Брой 01, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кюстендил


Пет години СК "Пауталия спорт-2005"

На 1 декември 2010 г. членовете на СК "Пауталия спорт-2005" чествахме 5 години от създаването му. На 22 юни 2005 г. 10 души (двама, от които вече не са сред нас) се събрахме по предложение на г-н Лазаров - председател на регионалната организация на Съюза на слепите в Кюстендил да учредим този клуб. На 28 септември 2005 г. излезе регистрацията в съда. Започнахме, но нямахме представа дали ще успеем, как ще се финансираме, откъде да тръгнем. Тръгнахме по пътя с много неизвестни, но имахме цел - да осигурим на незрящите възможности за масов спорт и специализирани спортни изяви със състезателен характер, както и да създадем условия за социални контакти на хората и възможност да докажат себе си.
Днес, отчитайки тези години, смятаме, че сме успели до голяма степен да осъществим целите си. Учредихме клуба с помощта и на г-н Петър Дечев, председател на СК "Успех" Варна.
Създадохме секция по шахмат, по спортен риболов, туризъм; имахме представители и по канадска борба.
Първите контакти, които създадохме, бяха със СК "Витоша" София  и с тях проведохме първия турнир по шах . Нямахме пари за купи и медали и затова направихме на струг от метал шахматен офицер за купа. Много се вълнувахме, след като двустранната среща беше спечелена от нашия отбор и това беше първата купа, която СК "Пауталия спорт-2005" спечели, но след нея ни тръгна като по вода.  Витрината ни в момента е препълнена с купи и медали от петгодишния период на съществуването ни.
Всяка година провеждаме турнир по шахмат за купа "Пауталия" с участието на състезатели на отборите от Варна, София, Бургас, Шумен. Традиция е и състезанието по спортен риболов на дъно за купа "Пауталия" с участието също на състезатели от спортни клубове от София, Варна, Шумен и Монтана. Хубавите контакти, които създадохме с колегите дадоха възможност да се обогати спортният календар на клуба.
Проведените походи с туристите винаги се отразяват много добре на участниците.
Наличието и на републиканските състезания по шахмат и спортен риболов стимулират хората ни да участвуват целогодишно в тренировъчен процес както по шахмат, така и по спортен риболов. През 2010 г. се учреди и секцията по спортна табла и на първото републиканско състезание, организирано от Спортната федерация за хора със зрителни увреждания, отборът ни си класира на второ място. Четири години последователно СК "Пауталия спорт-2005" има представител в класацията "Спортист на годината" за Кюстендил.
Всички членове на клуба са с хъс за победа във всяко едно състезание, в което участват. Побеждавайки в спорта, всеки един от нас доказва както на себе си, така и на останалите, че може да се бори и да успее и в други начинания, въпреки трудностите.
Пожелавам на всички членове на СК "Пауталия спорт-2005" много здраве и спортни успехи през 2011 г. и да ознаменуваме следващите пет години отново с много успехи.

Кънка ВИТОВА


Назад

Всички статии на Брой 01, 2011

*90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Пътуване във времето
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
В духа на добрите традиции
ЕВРОПЕЙСКИ БЮЛЕТИН
Забележителна победа в битката за човешките права
Движението на хората с увреждания приветства стратегията на Рединг за следващото десетилетие
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Кюстендил
Добрич
Бургас – Казанлък
Горна Оряховица
Асеновград
Долни Дъбник
Русе
ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ
Когато гориш в работата си...
ПРОЕКТИ
Нови проекти в подкрепа на хората със зрителни увреждания
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022