.2010
Снимки от концерта:Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Добре дошла отново, Мира!
160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ
Автобиография
Дядо Йоцо гледа
АВТОРСКИ КОНЦЕРТИ НА ПЕТКО СТАЙНОВ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
Първите авторски концерти на български композитор на художествена музика в САЩ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
Четвърти Национален фестивал на хора с увреждания - Перник 2010
На събор край Асеновград
ДИСКРИМИНАЦИЯ
Изхвърлиха слепец с куче-водач от тролея
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Плевен
Добрич
Пловдив
Кюстендил
ОБЯВИ
Покана
Запознанства
60 години списание "Зари"
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Невидимото за очите
Фаворитката на "България търси талант" изпя пред пловдивчани бъдещият химн на града
ПЪТЕПИС
Париж - романтика и завръщане към славното минало на една империя
РАЗКАЗ
Тайният език на слепите музиканти
ЮРИДИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ
Писмо от АСП към МТСП до директорите на регионални дирекции за социално подпомагане
Изменения в Правилника за прилагане на ЗИХУ
Архив на изданието
1 2 3 4 5