Брой 12, 2010

Тема: *60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"

На чашка кафе с колегите


На 24-и ноември в рамките на програмата по отбелязване на  шейсетгодишния юбилей на списание "Зари" се проведе среща с наши колеги журналисти от други медии. Целта на тази работна среща бе да запознаем колегите с издателската дейност на редакцията, да обменим идеи и опит с тях и да почерпим добри примери и препоръки, за да сме по-полезни на нашите читатели.
В началото Димитрина Михайлова запозна присъстващите с историята на списанието и с цялостната издателска дейност на редакцията, а Марина Петкова говори за ролята на медиите в промяната на обществените нагласи към хората с увреждания и в частност към хората с увредено зрение.
За съжаление на нашата покана не се отзоваха големите медии, защото в нашето събитие нямаше нищо жълто, нищо сензационно. Това бе отчетено както от нас, така и от всички присъстващи колеги. Както каза София Господинова от Българска телеграфна агенция "в случая не става дума за нещо потресаващо, не се съобщава за голяма катастрофа или друго трагично събитие и затова колегите от големите медии  не са дошли да го отразят".
Все пак срещата премина в изключително ползотворна атмосфера. Всички участници проявиха сериозен интерес към нашата работа и предложиха своите възможности за бъдещо сътрудничество.
Мира Попова - дългогодишен редактор в нашето списание, а сега водещ в радио "Алма матер", даде висока оценка на редакцията като цяло. Тя препоръча да имаме повече срещи с обикновените хора и изрази желание да намира в нашите издания повече проблемни и критични материали.
Петя Митева от дълги години работи във вестник "Кураж". С болка тя сподели, че изданията за хора в неравностойно положение обикновено остават на заден план. Те не се забелязват от четящата публика и от големите медии. На всички е ясно на какво се дължи това. Жълтите новини изтласкват сериозните проблеми от всички вестници и списания. Това бе мнението и на Надежда Стамболиева от вестник "Над 55". За нас беше много интересно и нейното предложение да се търсят срещи директно със самите издатели на медиите. Тя е убедена, че точно ние сме тези, които трябва да бъдат по-активни, да атакуват вестниците и електронните издания с повече материали, с повече информация за проблемите не само на незрящите, а и на всички хора с увреждания.
Наш гост бе и Божана Димитрова. Вероятно провокирана от въпросите на колегите има ли нашето издание журналистически награди, тя ни препоръча да се обърнем към СБЖ. Радиото е един от най-сериозните източници на информация за незрящите. Поради това тя ни посъветва да се обърнем към директорите на двете програми на Националното радио, за да си партнираме с тях и радиото да стане още  по-полезно за незрящите. Има много резерви - например във възможностите да се използва богатата фонотека на радиото. Сред незрящите в България има талантливи и известни на нашето общество личности, които могат да се включат като водещи на различни предавания и това не трябва да бъдат някакви рубрики, които бързо омръзват на слушателите, а интересни, проблемни и увлекателни предавания. Тя е убедена, че това в немалка степен може да допринесе за запознаването на обществото ни с проблемите и възможностите на хората с увредено зрение.
Всички колеги бяха изключително добронамерени. Поздравиха ни с юбилея и останаха много учудени от малкия екип на редакцията, която изготвя цели 11 издания. Техните съвети бяха много ценни и полезни за нас. Всички изразиха готовността си да ни сътрудничат в бъдещата ни работа.
Пред участниците в срещата г-н Васил Долапчиев говори за тежкото положение на Съюза на слепите и за усилията, които полага ръководството на организацията, за да отстоява социалните права на своите членове.
На срещата присъства и г-жа Лиляна Елицина - бивш главен редактор на сп. "Зари". Според нея за драстичния недостиг на финансови средства за нуждите на хората с увреждания не е толкова виновна финансовата криза, колкото неефективното разходване на средствата от европейските фондове. Тя обърна внимание на това, че все още не е направена пълна и точна статистика колко е броят на слепите в България.
Срещата премина в много топла атмосфера и делови тон. Редакцията на списание "Зари" изказва сърдечна благодарност на всички колеги, които се отзоваха на нашата покана, за добрите думи, които казаха за нашата работа, както и за много ценните идеи и препоръки, които изказаха по време на срещата.

Димитрина МИХАЙЛОВА

Виж снимки от събитието:Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019