Брой 01, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Изпращаме една успешна юбилейна година

Известно е, че НПО "ХобиСклуб" Добрич се отличава с високата си социална  и културна активност. Именно поради това в края на 2010 г. не беше трудно да се направи равносметка за живота  и дейностите на тази  организация.
Коледните празници, годишното отчетно събрание на 28 декември, както и новогодишното тържество на 29 декември разпалиха въодушевленията на всички. Появиха се идеи, започна подготовка, бяха изпратени 210 поздравителни картички и още 230 поздравителни картички по електронната поща. Богатата с много дейности година увеличи нашите приятели в града, страната и чужбина. Броят на членовете на организацията нарасна с 26 човека и в момента тя наброява 176 души, като 2/3 от тях са хора със зрителни и други увреждания.
Денят на годишното отчетно събрание бе типично зимен - със сняг и лед, но това  не попречи на хората да се съберат и изпълнят заседателната зала. Приятната музика на Клайдерман подсили въодушевлението и очакването. Началото на събранието бе обявено от председателя Иван Тодоров и пред хората застана Управителният съвет - Ив. Тодоров, Светла Стоева и Христина Стойкова, готов да даде отчет за всичко случило се през годината. С голямо внимание бе изслушан техническият доклад за дейностите по месеци, прочетен от Данчи Тодорова. Събранието реши да бъдат изчетени  финансовият отчет, контролната дейност, както и мероприятията и препоръките за подобряване работата на организацията и чак тогава да се започне с разискванията. Не след дълго започнаха и изказванията, първа взе думата Жана Петрова, последваха я Веселина Малчева, Валерия Урсова, Кина Пехливанова, Светла Стоева, Стоянка Николова, Станчо Станчев и др. В изказванията пролича одобрението от работата на УС и цялата организация, радушно бе приет и финансовият отчет. Подчертано беше, че независимо от това, че организацията не се субсидира от държавата, тя има множество дейности, насочени към самите хора с увреждания и с тяхно участие.
 Като по-важни мероприятия бяха отчетени:
Проектът "По стъпките на преселниците през 1940 г."
Много стройната организация на честването на 10-годишния юбилей, съпроводена с откриването на изложба под надслов "Начин на живот", посетена от народни представители, областни и общински ръководители, медии и представители на НПО от Добрич и страната.
Удостояването на незрящия наш съгражданин и председател на НПО "ХобиСклуб" г-н Иван Тодоров с вписване в Почетната книга на Община Добрич.
Съвместният проект между НПО "ХобиСклуб" и Международен колеж - Добрич - "Иновативни подходи за превенция на социалното изключване на хората с увреждания от Община Добрич и Община Добричка".
Участие в два Форума на международно ниво, организирани от Национален алианс за социална отговорност (NASO) съвместно с Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) Брюксел.
Участие в разработването на областна стратегия за социални услуги и др.
След изчерпването на дневния ред и изказванията събранието завърши с афоризми за целувката и дъвката, тъй като 28 декември е Международен ден на целувката и Ден на дъвката.
Хората, радостни и бъбриви, се разотидоха с подареното им празнично шампанско.
На 29 декември 2010 г. в ресторант "Албена" в Добрич се състоя новогодишното ни тържество. Празнично облечени, усмихнати и готови да се веселят членове и приятели на "ХобиСклуб" бяха посрещнати с хляб и сол по стар български обичай от персонала на ресторанта и управителя г-н Бисер Николов.
След приветствие от страна на председателя Иван Тодоров се започнаха бурните танци на дансинга - хора, ръченици, валсове,танга и др. През цялото време за доброто ни настроение се грижеше оркестър "Добруджански авлиги" от Добрич. Много наздравици, изненади, смях и песни поддържаха високо градуса на настроението. Знанията си проверихме с новогодишната викторина, подготвена от Христина Стойкова, а наградите отидоха при най-бързите и най-знаещите.
Пристигането на Дядо Мраз (Станислав Недялков), Снежанка (Моника Илиева) и джуджетата беше кулминацията на новогодишното тържество. Джуджетата пяха, рецитираха и играха хоро. От торбата Дядо Мраз извади почерпки с късметчета, които джуджетата раздадоха на всички.
За здраве и късмет бяхме сурвакани от Димитричка Николова.
Тържеството приключи с пожелания за здрава, весела, щастлива и още по-успешна 2011 година за НПО”ХобиСклуб” Добрич.

