Брой 10, 2010

Тема: СПОРТ

Сълзи от радост - сълзи на равносметка


За пореден път незрящите хора доказаха себе си и се почувстваха силни и можещи в организираните от Съюза на слепите в България Републикански първенства по шахмат за жени и спортна табла за мъже, които се проведоха едновременно на 20 и 21 септември в Старозагорски минерални бани.
Тази значима спортна проява бе реализирана, благодарение на спечелен проект "Здрав дух в здраво тяло" на Федерацията "Спорт за хора със зрителни увреждания" пред Агенцията за хора с увреждания на стойност над 18 000 лв.
За огромна радост на организаторите интересът към двете изяви бе много голям. В първенството по спортна табла, която е съвсем нов вид организиран спорт сред незрящите и тепърва ще набира скорост, взеха участие 32-ма състезатели. Въпреки че таблата се приема за чисто мъжка игра, сред мъжете-табладжии имаше и участничка от нежния пол – Сияна Пенчева, студентка в София, която, въпреки младостта си, като едно истинско мъжко момиче се бори наравно с възрастните мъже.
В първенството по шахмат взеха участие 21 дами от почти всички наши регионални организации, което показа, че и сред жените тази изключително сложна и мъдра игра е твърде популярна, тъй като класирането за Републиканското първенство бе предшествано от проведени преди това вътрешно-регионални турнири.
Съдии на шахматното първенство бяха Коста Ангелов и Светлана Йорданова, които не за пръв път съдийстват на организирани от ССБ шахматни прояви.
Тъй като спортната табла е нов вид организиран спорт сред нашите членове, тук бяха ангажирани двама младежи, които са преминали специален обучителен курс за съдии и се справиха блестящо с тази задача. Това бяха Георги Гергов и Любомир Василев - единствените двама обучени незрящи съдии, преминали обучителен курс в Българската федерация по спортна табла. Може би тук е мястото да се каже, че Георги Гергов е и единственият обучен незрящ шахматен съдия.
След ден и половина изключително сериозна, напрегната и отговорна игра бяха излъчени и отборите- победители, както и индивидуално спечелилите участници в двете първенства.
Както всяко добро начало винаги има край, така и двете Републикански първенства приключиха – за някои успешно, за други може би недотам, но където има победители, неизбежно има и победени.
Победителите обяви председателят на ССБ Васил Долапчиев, който им поднесе и заслужените награди.
За първото място в отборното класиране при женския шахмат отборът на дамите от Варна се наложи убедително над софийският "Витоша", спечелил второто място, и над завоювалия третото място отбор от Дряново.
Отборите-победители получиха купи, а победителките в индивидуалното класиране – шахове – една наистина много полезна и стойностна награда.
Ето какво бе и индивидуалното класиране при нашите момичета:
На първо място – Илинка Дилкова от София, следвана от варненката Величка Христова, преборила се за второто място, и нейната съгражданка Недялка Стойнова, заслужено спечелила си трето място в класирането.
В мъжкото състезание по спортна табла, за жалост, единственото момиче, решило се да премери сили с представителите на силния пол, не успя да се класира в първата тройка. След сериозна и на моменти оспорвана игра при мъжете отборното класиране бе следното:
Първо място спечели отборът от Пловдив.
На второ място се класира отборът от Кюстендил, а третото място успя да завоюва софийският "Витоша".
Тъй като при спортната табла състезанията се провеждат на принципа на елиминиране, спечелилият първото място в индивидуалното класиране бе човек без нито една загуба.
Това беше Янко Петров от спортен клуб "Пираните" София.
Второто място бе за пловдивчанина Иван Басангов, а третото място успя да грабне Динко Даскалов от Кюстендил.
И тук отборните награди бяха купи, а отличилите се в индивидуалното класиране получиха по една табла за незрящи.
Както и предишни години, състезанията преминаха при перфектна организация и сериозно, и отговорно отношение на самите участници.
Щастливи бяха победителите, малко разочаровани победените, но на заключителната вечеря всички бяха в прекрасно настроение, защото, освен възможността да покажат себе си и да премерят сили с достойни съперници в любимите си спортове, незрящите хора се срещнаха с много стари и намериха нови приятели и макар и за кратко излязоха от монотонния делничен ритъм и четирите стени на домовете си.
Имаше много бурни страсти и нажежени до бяло емоции, породени от спортния хъс, имаше много смях и добро настроение. Имаше и сълзи – радостните сълзи на Иван Басангов, който плачеше от гордост, че има какво да разкаже на внуците си.
Гледайки радостта и веселието на хората, плака и ръководителят на проекта Зоя Колева, която като дългогодишен служител в Съюза на слепите е станала сякаш неделима частица от всички нас. През сълзи тя сподели своето удоволствие от най-голямата награда за нея – радостта на хората, за които си се постарал да направиш нещо, въпреки трудностите при организацията на всяка подобна проява.
"Трудно е, тъй като изисква много време, много воля, много всеотдайност и не на последно място хора, на които да се опреш и да разчиташ. Без хора до себе си човек нищо не може да постигне.
В момента тази радост, която кръжи около нас е и моя, поне за мъничка частица от нея съм допринесла и аз."
Удовлетворението си от мероприятието споделиха и победителите в двете първенства.
Победителят в състезанието по спортна табла Янко Петров практикува тази игра като спорт от доста години. Сподели, че по своя инициатива участва в републикански турнири, организирани от Федерацията по спортна табла, като заплаща участието си и се бори със съперници без зрителни проблеми. Случвало му се е да печели награди. Винаги е имал тръпка към таблата и към зара, който, по негови думи, никога не го е подвеждал. Смята себе си за късметлия в живота.
Победителката в дамския турнир по шахмат Илинка Дилкова е икономист по образование и в момента учи масаж. Увлича се от шахмата още като ученичка, а след известен период на прекъсване тренира в Спортната федерация към Съюза на слепите в България. Като за човек, загубил зрението си на по-късен етап от живота си, за Илинка организирането на подобни прояви е от изключително значение, а освен това тя сподели, че досега никога не е притежавала шах за незрящи, който получи тук като награда.
"Много се радвам, че се стигна до идеята за женски турнир, тъй като жените имат нужда да се изявяват не само като домакини, а да имат стимул и за друг вид самодоказване. Много съм доволна от личната си победа, а и до последно играх и за отбора, защото излизането на отбора на първо място за мен е не по-малко важно от личната ми победа."
Незабравими ще останат за всички двата дни, прекарани заедно, сред добри професионалисти и добри приятели, а за мен, за цял живот ще се запази споменът за сълзите на Иван Басангов и на Зоя Колева – сълзи от радост и сълзи на равносметка.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 10, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Следваме традицията с обич
С трайна следа в развитието на списанието
Беше и си остава непримирима
Човекът, който вижда със сърцето си
Недовършена история
Проглеждахме с поезията му
"Разговор с вас"
Винаги ще работим с любов за Вас, приятели!
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есето, спечелило първото място в конкурса по случай нашия юбилей
СПОРТ
Сълзи от радост - сълзи на равносметка
Расим Низам зае десето място на световното по шахмат
ФРАГМЕНТИ ОТ НАШИЯ АРХИВ
15 октомври - Международен ден на белия бастун
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8