Брой 12, 2010

Тема: *60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"

На чашка кафе с колегите


На 24-и ноември в рамките на програмата по отбелязване на  шейсетгодишния юбилей на списание "Зари" се проведе среща с наши колеги журналисти от други медии. Целта на тази работна среща бе да запознаем колегите с издателската дейност на редакцията, да обменим идеи и опит с тях и да почерпим добри примери и препоръки, за да сме по-полезни на нашите читатели.
В началото Димитрина Михайлова запозна присъстващите с историята на списанието и с цялостната издателска дейност на редакцията, а Марина Петкова говори за ролята на медиите в промяната на обществените нагласи към хората с увреждания и в частност към хората с увредено зрение.
За съжаление на нашата покана не се отзоваха големите медии, защото в нашето събитие нямаше нищо жълто, нищо сензационно. Това бе отчетено както от нас, така и от всички присъстващи колеги. Както каза София Господинова от Българска телеграфна агенция "в случая не става дума за нещо потресаващо, не се съобщава за голяма катастрофа или друго трагично събитие и затова колегите от големите медии  не са дошли да го отразят".
Все пак срещата премина в изключително ползотворна атмосфера. Всички участници проявиха сериозен интерес към нашата работа и предложиха своите възможности за бъдещо сътрудничество.
Мира Попова - дългогодишен редактор в нашето списание, а сега водещ в радио "Алма матер", даде висока оценка на редакцията като цяло. Тя препоръча да имаме повече срещи с обикновените хора и изрази желание да намира в нашите издания повече проблемни и критични материали.
Петя Митева от дълги години работи във вестник "Кураж". С болка тя сподели, че изданията за хора в неравностойно положение обикновено остават на заден план. Те не се забелязват от четящата публика и от големите медии. На всички е ясно на какво се дължи това. Жълтите новини изтласкват сериозните проблеми от всички вестници и списания. Това бе мнението и на Надежда Стамболиева от вестник "Над 55". За нас беше много интересно и нейното предложение да се търсят срещи директно със самите издатели на медиите. Тя е убедена, че точно ние сме тези, които трябва да бъдат по-активни, да атакуват вестниците и електронните издания с повече материали, с повече информация за проблемите не само на незрящите, а и на всички хора с увреждания.
Наш гост бе и Божана Димитрова. Вероятно провокирана от въпросите на колегите има ли нашето издание журналистически награди, тя ни препоръча да се обърнем към СБЖ. Радиото е един от най-сериозните източници на информация за незрящите. Поради това тя ни посъветва да се обърнем към директорите на двете програми на Националното радио, за да си партнираме с тях и радиото да стане още  по-полезно за незрящите. Има много резерви - например във възможностите да се използва богатата фонотека на радиото. Сред незрящите в България има талантливи и известни на нашето общество личности, които могат да се включат като водещи на различни предавания и това не трябва да бъдат някакви рубрики, които бързо омръзват на слушателите, а интересни, проблемни и увлекателни предавания. Тя е убедена, че това в немалка степен може да допринесе за запознаването на обществото ни с проблемите и възможностите на хората с увредено зрение.
Всички колеги бяха изключително добронамерени. Поздравиха ни с юбилея и останаха много учудени от малкия екип на редакцията, която изготвя цели 11 издания. Техните съвети бяха много ценни и полезни за нас. Всички изразиха готовността си да ни сътрудничат в бъдещата ни работа.
Пред участниците в срещата г-н Васил Долапчиев говори за тежкото положение на Съюза на слепите и за усилията, които полага ръководството на организацията, за да отстоява социалните права на своите членове.
На срещата присъства и г-жа Лиляна Елицина - бивш главен редактор на сп. "Зари". Според нея за драстичния недостиг на финансови средства за нуждите на хората с увреждания не е толкова виновна финансовата криза, колкото неефективното разходване на средствата от европейските фондове. Тя обърна внимание на това, че все още не е направена пълна и точна статистика колко е броят на слепите в България.
Срещата премина в много топла атмосфера и делови тон. Редакцията на списание "Зари" изказва сърдечна благодарност на всички колеги, които се отзоваха на нашата покана, за добрите думи, които казаха за нашата работа, както и за много ценните идеи и препоръки, които изказаха по време на срещата.

Димитрина МИХАЙЛОВА

Виж снимки от събитието:Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5