Христина СТОЙКОВА

Изпратихме една успешна година

Със задоволство можем да отбележим, че ние, членовете на териториалната организация на сляпо-глухите Добрич, сме удовлетворени от изтеклата 2010. Тази календарна година ни донесе отново както поводи  да се радваме на внимание и разбиране от всички, така и заслужено признание за ентусиазма и усилията ни в различните начинания.
Макар и в тежка всеобхващаща криза, ние съумяхме да се справим с икономическите затруднения. Териториалният съвет на организацията успя да привлече дарения в размер на 2 140 лв., като 220 лв. от тях са парични. В това число имам предвид нова компютърна конфигурация, безплатен неограничен достъп до интернет, награди за различни наши инициативи и т. н.
През годината членовете ни  взеха участие във фестивали от цялата страна. Благодарение на отличното ни представяне в продължение на четири поредни години, взехме голямата награда във фестивала за хора с увреждания в Перник. Състав "Антица" ни представи достойно във фестивала "Листопад на спомените", в който участват и хора без увреждания. Включвахме се във всички важни инициативи в района на град Добрич. Нашите самодейни състави бяха канени за участие по различни поводи и в други населени места.
Като спортисти също имаме с какво да се похвалим. Пет от нас извоюваха  третото място на държавното първенство, състояло се в Пловдив. Това отборно класиране е условно, тъй като добричлии бяхме 5 човека, а водещите организации имаха отбори с повече участници.
Ежеседмично се събирахме в клуб "Детелина", където провеждахме  срещи със специалисти от различни сфери, отбелязвахме имени и рождени дни, дни на хората с увреждания и др. Всички нуждаещи се сляпо-глухи бяха снабдени с помощни технически средства. През изминалия период приехме за членове нови трима души. В края на годината териториалната организация наброява 40 човека.
Надяваме се, че и новата 2011-та г. ще бъде успешна за нас, като ни донесе здраве, плодородие, късмет! Искаме  сърцата ни да останат отворени към добротата и хармоничните човешки взаимоотношения!
Отправяме  благопожеланията си и към всички съсъдбеници от цялата страна! Нека не губим кураж и да съумяваме да откриваме винаги  жизнените си сили, така нужни за достойното ни оцеляване!

Калинка КОВАЧЕВА

За празничното ни  настроение

На 21-ви декември бяхме поканени в просторната зала на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – Добрич. Поводът бе отбелязване на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Освен ние - членовете на териториалната организация на сляпо-глухите, присъстваха и други хора с увреждания, ползващи социалните услуги на центъра.
За доброто ни настроение екипът на ЦСРИ бе подготвил различни изненади. Всеки от присъстващите участва във викторина, насочена към народните традиции, свързани с отбелязването на предстоящите празници. Информацията бе пространна, така че ние обогатихме знанията си. Сред смях и закачки си припомнихме някои песни на коледарчета и любими обреди за плодородие през Новата година. Всички присъстващи получиха подаръци и прикрепени към тях късмети.
Териториалният съвет на сляпо-глухите подготви така наречените бонбони на късмета, които осигуриха на празнуващите поредно късметче за новата 2011.
Събирането приключи с богата почерпка. Част от нея бе подготвена от курсистите в занятията по готварство в ЦСРИ.
Специални благопожелания към нас отправиха директорката на Центъра за социална рехабилитация и интеграция г-жа Албена Донева и всички преподаватели.  В Святата нощ на Рождество Христово се случват чудеса и ние винаги трябва да ги очакваме.
Интересните мигове от веселото събиране са запечатани с дигиталния фотоапарат на ЦСРИ. В близко време интригуващите кадри ще влязат и в албума на териториалната организация.
В навечерието на Новата година членовете на ТО бяхме приятно изненадани  и от БЧК. Младите червенокръстци подариха на всички пакети с хранителни продукти.
Хубаво е, че обществеността ни оказва внимание по повод значимите празници. Ние благодарим и гордо можем да кажем, че в годините сме се оформили не само като нуждаещи се субекти, но и като равностойни партньори в различни инициативи.

Калинка КОВАЧЕВА


Назад

Всички статии на Брой 01, 2011

*90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Пътуване във времето
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
В духа на добрите традиции
ЕВРОПЕЙСКИ БЮЛЕТИН
Забележителна победа в битката за човешките права
Движението на хората с увреждания приветства стратегията на Рединг за следващото десетилетие
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Кюстендил
Добрич
Бургас – Казанлък
Горна Оряховица
Асеновград
Долни Дъбник
Русе
ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ
Когато гориш в работата си...
ПРОЕКТИ
Нови проекти в подкрепа на хората със зрителни увреждания
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022