Брой 02, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Заедно на празника

Членове и симпатизанти на ТСО на слепите Добрич отпразнуваха Деня на родилната помощ – Бабинден, по най-добрият начин. Всичко бе отлично организирано. Имаше главен акушер - баба Янка. Имаше поздравления и награди, както си му е редът в такива случаи. И сега отново проличаха организаторските качества на нашата председателка г-жа Паунка Пеева. Всички се включиха във веселието с приповдигнато настроение сякаш са получили тринадесета пенсия. Но такива сме ние - и в трудни времена пак намираме начин да се преборим със сивото ежедневие. Музиката бе много добре подбрана и танците край нямаха. Хората се виеха от единия край на залата до другия. Играха всички - и тези които имаха майсторски умения, и тези, които не чак толкова.
Поздравяваме всички присъствали и най-много нашите дами за дързостта и оптимизма, които проявяват. Защото те са по-инициативни и защото празникът е женски, но нали знаете, че без мъжете няма как да се получи крайният резултат! Така че поздравленията са за всички участници. Бъдете живи и здрави и с вяра в доброто през тази и всички следващи години, уважаеми приятели!

Димитър КЪНЧЕВ

Бабинден в Добрич

 
С много закачки, песни и хора бе отбелязан Бабинден в Добрич. Традиция бе всяка година за "Баба" да бъде избирана най-възрастната жена. Но тази година сляпо-глухите от добруджанската столица нарушиха това правило. За "Баба" единодушно бе избрана Калинка Ковачева. На нея й прилягаше най-много, тъй като през 2010 г. й се родиха две внучета – Константин и Пресиян.
 Радостната баба се беше погрижила за богатата трапеза. Всички бяха закичени с цветя, като мъжете си ги "откупуваха". След като бабата си изми ръцете със сапун, нарече: "Както се плъзга сапунът по ръцете – така лесно да се раждат бебетата!". Тя получи много подаръци от по-младите жени в знак на благодарност за нейната работа през годината. Жените закичиха бабата с оригинален гердан . Тя благодари на всички и им пожела добро здраве и тази година бебетата да се удвоят. На тържеството имаше и изненади. За "Мис Баба" бе избрана Недялка Тодорова, а за нейни подгласнички София Йорданова и Димитричка Паскалева. Същите получиха красиви подаръци. Тържеството продължи до късен следобед.

Петя МИТЕВА

Всички сме различни

На първи февруари, в деня на Трифон Зарезан, в офиса на "ХобиСклуб" отново се събраха членове, приятели и гости с идеята да споделят свои мисли и спомени и да разкажат за старите традиции на този ден.
 Наред с този празник отбелязахме и Сретение Господне - ден, в който наред с църковните традиции отделяме внимание и на "различните" между нас. За целта поканихме психолога Мая Златева да изнесе тематична лекция на тема "Как възприемаме различните в днешното демократично общество?".
Иван Тодоров - председател на НПО "ХобиСклуб" откри срещата, предизвиквайки дебат за различието и съвместното ни съжителство в голямото ни Европейско семейство. Според Мая Златева различните са всички онези групи, които се самоопределят зад категориите "ние - вие - те", а хората с увреждания са не толкова различни, колкото приети или неприети според способността на обществото да ги възприема като част от себе си.

Многопосочна и многопластова, темата засегна и такива понятия като хомосексуалността и хетеросексуалността, както и традицията за възприемането им от социума от библейските времена до днес.
Отношение по темите взеха Кина Пехливанова, Мима Русева, Йорданка Костадинова, Александра Желева, Стоянка Илиева и др.
Обобщение направи Светла Стоева - зам. председател на Неправителствена организация "ХобиСклуб" Добрич.

Иван ТОДОРОВ


Назад

Всички статии на Брой 02, 2011

**СЪОБЩЕНИЕ
XVI-то общо събрание на пълномощниците на ССБ
*90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Стопанската дейност на ССБ
60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Награда за активна дейност
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
ССБ отново протяга ръка на младите
ГЛОБУС
На кръстовището
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Добрич
Шумен
София
Червен бряг
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
40-минутна разходка поддържа мозъка във форма
Биоинженер изобрети "вдишващи" витамини
КОНКУРСИ
90 години ССБ
Национална литературна награда "Кураж"
НОВИ КНИГИ
Отпечатани книги на брайлов шрифт за фонда на брайловата библиотека към Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през периода януари – декември 2010 г.
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Сляпа жена изумява с таланта си на художник
СТРАТЕГИИ
Дългосрочна стратегия за заетост на хора с увреждания 2011 - 2020 г.
ЮБИЛЕЙ
И той също си издигна паметник, неръкотворен и висок
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8