Брой 12, 2010

Тема: ЮБИЛЕЙ

75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"


Тази година хорът на слепите "Академик Петко Стайнов" отбеляза своята 75-годишнина с тържествен концерт, състоял се на 8-и ноември в Националния музей "Земята и хората".
Пред многобройните си и верни почитатели хорът представи разнообразна програма от църковнославянски песнопения, произведения от български композитори и оперни хорове.
Публиката за пореден път имаше удоволствието да се наслади на изпълненията на двамата утвърдени солисти – Нели Стойчева и Радостин Георгиев.
С кристалното си сопрано Нели изпя "Во царствии твоем" и "Ела се вие, превива" – фолклорно произведение от Петко Стайнов, а великолепният и внушителен бас на Радо прозвуча в "Малка ектения: Хвалите имя господне" и "Велико славословие".
Години наред гласовете на двамата солисти предизвикват възторг във всяка концертна зала, в която звучат, както и бурните аплодисменти на почитателите на смесения хор.
Юбилейният концерт не беше изключение. Той премина при многобройна, сърдечна и отзивчива публика, която прие с изключително въодушевление изпълненията на състава.

Впрочем всеки концерт на смесения хор протича при много топъл прием от страна на публиката, изпълненията са приемани с много аплаузи, което показва високия професионализъм на певците и говори за доброто качество на тяхната подготовка.
И този път в продължение на близо час и половина изпълнителите от смесения хор демонстрираха своя талант, като естествено финалното изпълнение бе "Многая лета" – както подобава на един рожден ден.
И разбира се, както е прието за рожден ден, хорът получи и много поздравителни адреси и цветя – от министъра на културата, от кмета на София, от Национално читалище "Луи Брайл", от фондация "Петко Груев Стайнов", от Съюза на слепите в България, от "Lions club" София, както и от своите приятели, с които хорът се е обогатил по време на многобройните концерти из страната.
В този ден съставът попадна в обективите и на две телевизии – телевизия "Европа" и "TV7", които заснеха и излъчиха репортажи от концерта. Това се случи и благодарение на широката предварителна разгласа – в деня преди концерта вестник "Стандарт" посвети голяма статия на предстоящото събитие, а в интернет-пространството бе разпространен голям обем информация чрез публикации в различни сайтове.
По този начин съставът успя да си създаде един истински и красив празник, без да се стреми да прави нещо грандиозно, както беше по повод на неговата 70-годишнина, и с по-скромни средства.
Концертът беше финансиран от столична програма "Култура" към столична община по спечелен от фондация "Хор академик Петко Стайнов" проект.
Фондацията съществува и развива активно дейността си вече 11 години, като обогатява творческия потенциал и репертоара на смесения хор. До момента тя успешно изпълнява и се придържа към тази своя основна цел. Хорът успешно продължава творческия си път, като непрекъснато допълва разнообразието от произведения, изнася концерти и печели все повече почитатели.
Според възможностите, които му дават ограничените средства съставът успява да поддържа един твърде приличен концертен ритъм с около десетина-дванайсет публични изяви годишно. В момента пълният състав на хора е от 28 човека, като съотношението на зрящи и незрящи хористи е 60 процента в полза на невиждащите.
При такова съотношение много е улеснена мобилността не само при пътуванията, но и по отношение на разположението на сцената и разучаването на нови творби, а и когато става дума за творчески колектив най-малкото е несериозно да се говори за спазване на строго съотношение и задължителен брой незрящи изпълнители.
"Когато един човек има певчески способности, глас и талант, разбира се мястото му е сред нас и в този колектив." – думи на диригента Петър Матев.
Месец по-късно, на 11 декември, фондация "Петко Груев Стайнов" представи сборник с музикални хорови творби на големия български композитор в рамките на ежегодния музикален празник в негова памет.
Сборникът бе съпроводен с живо представяне с участието на четири хора, сред които бе и смесеният хор на слепите "Академик Петко Стайнов".
Освен нашият състав в концерта участваха и хор "Петко Стайнов" от Казанлък, хор "Васил Арнаудов" от София с диригент Теодора Павлович и хорова формация "Света Параскева" с диригент Галина Луканова.
Четирите хора изпълниха 11 от 14-те произведения, включени в сборника. Изданието представлява луксозно изработен нотен сборник във вид на албум.
В представянето на живо бе постигнат изключителен ефект, при който, докато единият от съставите изпълнява произведението на сцената, останалите три състава му припяват от самата зала. Ефектът от подобно изпълнение е поразителен, особено на творбите, където се включват и четирите състава едновременно.
По такъв начин прозвучаха творбите "Ела се вие, превива", "Ръченица" от "Тракийски танци", "Де бре, Димо" и "Айде бре, Яно", като целта бе всички да се включат и да запеят.
Концертът премина при препълнена зала в Съюза на композиторите и пожъна невероятен успех, като финалът бе песента "Що ми е мило и драго" в изпълнение на четирите хора.
Така, освен представянето на сборника, бе постигнат и изключителен акустичен вокален ефект, може би засега единствен по рода си у нас.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019