Брой 12, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


10 години "Тракийски цвят"

В края на ноември 2000 г. групата ентусиасти, които се борят да запазят традициите на големия ансамбъл, представял успешно десетилетия наред пловдивската организация на ССБ на всички възможни изяви на художествената самодейност, решават, че отново могат да възкресят тази благородна кауза. Самодейците се обединяват около Величка Кърпарова – талантлив музикант, композитор и поет, а Иван Марински се явява в ролята на кръстник. Ежеседмични репетиции, пътувания, сблъсък с множество проблеми от техническо и финансово, понякога и от персонално естество са неизменна част от "кухнята" на групата. Но независимо от всичко, съставът за автентичен и обработен фолклор "Тракийски цвят" уверено поема по своя нелек, но изпълнен с много творчески завоевания път.
Богата е творческата биография на състава – международни и национални участия, регионални и съюзни изяви. Неговото изкуство е познато в градовете Карамоти и Солун - Гърция, в Одрин и Бурса - Турция, където нашите участници са посрещнати изключително радушно. Почетни грамоти и дипломи, престижни призове от фестивали, прегледи и събори съпътстват творческите усилия на колектива и неговия ръководител. Едни от най-ярките постижения са първо място на Националния фестивал във Варна 2006 г. в рамките на Съюза на слепите при независимо професионално жури, както и удостояването със званието ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ на Национална секция на ЦИОФФ-България по време на Втория национален преглед на фолклорните ансамбли 2007 г.
Фолклорен състав "Тракийски цвят" има записани два компактдиска, има идея за подготовката и на трети. На 15 юни 2005 г. "Балкан фолк" Велико Търново записа рекламен филм с изяви на състава, който бе посветен на 180-годишнината от създаването на брайловото писмо и 100-годишнината от началото на обучението на слепите в България.
Ненавременната кончина на Величка Кърпарова през декември 2008 г. безспорно даде своето отражение върху творческия устрем на състава. За кратко време той бе поет от Даниела Денчева, но поради ангажираността й като студентка в Музикалната академия – Пловдив и профилирането й в други музикални браншове извън фолклора, с нелеката мисия на ръководител на "Тракийски цвят" бе натоварен Марин Маринов.
За да отбележат 10-годишния юбилей на "Тракийски цвят" и двегодишнината от смъртта на Величка Кърпарова, на 9 декември в една от залите на Рехабилитационния център в Пловдив се събраха настоящи и бивши участници в състава и представители на ръководствата на регионалната и двете териториални пловдивски организации. След едноминутното мълчание в памет на починалите и отправените към състава поздравления и благопожелания всички седнаха зад богато подредените маси, за да се почерпят, да попеят и да се повеселят, за да се заредят с предновогодишно настроение.

Георги ГЕНОВ

Реквием за Величка Кърпарова

Здравко ЛЕКИШЕВ

На гроба ти поникнаха кокичета.
И капки кристални капчука брои.
И пак песните твои ще пеят момичета,
и поетът за тебе стих тих ще реди.

Вън вали. Пада сняг по лицето.
Край очите на вадички тънки струи.
Свойта сляпа певица оплаква небето -
плаче за нея със бели сълзи.

Не умират певците! Преродени във птици
като бели ята в небесата кръжат.
Да си спомним за нашата сляпа певица -
как със песни и рими извървя своя път.

Отбелязахме заедно 13 ноември

От 2002 г. насам Международният ден на слепите ежегодно се отбелязва в Пловдив под някаква форма. Тази година обаче за пръв път двете организации, в които членуват хора със зрителни увреждания – ССБ и НАСГБ, заедно честваха тази важна в нашия организационен календар дата. Още повече, че няколко десетки членове на двете пловдивски териториални организации са и членове на ТО на сляпо-глухите в Пловдив.
Мероприятието бе отбелязано съвместно, но основната инициатива и тежест по подготовката пое асоциацията. Нейният председател Димитър Парапанов ангажира зала "България" в конгресния център на Международен панаир Пловдив, а програмата бе изготвена основно с усилията на неговия екип. Те поеха и отпечатването на афиши и покани. Ръководствата на РСО и на двете ТСО се включиха на малко по-късен етап с финансиране на дадените на участниците закуски (изявите продължиха почти през целия ден), с допълнителна медийна и персонална разгласа, с поканата на още участници и с окончателното съгласуване на програмата.
Самата програма бе посветена на 265-годишнината от рождението на основоположника на обучението и образованието на слепите по света Валентин Аюи и 130-годишнината от рождението на Хелън Келър, сляпо-глуха общественичка, известна по целия свят със своите невероятни постижения. Програмата включваше изключително богата палитра от изяви – изложба на произведения на приложното и изобразителното изкуство на хора с увредено зрение, семинар по хаптично общуване с тотално сляпо-глухи, концерт с изпълнения на гости и на самодейци от двата съюза, рецитация на стихове. В поздравителното си слово председателят на ТСО "Марица" Данчо Данчев говори за делото на Аюи и неговите следовници в чужбина и у нас, посветили се на това да могат невиждащите да работят, творят и да се чувстват пълноценни и достойни хора.
Замисълът мероприятието да започне с химна на Пловдив, звучащ вече при всички тържествени случаи в града ни в изпълнение на нашата съсъдбеничка абитуриентката Богдана Петрова, фаворит от предаването "България търси талант", за съжаление не се осъществи поради нейни ангажименти в София. Първи на подиума излязоха децата от детска градина "Щастливо детство", находяща се в двора на съюзния жилищен комплекс - дългогодишен наш партньор при организирането на едни или други чествания. След малките таланти щафетата поеха техните каки и батковци от пловдивския ансамбъл "Тракия", които възхитиха присъстващите с голямото си изкуство на танцьори и певци. А след като изпрати с бурни ръкопляскания гостите, залата вече можеше до насита да гледа и слуша самодейците от НАСГБ и ССБ – съставите "Здравец" и "Тракийски цвят", дуети и индивидуални изпълнители от различни жанрове – фолклор, стари градски песни, поп и джаз изпълнения. След своите изяви студентките от Академията за музикално и танцово изкуство Даниела Денчева и Петя Алексиева поканиха присъстващите на своя концерт – изпълнения на три незрящи студентки, организиран от ръководството на академията и фондация "Петко Стайнов" на 18 ноември в концертната зала на висшето училище.
13 ноември в Пловдив беше прекрасен и топъл слънчев ден, съответстващ на настроението на участници и гости. Защото за сетен път всички се увериха, че въпреки жестокия си сензорен недъг и специфичните си потребности, обучените и образовани хора могат да бъдат пълноценни граждани на страната си.

Георги ГЕНОВ

Виж снимки:

Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5