Брой 12, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Пет години поетичен клуб "Вдъхновение"

Поетичният клуб "Вдъхновение" към Националната асоциация на сляпо-глухите е учреден на  17-и декември 2005 г. Във фоайето на хотел "Лайпциг" в Пловдив на промоцията на първата книжка на сляпо-глухите поети – "Хоризонти", се роди идеята за създаването му. Това бе спонтанно хрумване на Лушка Маджарова, но всички го одобрихме с възторг. Идеята допадна и на председателя Димитър Парапанов. Той подчерта, че е хубаво към асоциацията да има такива клубове по интереси и се надява в бъдеще техният брой да нарасне.
Учредители бяхме 11 души: Аврам Аврамов от Велико Търново, Боряна Коскина от Казанлък, Елена Гудман от Пловдив, Панайот Панайотов от Русе, Лушка Маджарова от Лъки, Калинка Ковачева, Марийка Атанасова, Марийка Костова, Кръстинка Петрова, Господин Филипов и Светла Маринова от Добрич. Към момента броят на членуващите е 30.
Представителят на старопрестолния град Аврам Аврамов даде името на обединението ни – "Вдъхновение".
През 2007 г. издадохме втори сборник - "Искрици в тишината", в който участваха 22-ма автори. Две години по-късно излезе от печат и сборникът "Бряг на любовта". Той бе по повод 12 години от създаването на Националната асоциация на сляпо-глухите в България и 4 години от създаването на поетичния клуб "Вдъхновение". През същата година в Добрич се инициира и кръгла маса на тема "България – древна и млада". Във форума взеха участие 15 автори от цялата страна. Всеки от тях представи своя творба, посветена на родината. В рамките на форума посетихме някои забележителности в града като стария Добрич, дома-паметник "Йордан Йовков" и др.
През 2009 г. членовете на "Вдъхновение" взехме участие в литературен конкурс, организиран от община Добрич на тема "Морето и любовта". Тук бяха отличени Константин Папазов, Калинка Ковачева, Георги Чернев, Лушка Маджарова и Димитър Грудев.
През 2010 г. някои членове взеха участие и в поетичния конкурс "Зрящо сърце", организиран от Национално радио "Христо Ботев" по повод Деня на българската писменост и култура – 24-и май. Кирил Дамянов бе отличен с трета награда.
Наши поети редовно се включват в ежегодно организирания фестивал за хора с увреждания в Перник, като печелят престижни награди. Гордеем се с Георги Чернев от София, Кирил Дамянов от Пловдив, Иван Минков и Станчо Станчев от Варна, Светла Маринова от Добрич, Искра Пършева от Белица и др.
Творби на наши поети често са помествани както в списанията "Звук и светлина" и "Зари", така и във вестниците "Кураж" и "Тишина".
Ръководството на "Вдъхновение" поздравява всички свои членове по повод рождения ден на клуба. Пожелаваме им здраве и нека вдъхновението да бъде техен верен спътник!

Калинка КОВАЧЕВА 

Честит юбилей, Ани!

Анка Симеонова Радева е родена на 5-и декември 1920 г. в Добрич. Със съпруга си работят заедно в мебелното предприятие "Бряст". От брака си има син и дъщеря. Остава вдовица през 1966 г. Не се отчайва от неутешимата загуба и продължава сама да се справя с  предизвикателствата в живота.
Зрението й намалява от 1975 г. Диагнозата й е дегенерация на макулата. С течение на времето слухът й също намалява. От 2000 г. Анка Радева е член на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич. Членува също и в организацията на ССБ в града.
Въпреки сензорните увреждания, Анка Симеонова има интересни любими занимания, които запълват динамичното й ежедневие. На дълга алея пред дома си отглежда цветя. Няма вид, който да не е посадила. С любов и старания се грижи за тях. Цветята от своя страна й се отблагодаряват, като я даряват с красота и  разнообразни аромати.
При посещенията си в клуб "Детелина" Ани винаги носи букет от актуални за сезона цветя.
Друго ненадминато нейно умение е кулинарията. Анка Симеонова е майстор на тестени изделия като палачинки, погачи и др. На организираните по различни поводи кулинарни изложби в териториалната организация тя заслужено си извоюва първите места. Нейни рецепти често са публикувани в списание "Звук и светлина".
През свободното си време Анка плете както на една, така и на две куки. Под нейните ръце  излизат интересни ръкохватки, блузи, покривки за маси и т.н. Тя обича да подарява творенията си и се радва, когато оценят труда й.
През 2004 и 2005 г. тя взе дейно участие в спортните надпревари по физически и лекоатлетически дисциплини в Добрич и Пловдив, като спечели трето място в дисциплината клякане.
Ани е включена в групата "Бодър дух – здраво тяло", създаден по инициатива на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – Добрич.
За Анка Симеонова може да се каже, че е една от най-редовните активистки в организацията ни. С нейната нежна и ненатрапчива усмивка тя е предпочитана компания от всички. Ние я обичаме и се радваме от сърце на дълголетието й. Пожелаваме й здраве, спокойни старини и радост с нейните трима внуци и пет правнуци! Нека заедно да отбележим и нейния стотен рожден ден!

Калинка КОВАЧЕВА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
На чашка кафе с колегите
Приятни мигове сред добри и искрени приятели
Среща с читатели в Пловдив
IN MEMORIAM
Сбогом, приятелю, сбогом, бате Петьо
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Долни Дъбник
Асеновград
Добрич
Силистра
КОНКУРС ЗА ЕСЕ "СПИСАНИЕ "ЗАРИ" В МОЯ ЖИВОТ"
Публикуваме есетата, които си поделиха третото място в конкурса по случай нашия юбилей.
ОБЩЕСТВО
На гости на шуменци
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Едва 110 незрящи в активна възраст работят в специализирани предприятия, сочат данните на Съюза на слепите в България
ПРЕМИЕРА
Представяме ви подбрани стихове от новоиздадената стихосбирка "Сълза в окото" на Иван СЕВЕРНЯШКИ.
СПОРТ
Първата шоудаун зала в България вече е реализирана мечта
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
По пътя на конструктивния диалог
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
Коледни рецепти
ЮБИЛЕЙ
75 години смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5