Брой 11, 2010

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Нека бъде светлина!


15-ти октомври - ден на съпричастност

Тази година на 15 октомври, точно на датата, на която невиждащите хора от цял свят ежегодно напомнят за себе си на обществото, отбелязвайки Международния ден на белия бастун, нашите незрящи изпълнители – възрастни и деца, също присъединиха прекрасните си гласове към световния апел за толерантност и подкрепа на хората с нарушено зрение.
В залата на Синдикалния дом на културата на транспортните работници имахме удоволствието да присъстваме на концерт с участието на три състава от незрящи изпълнители – смесения професионален хор на слепите "Академик Петко Стайнов", вокална група "Тийнс" при училището за деца с нарушено зрение в София и вокално-инструментален състав "Весели момчета".
Проявата откри смесеният хор на слепите, който тази година отбелязва 75-ия си рожден ден и десетилетия наред доказва своето високо художествено равнище.

Под диригентството на Петър Матев и корепетиторството на Юлия Запрянова хорът достави истинска наслада на публиката с изпълненията на черковнославянски песнопения, песни от българския фолклор, вокално изпълнение на обичаната и много популярна ръченица из сюитата "Тракийски танци" на Петко Стайнов и за финал съставът изпълни две класически творби – хорове из опери на Джузепе Верди и Гаетано Доницети.
Втората част от концерта премина с малко по-различно настроение в стилово отношение. На сцената излязоха младите изпълнители от вокална група "Тийнс" с художествен ръководител Георги Холянов. Това са вече порасналите деца от вокална група "Усмивки", а техният ръководител - композиторът Георги Холянов, е автор на множество песни на наши естрадни изпълнители.
Изключително впечатление правят двете солистки на състава – Ваня Димитрова и Катрин Димитрова, които със своите гласове почти не отстъпват на много от професионалните ни певци, а някои от тях дори превъзхождат.
Особено впечатляващо бе изпълнението на по-младата Катрин, която виртуозно изпя песента на Лара Фабиан "Je t'aime", демонстрирайки изключителен талант и музикални способности, както и превъзходен глас.
За финал групата изпълни песента "Родина" – една пленяваща сърцето творба, която, убедена съм, не остави никого равнодушен, още повече че тя бе изпята от двете солистки.

Последни по ред на участие, но не и по качество, пред публиката демонстрираха таланта си изпълнителите от вокално-инструментален състав "Весели момчета". Както винаги атрактивни и жизнерадостни, те повишиха градуса на доброто настроение в залата и предизвикаха обратен контакт. На места публиката припяваше на популярните песни, които момчетата й поднесоха.
Концертът завърши с пожеланието винаги да пазим добротата, чистотата и светлината в сърцата си и може би много знакова бе заключителната песен на "Веселите момчета", на която всички се изправиха на крака и ръкопляскаха в такт. Това бе нашият своеобразен призив към нас самите, към обществото, към света: "Нека бъде светлина!".

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Владислав Кацарски – от осанна до разпни го!
АБОНАМЕНТ 2011
Абонирайте се!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Заслужено признание за един успешен председател
Отчетно-изборно общо събрание на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
Нека бъде светлина!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Пловдив
Долни Дъбник
Карнобат
Червен бряг
Русе
Троян
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есето спечелило второ място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОЧЕРК
Василий Ерошенко - писател, педагог, есперантист
ПОДКРЕПА
ENEL CUORE подкрепи сляпо-глухите хора в България с издание на брайл
ПОЕЗИЯ
Невъзможна любов
ШИПКОВО
Изискан вкус и балканско гостоприемство
Архив на изданието
1 2 3 4 5