Брой 01, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Горна Оряховица


55 години ТСО на слепите

На 13 декември 1955 г. в Горна Оряховица се учредява Териториалната организация на слепите със секретар Гица Карабашева. С много ентусиазъм и дръзновение са издирвани граждани с увредено зрение и са полагани усилия за подобряване на техния живот.
През 1968 г. за председател на организацията е избрана Маринка Спасова и Горнооряховската организация става една от първите в страната, където започва обучение по надомна рехабилитация. Разкрити са филиали на предприятието на слепите "Успех" и е предоставена работа на всички желаещи да се трудят.
През 1990 г. за председател е избрана Катя Кряжева. Сформирана е дамската вокална група "Перуника". Групата е ежегоден участник във фестивалите "Божури" в Г. Оряховица и Международния фестивал "Балкан фолк" във Велико Търново, както и във фестивалите във Варна "Листопад на спомените", в село Орешак и републиканските фестивали на художествената самодейност, организирани от ССБ. През 2009 г. "Перуника" спечели второ място и парична премия на републиканския фестивал на народното творчество, организиран на местността "Беклемето".

На 3 юли 1998 г. учредихме и сдружение "Човещина" от зрящи и незрящи интелектуалци, чиято основна мисия е "Подпомагане на социалната интеграция и личностна реализация на лица със зрителни увреждания".
Екип на сдружението в партньорство с "Лайънс" - клубовете от Велико Търново реализира проекти, финансирани от фондация "Отворено общество" и Фондация за развитие на гражданската инициатива. Проведохме обучения по брайл, есперанто за начинаещи и напреднали, група за психично здраве, група за оздравителна гимнастика и др.
Имаме сформирани отбори по шахмат и спортен риболов. Последният спечели трето място на състезанието през 2010 г., организирано от РСО Монтана.
Радваме се и на успехите на републиканския ни шампион по канадска борба Марин Пейчев, който има и европейски награди.
Управителният съвет проявява и гражданска активност:
Отправихме протестно писмо до тогавашния министър на външните работи Соломон Паси и депутатите в Народното събрание, настоявайки за ненамеса във вътрешните работи на Ирак. Времето показа, че тази война донесе нещастие не само за гражданите на Ирак, но и на страните, участвали в умиротворителната мисия.
Представители на организацията участваха в протестната акция, организирана от Центъра за психологически изследвания в София, където настоявахме правителството да подпише Европейската конвенция за защита правата на хората с увреждания, както и стриктно да я спазва.

И през изминалата година, съвместно с колеги от сродни организации, писахме протестни писма до Президентството и Министерски съвет с настояване за промяна в политиката по отношение на доходите на хората с увреждания. За съжаление положителни промени не настъпиха, а както всички добре знаем по отношението към хората с увреждания се съди за зрелостта на държавната политика.
Най-мощните думи на всеки език са ЛЮБОВ и БЛАГОДАРНОСТ. Искрена е благодарността ни към управителя на фирма "Аполон-95" Димитър Димитров. Само за последните пет години сме получили дарение от мъжка конфекция на стойност 35 хиляди лева.
Сътрудничеството ни с членовете на "Лайънс" - клубовете от В. Търново също вече се превърна в традиционно. Те са наши партньори при разработка на проекти и в осъществяването на дейностите на сдружение "Човещина". Получавали сме и дарения от бели бастуни, брайлови будилници и МРЗ плейъри. Благодарение на нашите спомоществователи организирахме участие на група есперантисти в Международния есперантски конгрес на слепите есперантисти, който се проведе в Албена.
Участвахме в обучения свързани с повишаване на "Административния капацитет" по проекти на ССБ, Община Велико Търново, фондация "Хоризонти" и "B.A.P.A." (Българско сдружение за личностна алтернатива).
Провеждаме и безплатно дистанционно обучение по брайл, есперанто и компютърна грамотност.
На 1 декември 2010 г. организирахме юбилейно тържество по случай 55 години от учредяването на ТСО.
В началото по инициатива на кмета на Горна Оряховица г-н Михтиев приятно бяхме изненадани с музикален поздрав от учениците на училище "П. Хилендарски".
В концерта взеха участие Дамска вокална група "Перуника" към ТСО Г. Оряховица както и гостите от Дряново - вокална група "Росна китка" и квинтет "Орхидея" с художествен ръководител Даниела Асенова. Свои стихове прочетоха и горнооряховските поетеси Зорка Димитрова и Недялка Рибарева.
Кошници с цветя поднесоха заместник кметът на Горна Оряховица, председателят на РСО и управителят на клона на "Успех" в Дряново, а председателят на ССБ г-н Долапчиев връчи награди и подаръци от ЦУ на ССБ.
На доброволците на организацията, членовете на УС и груповите отговорници по места поднесохме скромни подаръци.
Гостите почерпихме с любезното съдействие на Общинския съвет Г. Оряховица и фирмите "Ирина" и БИ СИ СИ "Хандел".
Накрая си пожелахме светли Рождественски празници, много здраве и любов за всички, което пожелавам и на всички читатели на списание" Зари"!

Катя КРЯЖЕВА


Назад

Всички статии на Брой 01, 2011

*90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Пътуване във времето
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
В духа на добрите традиции
ЕВРОПЕЙСКИ БЮЛЕТИН
Забележителна победа в битката за човешките права
Движението на хората с увреждания приветства стратегията на Рединг за следващото десетилетие
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Кюстендил
Добрич
Бургас – Казанлък
Горна Оряховица
Асеновград
Долни Дъбник
Русе
ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ
Когато гориш в работата си...
ПРОЕКТИ
Нови проекти в подкрепа на хората със зрителни увреждания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8 9 10