Брой 09, 2010

Тема: ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"

ООН: Озоновият слой бавно се възстановява


Намаляването на озона обаче ще продължи още доста десетилетия, тъй като няколко ключови вредни вещества остават в атмосферата дълго време
Озоновият слой, който предпазва живите организми от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи, е на път да се възстанови в голяма степен до средата на века, но в полярните пояси това ще стане по-бавно, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на Световната метеорологична организация и Програмата на ООН за опазване на околната среда.
Намаляването на озона обаче ще продължи още доста десетилетия, тъй като няколко ключови вредни вещества остават в атмосферата дълго време, след като отделянето им е прекратено. "През последното десетилетие озоновият слой около планетата и озонът над Арктика и Антарктика е спрял да намалява, но все още не е започнал да се увеличава", гласи докладът. В документа, съставен от 300 учени, се дава положителна оценка на Протокола от Монреал от 1987 г., подписан от около 200 държави, който е спрял допълнителното изтъняване на озоновия слой и е помогнал за смекчаване на парниковия ефект. "В резултат на постепенното изтегляне на увреждащите озоновия слой вещества по силата на Протокола от Монреал се очаква озоновият слой извън полярните пояси да се възстанови до нивото преди 1980 г. в някой момент преди средата на този век", гласи още докладът.
Озоновата дупка, която се отваря над Антарктика всяка пролет обаче се очаква да се свие до нивото преди 1980 г. в края на 21-и век. През пролетта, когато озоновата дупка е голяма, в Антарктика продължава да се отчита силно ултравиолетово лъчение, отбелязват авторите на доклада.


Назад

Всички статии на Брой 09, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
С Йордан МЛАДЕНОВ, дългогодишен редактор в списание "Зари", разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА
25 напрегнати и ползотворни години
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания 2011
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Обръщение на председателя на ССБ до председателите на РСО
Становище
Открито писмо
Становище
ЕСПЕРАНТО
Активна дейност на българските слепи есперантисти
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Плевен
Средец
Бургас, 19 август
Добрич
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Не доказаха връзка между рака и употребата на мобилен телефон
ООН: Озоновият слой бавно се възстановява
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
125 години от Съединението
ПРОЕКТИ
Работен семинар на специалистите от "Бюро по труда за лица със зрителни увреждания"
СПОРТ
Страсти край големия язовир
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6