Брой 12, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Асеновград


Спрете и ги поздравете

Ако влезете в сградата на ул. "Иван Асен" ІІ № 38 в Асеновград и почукате на вратата с жълта табела, ще ви посрещнат двама усмихнати служители - Иван Шопов и Руска Димитрова. Те са председател и секретар на ТСО на слепите и сляпо-глухите – едни всеотдайни, приветливи хора. Добре информирани с новите наредби и закони, винаги правилно ще ви насочат и помогнат. И не се изненадвайте, ако чуете Шопов да си свирука или пее. Такъв е той – весел и усмихнат. Нищо не може да го прекърши, а сърцето му е пълно с топлина, която дарява на другите. Димитрова е винаги стриктна, точна, никога не жали своите сили в стремежа си да помогне.

Организацията наброява 365 души с увредено зрение и слух от общините Асеновград, Садово, Първомай, Лъки. Тя развива различни дейности - организационна, социална, културно-масова, спортна. Разглеждат се проблеми на членовете, нови идеи, посещават се болни, възрастни, отбелязват се национални и християнски празници, провеждат се екскурзии, разходки, за младите има подходящо обучение.
За четвърти път през юни 2010 г. се проведе събор сред природата – на поляната край Араповския манастир, с богата литературно-музикална програма и спортни състезания.
На 3 декември – Международния ден на хората с увреждания,  асеновградчани изпълниха клуба. Прочете се статия от председателя на АХУ – М. Коралски. Направени бяха съобщения, предложения. Чухме още слово и стихове, посветени на този ден.
Животът е нещо прекрасно, но в трудните моменти не трябва да забравяме, че силата е вътре в нас, да приемаме болката и да се борим, като обичаме себе си и мислим положително, без да се гневим. Страхът е липса на доверие и кураж, а прошката е ключът към свободата. С борбен дух да се продължава напред, без да заключваме добрите думи. При незрящите е увредено зрението, при нечуващите – слухът, но те могат да усещат, да се движат, да работят, да спортуват. Дори могат да готвят, да копаят градината, да свирят на музикален инструмент, да пеят, да танцуват.

Ето защо членовете на тази организация с борбения си дух са пример за подражание. С помощта на белия бастун сами се справят в трудната градска обстановка, стоят далеч от отчаянието.
Тези хора са с чувства и мисли, с желания и мечти като всички останали. Към тях винаги трябва да проявяваме разбиране, да показваме уважение и милосърдие.
Ако на улицата срещнете такъв човек, моля Ви, спрете и го поздравете.
Той заслужава, защото е победител!

Славка СТАВРЕВА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5