Брой 03, 2011

Тема: *90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Спортно-туристическа дейност


Безспорно е обстоятелството, че спортът и туризмът са важно средство за рехабилитация и интеграция на незрящите в обществото. През своята история нашата организация има дългогодишна и утвърдена традиция в тази област. Постоянно регионалните и териториалните организации провеждат спортни и туристически мероприятия, в които незрящите хора вземат дейно участие. Много наши състезатели печелят престижни републикански и международни награди в спортове като шахмат, лека атлетика, голбал, спортен риболов, канадска борба, джудо, ски-бягане, спортна табла и други. С участието на широк кръг желаещи се организират екскурзии до исторически обекти в страната и туристически походи до красиви местности в България.
Ние се гордеем с постиженията на нашите най-титулувани състезатели:
 
Георги Иванов Сакеларов

Европейски първенства:
1983 г. - Варна - гюле - сребърен медал
1983 г. - Варна - диск - сребърен медал
1987 г. - Москва - гюле - златен медал
1987 г. - Москва - диск - сребърен медал
1989 г. - Цюрих - гюле - сребърен медал
1989 г. - Цюрих - диск - златен медал
Световни първенства:
1994 г. - Берлин - гюле - златен медал
1994 г. - Берлин - диск - сребърен медал
Параолимпийски игри:
1988 г. - Сеул - гюле - златен медал
1988 г. - Сеул - диск - златен медал
1992 г. - Барселона - гюле - сребърен медал
1992 г. - Барселона - диск - златен медал
1996 г. - Атланта - диск - бронзов медал
 
Донко Николов Ангелов

Европейски първенства:
1983 г. - Варна - дълъг скок - златен медал
1983 г. - Варна - висок скок - сребърен медал
1987 г. - Москва - дълъг скок - бронзов медал
1987 г. - Москва - троен скок - сребърен медал
1989 г. - Цюрих - троен скок - бронзов медал
Световни първенства:
1994 г. - Берлин - троен скок - бронзов медал
Параолимпийски игри:
1988 г. - Сеул - троен скок - сребърен медал
1992 г. - Барселона - троен скок - сребърен медал
 
Расим Ахмед Низам  - международен майстор на спорта по шахмат

Републикански първенства:
1999 г., 2000 г., 2001 г., 2003 г., 2004 г. - първо място
Балкански първенства:
1999 г. - Солун /Гърция/ - първо място
2004 г. - Охрид /Македония/ - първо място
Световни първенства:
2002 г. - Истанбул /Турция/ - първо място
2004 г. - Виго /Испания/ - четвърто място
Международни турнири:
2002 г. - Истанбул /Турция/ - златен медал
2003 г. - Линарес /Испания/ - осмо място

Българският национален отбор по голбал взе престижно участие на Параолимпийските игри в Сеул през 1988 г.

През последното десетилетие спортът сред хората със зрителни увреждания търпи сериозен прогрес.
Възроден бе единственият отборен параолимпийски спорт за зрително затруднени хора – голбалът. След неговото възраждане започна и неговото развитие, за да се стигне до изграждането на силен национален отбор, който през втората половина на десетилетието е най-стойностният в региона.

