Брой 09, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Копривщица пее

На 6 август сутринта отпътувахме за Фолклорния фестивал в Копривщица с автобус на "Пътнически превози" Добрич. В самодейната група се включиха пенсионери от клуб "Европейски гласове" и Брацигово с ръководители Иванка Димитрова - секретар на областното ръководство на пенсионерите и Славка Димитрова – заместник председател на градските клубове на пенсионерите в Добрич.
Присъствахме и ние - Певческа група "Пей сърце" към Териториална организация на слепите в Добрички регион с ръководител Кирил Сотиров.
Бяхме много развълнувани, тъй като ни предстоеше участие на такъв голям фестивал. Всички знаехме, че сме добри и въпреки че очаквахме достойна конкуренция, това не ни пречеше да очакваме представянето си с нетърпение.
Пътят до Копривщица беше много дълъг. Той премина в песни, закачки и шеги. През цялото време акордеонистите не спираха да свирят, а ние да пеем. Не се познавахме с някои хора от клубовете, но със запознанството между нас се получи едно добро приятелство. Минахме през много градове и села. Видяхме много хора, които сякаш ни пожелаваха успех. И така през целия път. Минахме през Карлово. Видяхме къщата на Васил Левски, през Калофер - родния град на нашия голям поет Христо Ботев.
След дълго пътуване пристигнахме в Копривщица. Там бяхме настанени в общежитие на СОУ "Любен Каравелов". След настаняването си излязохме да разгледаме града. Беше много интересно. Отвсякъде се чуваше народна музика - песни, свирене на гайда. По улиците се разхождаха кукери и много фолклорни състави. Имаше сергии с изложени керамични изделия, халища, народни носии и други. Беше впечатляващо, тъй като виждахме всичко това за пръв път.
Вечерта отидохме да видим нашата Ваня Вълкова, която пееше в едно заведение добруджански песни. Тя много се развълнува като ни видя.
На другия ден, след като освободихме общежитието, се насочихме към естрадата, където щяхме да пеем. Трябваше да извървим 5 километра пеш. Но това не ни попречи, макар и много изморени, да отидем навреме. Нашата Добричка област беше на трета естрада. Много състави от областта се представиха. С много хора се запознахме. Много песни чухме - познати и непознати. Трите състава от нашата група се представиха добре, но имаше и други успешно представили се състави от Добричка област. Ние бяхме горди, че имахме възможността да дойдем в Копривщица и да покажем своите възможности.
Времето неусетно минаваше и трябваше отново да слизаме към града, да вземем автобуса и да отпътуваме обратно към дома. Нямаше как, това трябваше да стане. Но как да се разделим с новите си приятели от фестивала в Копривщица. Автобусът ни зовеше. Качихме се и отново - песни, музика, та чак до късно вечерта, когато се завърнахме в Добрич. Пожелахме си нови срещи и успехи в по-нататъшната ни работа.

Паунка ПЕЕВА

Открихме учебната година в НПО "ХобиСклуб"

С особена почит и уважение посрещнахме разказите на бившите учителки Мария Златева и Зинка Петрова, като се започна с първия звънец и с познатото "Клас, стани!" и се премина през търкулналите се неусетно 40 години трудов стаж. Всеки от нас преживя миговете на своето детство и образование. Увлекателна бе ретроспекцията  на краеведа Петър Жеков, който ни върна 60 години назад чак до 236-о постановление на Министерски съвет от 1952 г. Това активизира спомените на Величка Драганова, Александра Желева, Николай Димитров , Янко Златев и др.
Наша скъпа гостенка бе и председателката на РО на глухите в Добрич - Петя Митева. Тя разказа за участието си в проекта "Аз творя красота" на Областния съвет на инвалидите "Надежда". От това си участие си е направила следното заключение - "Хората с увреждания винаги трябва да си помагат и подкрепят!"
Денят завърши с оповестяване на идващите празници и събития в Добрич.

 Иван ТОДОРОВ

10 години НПО "ХобиСклуб" в Добрич

Неправителствената организация "ХобиСклуб" Добрич е идея и проект на Иван Тодоров - ревностен защитник на правата на хората с увреждания.
В организацията, създадена през 2000 г., членуват 158 души със зрителни и други увреждания. Разработени са и са реализирани 16 проекта в полза на хората с увреждания, сред които: "Когато сме с човек без зрение", "Поощряване на възможностите и стимулиране на изявите на хората със зрителни увреждания", "Поглед навън" , "Асистент на повикване", "Добруджанско хоро на Еньовден", "Да прогледнем със сърцата си" и много други.
Разнообразна и богата е дейността на клуба. Притежаваме над 50 грамоти, почетни знаци, статуетки от различни участия в областта на певческото и литературното творчество. Имаме богат фонд от снимков материал. През тези 10 години на организацията са гостували над 200 изявени личности от Добрич, страната и чужбина, провеждани са много екскурзии, последната от които до Румъния беше посветена на 70-годишнината от освобождението на Южна Добруджа и преселението на севернодобруджанци в Добрич и областта.

Виж снимки:

Назад

Всички статии на Брой 09, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
С Йордан МЛАДЕНОВ, дългогодишен редактор в списание "Зари", разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА
25 напрегнати и ползотворни години
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания 2011
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Обръщение на председателя на ССБ до председателите на РСО
Становище
Открито писмо
Становище
ЕСПЕРАНТО
Активна дейност на българските слепи есперантисти
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Плевен
Средец
Бургас, 19 август
Добрич
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Не доказаха връзка между рака и употребата на мобилен телефон
ООН: Озоновият слой бавно се възстановява
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
125 години от Съединението
ПРОЕКТИ
Работен семинар на специалистите от "Бюро по труда за лица със зрителни увреждания"
СПОРТ
Страсти край големия язовир
Архив на изданието
1 2 3 4 5