Брой 12, 2010

Тема: ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ

Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България


Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия за хора с увреждания, коментира за БТА председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев.
По данни на Съюза на слепите от 6 хиляди незрящи до 60-годишна възраст работят само 600-650 души, а слепите, работещи в специализираните предприятия са 110 души, което е крайно незадоволителна цифра, отбеляза Долапчиев.
Членовете на Съюза на слепите са 18 348, а около 65 процента от тях са над 65 години. Приблизително 3 хиляди души живеят сами, а около половината от членовете са с вторични заболявания, посочи председателят на Съюза на слепите в България.
Като главен приоритет на организацията Долапчиев определи промяната в политиката на доходите за хората с увреждания и по конкретно за слепите, за да може да им се гарантира по-добро качество на живот. Средната пенсия за инвалидност в страната е едва 227 лева, отбеляза Долапчиев. Той цитира данни на НОИ, според които в България средната пенсия е тринадесет пъти по-ниска от тази в ЕС, а средната заплата петнайсет пъти по-малка.
Хората в неравностойно положение у нас са в много лошо финансово състояние, посочи Долапчиев. По думите му масово ослепяват хора поради липса на профилактика на глаукомата. Тези хора не могат да си позволят медикаментозно лечение и загубват зрението си. Процесът може да бъде спрян единствено чрез формирането на по-прилични доходи, смята председателят на Съюза на слепите в България. Според него, въпреки че хората с увреждания струват скъпо на държавата, ако тя преосмисли политиката си и промени параметрите на доходите, ще се спестят немалко разходи.
Друг много сериозен проблем според председателя на Съюза е, че държавата няма политика за трудовата реализация на хората с увреждания. Хората с увреждания в активна възраст са между 220 и 240 хиляди души, от които 17-18 хиляди работят, посочи Долапчиев. Той изрази съжаление, че все още не е създаден регистър за хората с увреждания и точният брой на тази част от обществото е неизвестен.
Съюзът на слепите в България разчита на европейските проекти и определя като свой успех включването в програмата за развитие на конкурентността на българската икономика. Оказва се обаче, че нито едно от нашите 130 предприятия не може да участва в програмата, отбеляза Долапчиев.
Организацията на слепите хора управлява и дава методически указания на 12 центъра за социална интеграция и рехабилитация в различни градове на страната, които предлагат много широк спектър от услуги. Осигурена е психотерапия за хората с увреждания и техните близки, брайлово и компютърно обучение, арт-терапия, различни умения и др.
По ОП "Развитие на човешките ресурси" следващата година ще стартира проект за разкриване на два нови центъра в Перник и в Русе, които ще бъдат подкрепени от общините и ще получат устойчивост.
За да имат хората с увреждания право на достъп до информация, Съюзът на слепите в България издава в брайловата си печатница, която е единствена в страната, учебници и помагала за училищата за деца с нарушено зрение, както и седем издания на брайл и плоскопечатен шрифт ("Зари" - печатен орган на ССБ, "Кръгозор", "Вариант", "Женски свят", "Спортен преглед", "Светулка" и "Минерва"). Съюзът организира дейността на единственото у нас специализирано студио за запис на художествена и научна литература ("говорещи книги") и поддържа фонд от 5 500 заглавия на магнитни и електронни носители. Разпространяването на това голямо богатство за слепите се организира чрез мрежа от фонобиблиотеки и регионални пунктове, обясниха от Съюза на слепите.
През 2003 г. звукозаписното студио е изцяло преоборудвано, което позволява да се предлагат книги на електронен носител формат МРЗ, които се разпространяват чрез посочената мрежа или на абонаментен принцип. Организацията поддържа и развива и електронна библиотека с над 2 000 заглавия, ползвателите на която получават желаното заглавие на диск за възпроизвеждане от компютър.
Днес ССБ разпространява безплатно за своите членове българо-говорещ синтезатор в Windows-среда, който позволява достъпа до интернет-пространството и увеличава шанса за интеграция в обществото на незрящите.
Още в началото на миналия век е осъзната нуждата слепите хора да имат свое четиво, за да се почувстват като всички останали. Затова в края на 1928 година комитет от доброволци започва издаването на списание "Съдба" на плоскопечатен шрифт, тъй като в България все още не е навлязла брайловата технология. Списанието пропагандира възможностите на слепите и техните изяви. На страниците му публикуват едни от най-известните за времето си български поети, есеисти и писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Стилиян Чилингиров.
Не след дълго обаче възниква острата нужда от брайлово четиво, тъй като самостоятелното четене прави незрящите много по-свободни и независими. Първото българско списание на брайл - "Вестител", се издава в Швеция, откъдето достига до своите абонати в България и променя изцяло живота им. По време на войните съвсем естествено списанието престава да излиза, а след това, през 1950 година, комитет, в който членуват Петко Стайнов, Стилиян Чилингиров и др., подновява изданието. Списанието вече излиза под името "Животът на слепите", а през 1973 година се преименува на списание "Зари".
Тази година списанието за незрящи "Зари" отбелязва своя 60-годишен юбилей.
Димитрина Михайлова, редактор на "Зари", посочи, че, освен новини и коментари за случващото се в страната, списанието дава трибуна на отделния незрящ човек, който може да сподели с читателите свои болки и радости. Продължава традицията известни поети и писатели да публикуват свои творби на страниците на списанието. Място намират и постиженията в рехабилитацията, тифлотехническите и помощните средства, както и информация за това как живеят по света невиждащите хора.
Днес списанието се издава на плоскопечатен шрифт, на брайл и в аудиовариант на дискове. Абонаментът е достъпен, макар че 90 процента от членовете на Съюза са безработни.

София ГОСПОДИНОВА, БТА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019