Възраждането на голбала започна още в края на 90-те години от Варна, където Спортен клуб "Успех" за 3 декември, Международния ден на хората с увреждания, започна да организира турнири. След като през 2001 г. в столицата се появи Спортен клуб "Витоша", бе даден изключително силен тласък на този вид спорт.
През същата 2001 г. ССБ възстанови провеждането на републиканското първенство по голбал. С леки колебания първенството се провеждаше регулярно в следващите години. През втората половина на десетилетието първенството бе отново преустановено. В 6-те издания на републиканското съревнование отборът на Спортен клуб "Витоша" стана шампион 5 пъти, а в едно от изданията отборът на Спортен клуб "Средец" вдигна републиканския трофей.
През 2003 г. се сформира национален отбор, който след подготовка на 2 лагера участва на световните игри за зрително затруднени спортисти, които се състояха в Квебек, Канада. Именно там българите видяха, че голбалът в световен мащаб твърде много е напреднал и трябваше да се положат максимални усилия, за да се скъси дистанцията. Но тогава повечето от момчетата бяха млади и не се обезкуражиха чак толкова много. Започна по-усилена работа, за да се стигне до 2007 г., когато за пръв път от много години български национален отбор участва на Европейско първенство. Континенталният шампионат се проведе в Анталия, Турция, а българите бяха в група C. След фантастично първенство нашите достигнаха полуфинал и в крайна сметка се поздравиха с 4-ото място.
2 години по-късно родните национали отново участваха на първенство на Стария континент, което се проведе в Албуфейра, Португалия. Там българите се представиха още по-добре и станаха бронзови медалисти. Това обстоятелство ги изпрати в по-горната група B. През 2010 г. Българският национален отбор по голбал за пръв път участва на Европейско първенство в група B. Нивото в тази група наистина е твърде високо, но целта пред родните национали бе запазване на място в групата. Те успяха да изпълнят тази цел, като се класираха на 7-о място.
След учредяването на Спортен клуб "Витоша", в чиито редици бяха повечето от най-добрите голбалисти на страната, този клуб започна ежегодно да провежда голбални турнири. Подкрепата на ССБ започна от самото начало и при провеждането на почти всеки турнир.
От 2005 г. ежегодният турнир започна да се провежда под мотото "Отворен турнир за купата на Република България по голбал". В това най-голямо състезание, не само за България, а и за Балканите, са участвали отбори от Италия, Чехия, Холандия, Белгия, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Германия, Испания, Иран. Многократно отборът по голбал на СК "Витоша" е бил гост на турнири зад граница. В подобни форуми голбалистите са участвали в Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Холандия, Италия и др.
Шахматът е спорт, който традиционно има силни позиции сред зрително затруднените хора у нас. При общата стагнация, която беше обхванала спорта, а и не само него през 90-те години, логично бе и този вид спорт да се окаже в дълбока криза. За щастие той също излезе от летаргията и ако не регулярно то все пак републикански първенства се провеждат. Републикански първенства имаше през 2006, 2007, 2009, 2010 г. Всички шансове шахматните първенства да се запазят са налице.
Много от клубовете в страната провеждат регионални турнири, като канят гости и от други градове. Такива примери са Варна, Кюстендил, София и др. Много добри връзки бяха установени със сръбските шахматисти. Неведнъж наши шахматисти се представяха на турнири в Белград, Косиерич, Лесковац и др. Сръбски шахматисти участваха в шахматния турнир, организиран от ССБ София, който се проведе във Владая през пролетта на 2009 г.

Двама млади шахматисти бяха поканени лично от националния треньор на България и взеха участие в голям шахматен форум, провел се в Истанбул през 2006 г.
Най-добрият ни шахматист Расим Мехмед Низам многократно защитава родния трикольор зад граница.
През 2009 г. за пръв път в страната се проведоха Параолимпийски дни. Там бяха включени редица специализирани или адаптирани за незрящи игри. Сред тях беше и спортната табла. Още на следващата година ССБ направи републиканско първенство по спортна табла и се видя, че интересът е изключително голям.
Канадската борба е спорт, който е твърде подходящ за зрително затруднени хора. ССБ закупи маси, които разпредели в районните организации, където незрящите борци могат да се съревновават. Спортисти с нарушено зрение участват в много състезания по този вид спорт. Наши състезатели както при мъжете, така също и при жените участват на силни международни състезания, в това число европейски и световни първенства.

