Брой 09, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Горна Оряховица


Среща с приятели

На 16 юли 2010 г. посрещнахме гости от Шумен - Любка Лазарова, Дочка Стойкова, Генко Изворски и Георги Георгиев.
Успяхме да проведем две важни срещи. Първата беше в Община Горна Оряховица с експерта по социалните дейности Миглена Папазова. В нея освен гостите взеха участие и членове на УС на ТСО на слепите. Целта беше обмяна на опит, свързан с работата в ЦРСИ за хора с нарушено зрение в Шумен.
Получихме обещание за съдействие от г-жа Папазова за намиране на сграда и разкриване и в Горна Оряховица на ЦРСИ за лица с увредено зрение. Подготвено е предложение до Общинския съвет, тъй като отдавна е назряла такава необходимост.
Втората среща се състоя в Младежкия дом в Горна Оряховица. На нея се проведе дискусия на тема "Какво би ви направило щастливи?", в която участваха членовете на Сдружение "Човещина" и гостите от Шумен.
Като въведение към темата за дискусия бяха прочетени мисли за щастието на известни личности, снети от Интернет.
Ето част от мненията по темата както на членовете на Сдружението, така и на гостите от Шумен:
Димитър Панайотов - председател на Литературен клуб "Асен Разцветников" от Горна Оряховица - "Семейството и работата ме правят щастлив, но бих искал да виждам и радост в очите на хората около себе си."
Радомир Шопов - бивш локомотивен машинист, поет от Горна Оряховица: "Бих се радвал, ако може да се възродят духовните ценности на българския народ."
Евгени Млеченков - член на ССБ: "Чувствам се щастлив от общуването с приятелите си и много се радвам, когато те не ме забравят."
Тодорка Пенчева - член на УС на ТСО - "Според мен щастие е да обичаш и да си обичан."
Любка Лазарова - районен председател и изпълнителен директор на ЦРСИ на хора с нарушено зрение в Шумен: "Смятам, че човек трябва да е здрав и да подарява светлина в душите на хората с добрите си дела, както и да се ръководи от християнските добродетели."
Дочка Стойкова - сътрудник на Любка Лазарова - "Чувствам се щастлива, когато съм здрава и помагам на хората около мен."
Георги Георгиев от Шумен - ръководител производство: "Щастието е относително и може би са най-щастливи тези, които умеят да се радват на малките неща."
Кремена Крумова - журналист от в. "Борба" от Велико Търново - "Споделената любов прави хората щастливи."
Отец Райко - игумен на Дряновския манастир - "Според мен световната глобализация е довела до отдалечаването ни от библейските закони, което от своя страна води човечеството към самоунищожение."
Катя Кряжева - председател на Сдружение "Човещина" и на ТСО на слепите в Горна Оряховица - "Според мен СВОБОДАТА, даваща възможност за избор човек сам да решава какво да работи, кого да обича, с кого да се среща е важно условие да се чувстваме щастливи."
Генко Изворски - управител на "Успех металпринт ССБ" ЕООД Шумен - "Смирението е грозно и то не може да ни направи щастливи. Дори да не сме уверени в успеха, сме длъжни да опитаме!"
Във втората част на срещата присъстващите имаха удоволствието да поздравят г-н Генко Изворски с приемането му за член на Съюза на българските писатели.
Предварително членовете на Сдружението бяха прочели сборника от разкази "Мъжка импресия" и задаваха въпроси на автора, свързани с имената на героите и селищата, както и с творческия процес.
Генко Изворски сподели, че негов учител е Йордан Йовков, който от малък го привлича с хуманизма в творчеството си. Някои от разказите си е написал за три дни, а други са били коригирани многократно, докато стигнат до окончателния си вариант.
Дочка Стойкова прочете кратки откъси от няколко разказа, а Генко Изворски разказа интересни истории, свързани с идеите за написването им.
Срещата продължи на чаша бяло вино и сладкиши в офиса на ТСО и въпреки жегата разговорите бяха оживени и с неохота трябваше да се разделим с гостите.

Катя КРЯЖЕВА,
председател на Сдружение "Човещина"


Назад

Всички статии на Брой 09, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
С Йордан МЛАДЕНОВ, дългогодишен редактор в списание "Зари", разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА
25 напрегнати и ползотворни години
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания 2011
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Обръщение на председателя на ССБ до председателите на РСО
Становище
Открито писмо
Становище
ЕСПЕРАНТО
Активна дейност на българските слепи есперантисти
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Плевен
Средец
Бургас, 19 август
Добрич
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Не доказаха връзка между рака и употребата на мобилен телефон
ООН: Озоновият слой бавно се възстановява
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
125 години от Съединението
ПРОЕКТИ
Работен семинар на специалистите от "Бюро по труда за лица със зрителни увреждания"
СПОРТ
Страсти край големия язовир
Архив на изданието
1 2 3 4 5