Брой 07-08, 2010

Тема: ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ

Фаворитката на "България търси талант" изпя пред пловдивчани бъдещият химн на града


Една идея - един от най-древните градове на нашия континент да има свой химн - близо година и половина владее умовете и сърцата на пловдивчани. Именити и начинаещи поети и композитори, утвърдени културтрегери и "печени" химнописци се втурнаха да творят, за да оставят името си в аналите на историята на Пловдив, а и да отнесат наградата, обявена от общината.
Състезанието за престижния приз беше изключително оспорвано – в деловодството на Община Пловдив постъпиха над 60 кандидатстващи песни, в това число и песента "Ноктюрно за Пловдив" по текст и музика на покойната Величка Кърпарова и в изпълнение на дует "Амур" от Пловдивската регионална организация на слепите. Макар и недостигнала до финала, тя беше една от най-мелодичните и съдържателни композиции, която ще остане в музикалния архив на града.
Конкурсът мина през различни етапи – през комисии одобряващи текста и музиката и общинска комисия, одобряваща окончателно представените песни. Под силния натиск на общественото мнение, преди да каже окончателната си дума, Пловдивският общински съвет взе решение да чуе и мнението на гражданите - проведе се електронно гласуване и представянето на най-добрите песни пред публика, която трябваше да бъде анкетирана след края на концерта.

На 12 юни (събота вечер) повече от 1000 пловдивчани загърбиха жегата, футболните страсти и културните мероприятия с големи знаменитости - същия ден в Пловдив имаше концерт на Елтън Джон - и се стекоха в лятно кино "Орфей", като го изпълниха до краен предел с много правостоящи. Раздадените на зрителите 900 анкетни карти за гласуване далеч не стигнаха за всички.
Пловдивчани чуха 12-те предложения за химн на Пловдив, събрали най-много гласове от електронното обществено гласуване. Някои от песните се изпълняваха от именити певци като Орлин Горанов и Христо Кидиков, а детската музикална формация "Омайниче" и малката Нели Солакова вдигнаха градуса на настроението още в началото. Цецо от "Респект", по думите на хората от киното, ги накара да настръхнат от чутото. Непринудени овации и бурни аплодисменти съпроводиха спечелилата наскоро наградата в шоуто на БТВ "България търси талант" Богдана Петрова.
При преброяването на бюлетините от гласуването след концерта се установи, че песента "Химн на Пловдив" по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Славчев и в изпълнението на талант № 1 - незрящата Боги Петрова, хор "Детска китка" и мъжко трио спечели убедително подкрепата на публиката с 292 гласа. Класиралата се на второ място песен събра почти два пъти по-малко гласове - 150, а гласовете за останалите можеха да се изпишат с двуцифрени, дори с едноцифрени числа.
Едно пловдивско момиче, загубило зрението си още в бебешка възраст, се пребори с невероятната конкуренция на хора с разнообразни таланти. Както убедително грабна приза на "България търси талант", по същия недвусмислен начин с топлия си, звучен и красив глас Богдана спомогна за утвърждаването на предпочетената от пловдивчани песен за химн на града. Ученичката от Пловдив за пореден път доказа, че, когато Господ раздава различни дарби на хората, не се интересува дали човекът чува, вижда или е в инвалидна количка.

Георги ГЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Добре дошла отново, Мира!
160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ
Автобиография
Дядо Йоцо гледа
АВТОРСКИ КОНЦЕРТИ НА ПЕТКО СТАЙНОВ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
Първите авторски концерти на български композитор на художествена музика в САЩ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
Четвърти Национален фестивал на хора с увреждания - Перник 2010
На събор край Асеновград
ДИСКРИМИНАЦИЯ
Изхвърлиха слепец с куче-водач от тролея
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Плевен
Добрич
Пловдив
Кюстендил
ОБЯВИ
Покана
Запознанства
60 години списание "Зари"
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Невидимото за очите
Фаворитката на "България търси талант" изпя пред пловдивчани бъдещият химн на града
ПЪТЕПИС
Париж - романтика и завръщане към славното минало на една империя
РАЗКАЗ
Тайният език на слепите музиканти
ЮРИДИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ
Писмо от АСП към МТСП до директорите на регионални дирекции за социално подпомагане
Изменения в Правилника за прилагане на ЗИХУ
Архив на изданието
1 2 3 4 5