Джудото също се разви донякъде, но желаещите да спортуват японското бойно изкуство не са много и са концентрирани най-вече в училищата за деца със зрителни увреждания в София и Варна. Чрез Българската параолимпийска асоциация родните джудисти участват на европейски и световни първенства. В София към департамента по спорт към Софийския университет "Свети Климент Охридски" тренират студенти, които имат желание да се развиват в джудото. Там те разчитат на истински професионални треньори.
През последното десетилетие ските, които бяха добре развити в миналото, не успяха да се възродят, въпреки че ежегодно в края на февруари БПА провежда зимен лагер на Юндола.  Но само с един лагер годишно е очевидно, че нещата в този вид спорт няма как да потръгнат и участието на нашите параолимпийци във Ванкувър през 2010 г. беше повече от отчайващо, но в никакъв случай не бива за това да се винят единствено скиорите, които бяха поставени в незавидни условия за подготовка.
Спортният риболов е дейност, която се оказва, че е твърде подходяща за незрящите хора. Инициативата тръгна от Кюстендил, но бързо набра скорост и вече са факт първите републикански първенства. На много места се провеждат регионални първенства по спортен риболов и очевидно това е спорт, който ще се развива и занапред с успех.От края на 2010 г. българската спортна палитра се увеличи с още два спорта, които са абсолютно нови за страната ни. Това са спортовете шоудаун и стрелба с лък за незрящи.
Шоудаунът е специализиран спорт за зрително затруднени хора. Неговите корени са канадски. Спортът е изключително увлекателен и интересен. Играе се на маса със звънящо топче и хилки. Също през 2010 г. беше изградена първата шоудаун зала у нас. Тя се намира в "Студентски град", София. Това е спорт, който е изключително подходящ за незрящите хора, така че трябва да се положат максимални усилия подобни маси да бъдат закупени за клубовете, които развиват спорта сред зрително затруднените. С приоритет разбира се трябва да се ползват двете училища и шоудаунът да започне да се практикува от учениците. Шоудаун се спортува в повече от 25 страни по света, сред които вече е и България. Не е изключено някога този спорт да бъде включен в програмата на параолимпийските игри.
Стрелбата с лък за зрително затруднени е екзотичен спорт за нашата страна, но в някои страни от западна Европа това е спорт, който на места е твърде добре развит. Особеността тук е, че незрящите стрелци ползват тактилна стойка, която е снабдена с регулируема точка, която се опира в опакото на ръката на стрелеца. Тази опорна точка дава посоката на спортиста, който след координация на движенията си и силна концентрация се стреми да даде по един и същи начин всеки изстрел, за да се надява на по-висок сбор от точки. Стойката се регулира от спотъра или треньора, за да се постигне максимална точност при поразяването на мишената. В момента в България има 2 подобни стойки, като едната е произведена у нас по снимки от интернет, а другата е оригинална и е закупена от Великобритания. Интересът към този спорт е очевиден, а и клубовете по стрелба с лък и Българската федерация по стрелба с лък са готови и занапред да дават своята подкрепа, за да може да се развива този абсолютно нов за България спорт.
Правилниците по стрелба с лък, шоудаун и голбал, които са част от семейството на IBSA са преведени и са достъпни на интернет страницата на клуб „Витоша” -  www.vitoshabg.com. В същата страница са публикувани правилата по спортна табла, а така също и редица други правила на спортове за зрително затруднени хора.    
В края на 2006 г. по инициатива на Съюза на слепите в България се учреди Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", потребността от която е безспорна. Федерацията е мястото, където трябва да се развива спортът сред хората с увредено зрение. Но тя все още няма държавното признание. Едва когато федерацията се сдобие с лицензия, тогава може да се каже, че тя е легитимна и може да изпълнява пълноценно своите ангажименти към незрящите спортисти. Акцентът трябва да бъде поставен първо върху получаването на лицензията, второ върху получаването на държавна финансова субсидия, трето – слагането на ред в спортния календар, касаещ спортистите с нарушено зрение.
Задължение и отговорност на федерацията е регулярното провеждане на държавните първенства по различните видове спорт. Такива спортове са голбал, шахмат, лека атлетика, канадска борба, спортна табла, спортен риболов. Трябва да се подкрепят спортове като шоудаун, стрелба с лък, ски, плуване и други, за да могат повече хора със зрителни нарушения да се занимават със спортна дейност.
Не на последно място федерацията е институцията, която трябва да въвежда нови спортове и да ги предлага на своите бенефициенти.  Такива спортове например са стрелба с пушка, боулинг, електронни спортове и други.
Политиката на ССБ по отношение на създаването на спортни клубове е добра, тъй като почти цялата страна вече е покрита от мрежа от спортни клубове за зрително затруднени. По този начин федерацията изцяло отговаря на условията на закона за получаване на лицензия, която рано или късно ще бъде факт, но за всички незрящи спортисти е от значение този факт да стане реалност колкото е възможно по-рано.

Иван ЯНЕВ,
Председател на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"


Назад

Всички статии на Брой 03, 2011

**СЪОБЩЕНИЕ
XVI-то общо събрание на пълномощниците на ССБ
*90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортно-туристическа дейност
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Стара Загора
Велики Преслав
Варна
Силистра
Асеновград
КОНКУРС
90 години ССБ
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Емоции, гостоприемство и ползотворни срещи в сърцето на Европа
ОЧЕРК
Списанието беше моят буквар
СТРАТЕГИИ
Дългосрочна стратегия за заетост на хората с увреждания 2011-2020 г.
Архив на изданието
1 2 3 4 5