Брой 09, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Средец


Впечатления от една изложба

Макар и с известно закъснение, публикуваме този очерк, посветен на една интересна културна проява.
На 10 юни в галерия "България" гр. Бургас бе открита самостоятелна изложба на Стоян Филев - член на ТСО Средец. В деня на откриването присъстваха съюзни членове от ТСО Средец и ТСО Бургас. Председателката на ТСО Бургас Бинка Монева след кратко слово поднесе букет цветя. От ТСО Средец също бяха поднесени цветя. Стоян Филев представи 27 картини. Макар и различни по съдържание, в тях имаше нещо общо – завладяваща топлота и сърдечност. Преобладават пейзажите, в които тези чувства са отразени като в огледало. От всяка картина, независимо дали е гора, поле, мост, река, лъха свежест и чистота. Завладяващо е спокойствието на пасящите коне и бавно движещата се костенурка по прашния път. Гледайки снега отрупал къщата, като че ли усещаме хладния дъх на зимата. Макар само четири да са натюрмортите, те показват, че красотата на цветята, свежестта на узрялото грозде, ябълки и тикви са уловени от ръката на Стоян Филев. А една от картините му носи духа на българската непреходна традиция - шарена стомна, писани чинии, джезве и чаши за кафе, дървена лъжица, рог на сръндак и чанове. Каква сърдечност! Още с влизането в галерията замирисва на море. Поглед към морето, фонтана в морската градина и самотната чайка. Ясно, чисто, синьо и с много любов!
Стоян Филев казва, че рисуването е удоволствие. И до ден днешен спазва правилото да не сяда да рисува, когато е изнервен или когато нещо го тревожи. Убеден е, че утвърждаването, успешната реализация се постига, когато художника се посвещава на едно пристрастие - желанието да рисува природата с нейните красоти.
Напускайки галерията, усещаме себе си малко по-добри, по-спокойни. Разделяме се с художникът с надеждата за нова среща с неговите пейзажи.

Весела ПАРАШКЕВОВА


Назад

Всички статии на Брой 09, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
С Йордан МЛАДЕНОВ, дългогодишен редактор в списание "Зари", разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА
25 напрегнати и ползотворни години
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания 2011
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Обръщение на председателя на ССБ до председателите на РСО
Становище
Открито писмо
Становище
ЕСПЕРАНТО
Активна дейност на българските слепи есперантисти
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Плевен
Средец
Бургас, 19 август
Добрич
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Не доказаха връзка между рака и употребата на мобилен телефон
ООН: Озоновият слой бавно се възстановява
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
125 години от Съединението
ПРОЕКТИ
Работен семинар на специалистите от "Бюро по труда за лица със зрителни увреждания"
СПОРТ
Страсти край големия язовир
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6