Брой 10, 2010

Тема: СПОРТ

Расим Низам зае десето място на световното по шахмат


От 25 август до 9 септември 2010 година в Белград бе проведен 12-ият пореден Световен индивидуален шампионат по брайлов шахмат за слепи и слабовиждащи. Той бе организиран от Международната брайлова шахматна асоциация (IBCA) съвместно с Националния спортен съюз на слепите и слабовиждащите в Република Сърбия. За участие в този шампионат бяха командировани от българска страна шахматистите Расим Низам от Асеновград и Йордан Георгиев от Благоевград.
На откриването на 26 август 2010 година бяха поднесени приветствия към участниците от г-н Расим Яич – министър на труда и социалната политика на Република Сърбия, г-жа Алисия Марич – кандидат за заместник председател на Световната шахматна асоциация, г-н Вук Драшкович – най-добрия шахматист на Сърбия и член на организационния комитет, г-н Горан Чехович – заместник началник на отдел "Неправителствени организации и хармонизация с ЕС" към Белградската община, г-н Мирко Димитриевич – председател на Националния спортен съюз на слепите и слабовиждащите в Сърбия и директор на турнира, г-н Милан Стосич – председател на Съюза на слепите в Сърбия, г-н Чабаркапа – двукратен световен шампион от Световни индивидуални шампионати по брайлов шахмат за слепи и слабовиждащи, г-н Людвиг Буйтелхов – председател на Международната брайлова шахматна асоциация (IBCA) и от името на ФИДЕ г-н Петер Катанич – международен съдия по шахмат и главен съдия на състезанието (Сърбия).
Шампионатът се проведе в девет кръга по Швейцарската система. На него взеха участие 121 състезатели от 33 страни от 4 континента. В началното класиране по ЕЛО нашите състезатели бяха съответно - Расим Низам с ЕЛО 2220 на 16-а позиция и Йордан Георгиев с ЕЛО 1626 на 83-а позиция. Всеки ден всеки състезател играеше по една партия или общо по 9 партии на човек за целия шампионат, като след петия кръг бе предвиден почивен ден с екскурзионна програма за желаещите.
След деветия кръг в крайното класиране нашите състезатели се класираха съответно - Расим Низам – 10-о място с 6 точки и половина и ЕЛО 2272, и Йордан Георгиев на 78-о място с 4 точки, с ЕЛО 1878.

Като се има предвид, че взелите първо място - Мешков от Русия и второ място - Дукачевски от Полша са само със 7 точки и половина, със 7 точки са следващите двама състезатели Смирнов от Русия и Григорчук от Украйна, а останалите в подреждането са също като Низам с 6 точки и половина, спокойно може да се каже, че представянето на нашия състезател беше на много високо ниво. За Георгиев може да се отбележи, че като първо явяване на шампионат от такъв висок ранг представянето му беше също много добро, за което красноречиво говори и голямото покачване на международното му ЕЛО след края на шампионата.
През свободното време се проведоха неофициални срещи с цел опознаване, обмяна на опит и информация с представители на някои от страните участнички в шампионата като например с отборите на Румъния, Турция, Сърбия, Южна Африка, Индия, Гърция, Македония, Испания.
Организацията на самия турнир бе прилична. Бяха осигурени две просторни зали - една на партера на хотела и една на мецанина, имаше англоговорящи арбитри, на желаещите се предоставяха часовници и шахматни дъски.
За съжаление посрещането, настаняването, изхранването и екскурзионната програма не бяха на необходимото ниво, поради което и някои от отборите направиха официални оплаквания пред председателя на Международната брайлова шахматна асоциация (IBCA) и организаторите на шампионата.

Кеворк КАБЗАМЛЯН


Назад

Всички статии на Брой 10, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Следваме традицията с обич
С трайна следа в развитието на списанието
Беше и си остава непримирима
Човекът, който вижда със сърцето си
Недовършена история
Проглеждахме с поезията му
"Разговор с вас"
Винаги ще работим с любов за Вас, приятели!
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есето, спечелило първото място в конкурса по случай нашия юбилей
СПОРТ
Сълзи от радост - сълзи на равносметка
Расим Низам зае десето място на световното по шахмат
ФРАГМЕНТИ ОТ НАШИЯ АРХИВ
15 октомври - Международен ден на белия бастун
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8