Брой 12, 2010

Тема: *60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"

Среща с читатели в Пловдив


На 7-и декември, точно в навечерието на студентския празник, в Пловдив се проведе среща с читатели на списание "Зари". Такива срещи са полезни както за читателите, така и за редакторите на списанието, защото по този начин ние можем да се  запознаем на живо със своите читатели, да чуем техните желания и предложения и най-вече се надяваме да чуем от тях позитивна критика. Мога да кажа, че срещата с нашите читатели наистина беше полезна и напълно отговори на нашите очаквания.
На събитието присъства и председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев, а като представител на редакцията участва Димитрина Михайлова. Състоя се един свободен диалог, с много полезни и интересни предложения, които във всички случаи ще бъдат полезни на екипа на редакцията и ще спомогнат нашите издания да бъдат още по-разнообразни, а списание "Зари" да бъде още по-четивно и по-информативно.
Кирил Дамянов е наш читател отскоро и вероятно затова е учуден, че  редакционните поправки в авторските материали, които ни изпращат наши читатели, се правят от нас единствено и само с цел да се подобри качеството на изпратения ни материал. В никакъв случай не допускаме да се промени смисълът на дописката и особено мнението на автора й. Редакторите в списание "Зари" не се опитват да бъдат същевременно и цензори, а стриктно се съобразяват с правото на читателите на свободно изразяване на техните мнения и становища.
Владимир Желев засегна един доста болезнен за редакторите въпрос - отново да се назначи щатен сътрудник към редакцията, за да може да се облекчи нашата работа. На този въпрос председателят на ССБ веднага отговори, че това поне засега няма да се случи поради финансовите проблеми и работата ще продължи така както и досега. Благодарим за направената от г-н Желев препоръка, с която веднага ще се съобразим и ще започнем да включваме в съдържанието на списание "Съвременност" политически, аналитични и коментарни материали.
За съжаление не можем да се съобразим с желанието на г-н Генов за съкращаване на технологичното време на издаване на списанията, тъй като за 11-те издания е необходимо да спазваме графика, иначе ще се получи пълен хаос, а и печатницата е с доста намален състав, поради което това практически е невъзможно.
В рамките на нашите възможности обаче е под снимковия материал винаги да изписваме името на фотографа, който го е изработил.
Твърде интересен въпрос от изключителна важност постави г-н Данчо Данчев - "Зари" да търси и предоставя на читателите си информация, която да накара хората с наследствени заболявания да се замислят при своето възпроизводство. Това е много сложен въпрос и едва ли е от компетенцията на нашата редакция да се произнасяме по него. Ние разбира се бихме могли да потърсим мнението на специалист в областта на генетиката, който да изрази мнението си пред читателите, но по никакъв начин не можем да се опитваме да влияем върху техните решения, защото всеки сам решава и носи отговорност за това дали е готов да си поеме риска.
Редакцията на списанието винаги е получавала от пловдивския регион много интересни материали във всички журналистически и литературни жанрове - от дописки до много задълбочени статии и особено приятна и стойностна поезия. Може да се каже, че писането за пловдивчани е традиция, школа. Обсъждането на списанията беше изключително полезно, с радост установих, че всички предложения бяха добронамерени, а не продиктувани от заяждане и злоба.
На самия студентски празник – осми декември, се проведе среща на председателя на Съюза на слепите с младежи - настоящи и вече бивши студенти, членове на организацията в Пловдив. Много ми се иска да вярвам, че не особено големият интерес към срещата се дължи на това, че повечето от младежите вече са били завладени от празничното настроение.
Председателят на ССБ разказа на студентите за работата на съюзното ръководство. Съюзът участва във всички работни групи, като се опитва да влияе на държавата в правенето на политика за подобряване на трудовата реализация на незрящите младежи. Председателят изрази своето съжаление, че именно сега младежите трябва да бъдат подпомагани от нашия съюз, но няма предприятия, където те да работят. Представител има и в двете работни групи, създадени от правителството - едната от тях набелязва мерки за следващата година в национален план за заетост. В плана няма нищо ново в тази посока - предвидени са средства за 2000 работни места. За съжаление не е ясно какво ще стане, след като този план мине през правителството. Средствата към Агенцията за хора с увреждания също са ограничени, бюджетът също не дава надежда за излишен оптимизъм. Председателят на Съюза запозна младежите със стандарта на живот на хората с увреждания в страните от Европейския съюз.
Въпросите на младите хора бяха свързани предимно с достъпността на околната среда. Андон Кисьов предложи към общината да се назначат хора с намалено зрение, които по цял ден да обикалят своя регион и да информират за опасните места за хората с увреждания. Росица Танева - преподавател по английски език  в домашни условия, смята, че незрящите трябва да участват в предавания, като по този начин обществото ще се запознава с техните възможности. Общо взето такива въпроси вълнуваха младежите на тази среща. Провокацията от страна на г-н Долапчиев дали намаленото работно време е полезна или сегрегираща привилегия не развълнува младите хора и не предизвика дискусия. Мисля, че младежите почти бяха изненадани, като узнаха, че съществува спортна федерация, че списание "Зари" може да се чете по няколко начина и дори че могат да ни изпращат материали. В този дух премина срещата с младежите от пловдивския регион, но, тъй като тя се проведе на техния празник, можем да им простим някои малки пропуски.

Димитрина МИХАЙЛОВА

Виж снимки от събитието:


Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5