Брой 12, 2010

Тема: ЮБИЛЕЙ

75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"


Тази година хорът на слепите "Академик Петко Стайнов" отбеляза своята 75-годишнина с тържествен концерт, състоял се на 8-и ноември в Националния музей "Земята и хората".
Пред многобройните си и верни почитатели хорът представи разнообразна програма от църковнославянски песнопения, произведения от български композитори и оперни хорове.
Публиката за пореден път имаше удоволствието да се наслади на изпълненията на двамата утвърдени солисти – Нели Стойчева и Радостин Георгиев.
С кристалното си сопрано Нели изпя "Во царствии твоем" и "Ела се вие, превива" – фолклорно произведение от Петко Стайнов, а великолепният и внушителен бас на Радо прозвуча в "Малка ектения: Хвалите имя господне" и "Велико славословие".
Години наред гласовете на двамата солисти предизвикват възторг във всяка концертна зала, в която звучат, както и бурните аплодисменти на почитателите на смесения хор.
Юбилейният концерт не беше изключение. Той премина при многобройна, сърдечна и отзивчива публика, която прие с изключително въодушевление изпълненията на състава.

Впрочем всеки концерт на смесения хор протича при много топъл прием от страна на публиката, изпълненията са приемани с много аплаузи, което показва високия професионализъм на певците и говори за доброто качество на тяхната подготовка.
И този път в продължение на близо час и половина изпълнителите от смесения хор демонстрираха своя талант, като естествено финалното изпълнение бе "Многая лета" – както подобава на един рожден ден.
И разбира се, както е прието за рожден ден, хорът получи и много поздравителни адреси и цветя – от министъра на културата, от кмета на София, от Национално читалище "Луи Брайл", от фондация "Петко Груев Стайнов", от Съюза на слепите в България, от "Lions club" София, както и от своите приятели, с които хорът се е обогатил по време на многобройните концерти из страната.
В този ден съставът попадна в обективите и на две телевизии – телевизия "Европа" и "TV7", които заснеха и излъчиха репортажи от концерта. Това се случи и благодарение на широката предварителна разгласа – в деня преди концерта вестник "Стандарт" посвети голяма статия на предстоящото събитие, а в интернет-пространството бе разпространен голям обем информация чрез публикации в различни сайтове.
По този начин съставът успя да си създаде един истински и красив празник, без да се стреми да прави нещо грандиозно, както беше по повод на неговата 70-годишнина, и с по-скромни средства.
Концертът беше финансиран от столична програма "Култура" към столична община по спечелен от фондация "Хор академик Петко Стайнов" проект.
Фондацията съществува и развива активно дейността си вече 11 години, като обогатява творческия потенциал и репертоара на смесения хор. До момента тя успешно изпълнява и се придържа към тази своя основна цел. Хорът успешно продължава творческия си път, като непрекъснато допълва разнообразието от произведения, изнася концерти и печели все повече почитатели.
Според възможностите, които му дават ограничените средства съставът успява да поддържа един твърде приличен концертен ритъм с около десетина-дванайсет публични изяви годишно. В момента пълният състав на хора е от 28 човека, като съотношението на зрящи и незрящи хористи е 60 процента в полза на невиждащите.
При такова съотношение много е улеснена мобилността не само при пътуванията, но и по отношение на разположението на сцената и разучаването на нови творби, а и когато става дума за творчески колектив най-малкото е несериозно да се говори за спазване на строго съотношение и задължителен брой незрящи изпълнители.
"Когато един човек има певчески способности, глас и талант, разбира се мястото му е сред нас и в този колектив." – думи на диригента Петър Матев.
Месец по-късно, на 11 декември, фондация "Петко Груев Стайнов" представи сборник с музикални хорови творби на големия български композитор в рамките на ежегодния музикален празник в негова памет.
Сборникът бе съпроводен с живо представяне с участието на четири хора, сред които бе и смесеният хор на слепите "Академик Петко Стайнов".
Освен нашият състав в концерта участваха и хор "Петко Стайнов" от Казанлък, хор "Васил Арнаудов" от София с диригент Теодора Павлович и хорова формация "Света Параскева" с диригент Галина Луканова.
Четирите хора изпълниха 11 от 14-те произведения, включени в сборника. Изданието представлява луксозно изработен нотен сборник във вид на албум.
В представянето на живо бе постигнат изключителен ефект, при който, докато единият от съставите изпълнява произведението на сцената, останалите три състава му припяват от самата зала. Ефектът от подобно изпълнение е поразителен, особено на творбите, където се включват и четирите състава едновременно.
По такъв начин прозвучаха творбите "Ела се вие, превива", "Ръченица" от "Тракийски танци", "Де бре, Димо" и "Айде бре, Яно", като целта бе всички да се включат и да запеят.
Концертът премина при препълнена зала в Съюза на композиторите и пожъна невероятен успех, като финалът бе песента "Що ми е мило и драго" в изпълнение на четирите хора.
Така, освен представянето на сборника, бе постигнат и изключителен акустичен вокален ефект, може би засега единствен по рода си у нас.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5