Брой 09, 2010

Тема: СПОРТ

Страсти край големия язовир


Вече много пъти е ставало дума за популярността, на която се радва спортният риболов сред незрящите в последните години.
След проведени регионални състезания, където бяха излъчени победители и сформирани отбори, на 14 септември премина и Националното съревнование по спортен риболов за незрящи.
Домакини на проявата бяха колегите ни от РСО Монтана с председател Атанас Иванов, а спонсори - Община Монтана, Съюз на слепите в България и Българска параолимпийска асоциация с президент г-н Илия Лалов, който беше гост на мероприятието.
Надлъгването с шараните се проведе на язовира край село Расово. Любезните домакини бяха осигурили присъствието на медицинско лице, както и полицейско присъствие, а съдийството се осъществяваше от представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
За нарастващата популярност на спортния риболов сред невиждащите хора свидетелстваше и големият брой участници. В националното състезание взеха участие 12 отбора от почти всички наши регионални организации.
Тук бяха риболовците от Варна - град, където рибарлъкът е традиция. Тук бяха и представителите от Шумен, Дряново, Плевен, Монтана, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кюстендил, Кърджали и два отбора от столицата. Всички те пристигнаха с голямо настроение, спортен хъс и желание за победа. Много от участниците се бяха подготвили да мамят рибите с най-различни хитрости и разнообразни примамки. Сред риболовците имаше и две представителки на нежния пол. Това бяха Кънка Витова - председател на спортния клуб в Кюстендил, която освен риболовец е и много добър шахматист, и Недялка Камбурова - председател на РСО Кърджали.
Съревнованието стартира в 9.30 и бе решено да продължи 4 часа. По регламент за всеки отбор имаше по един придружител и помощник, а отборите се състояха от по трима души. Спазено бе и задължителното разстояние от по 8 метра между отделните състезатели.
И естествено първият резултат не закъсня. Малко след старта на съревнованието бе уловен и първият шаран. Рибата се излъга да се закачи на въдицата на Добрин Добрев от Сливен.
В началото риболовът потръгна, но след 11 часа, може би поради горещото време, рибата се изпокри и престана да кълве. Затова и в края на съревнованието уловът като цяло беше много слаб като за толкова много риболовци.
Все пак уловена бе достатъчно риба, за да позволи оформянето на класиране и да не се провали състезанието.
На награждаването присъства кметът на община Монтана г-н Златко Живков, както и кметът на село Расово Стефан Копашев. През цялото време тук бе и председателят на ССБ Васил Долапчиев. За съжаление на проявата не можа да присъства кметът на Вълчедръм Иван Барзин, който също има голям принос за доброто протичане на състезанието.
Отборите-победители бяха наградени лично от кмета на Община Монтана с купи и грамоти, както и с парични награди.
На първо място се класира отборът на Варна с 3580 точки. Отборът получи освен купата и 120 лева парична награда.
Второто място завоюва единият от софийските отбори с 1714 точки и освен купата получи 80 лв. парична награда.
На трето място се класира отборът от Горна Оряховица.
Освен отборното, в първенството имаше и индивидуално класиране.
Тук първото място грабна отново представител от Варна - Петър Здравков Иванов, който получи парична награда от 30 лв. Наградата връчи г-н Илия Лалов – президентът на Българската параолимпийска асоциация.
Вторият класирал се риболовец бе Паруш Иванов Парашкевов, също представител на морската ни столица. Неговата парична награда бе от 20 лв., които му връчи кметът на Расово Стефан Копашев.
И третото място бе за Михаил Василев Михайлов, представител на отбора на РСО София от гр. Перник. Той получи 10 лева, с които го награди г-н Велик Атанасов в качеството си на председател на Спортната федерация на хора със зрителни увреждания.
Най-голямата риба в този ден улови Петър Здравков Иванов, но още по-голямата все пак бе уловена от г-н Лалов, който получи като подарък един твърде внушителен по размерите си шаран като жест на благодарност за големия му принос за развитието на спорта сред хората с увреждания.
Награда бяха подготвили и съдиите от териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, чийто принос за отличното протичане на състезанието също бе много голям.
Това бяха плакети и грамоти за класиралите се на първите три места в индивидуалното класиране.
През цялото време всички – участници и гости, се радвахме на отлична организация, топло и сърдечно домакинство и много, много добро настроение.

Марина ПЕТКОВА

Виж снимки от съревнованието:


Назад

Всички статии на Брой 09, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
С Йордан МЛАДЕНОВ, дългогодишен редактор в списание "Зари", разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА
25 напрегнати и ползотворни години
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания 2011
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Обръщение на председателя на ССБ до председателите на РСО
Становище
Открито писмо
Становище
ЕСПЕРАНТО
Активна дейност на българските слепи есперантисти
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Плевен
Средец
Бургас, 19 август
Добрич
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Не доказаха връзка между рака и употребата на мобилен телефон
ООН: Озоновият слой бавно се възстановява
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
125 години от Съединението
ПРОЕКТИ
Работен семинар на специалистите от "Бюро по труда за лица със зрителни увреждания"
СПОРТ
Страсти край големия язовир
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6