Брой 03, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Обичаме ли родния си език?

В "ХобиСклуб" по традиция беше отбелязан Международният ден на майчиния език - 21-и февруари. Лектор по темата "Чистота и запазване на майчиния език" бе Владимир Цеков - филолог по образование, журналист и дългогодишен член на "ХобиСклуб".
Много въпроси бяха зададени  към лектора от членовете на клуба. Уважаваме ли достатъчно езика, на който говорим и има ли по хубав език от майчиния? Защо забравихме българските традиции, ценности и език?
"Родна реч, омайна, сладка що звучи навред край мен" - това бе първото произведение, до което преди години се докосваше първолачето, редом с "Аз съм българче" и "Де е България". А днес, подтиквани  от манията да сме модерни и в крак с времето, допуснахме в нашия език да навлязат толкова много ненужни чужди думи и учебниците ни са пълни с произведения, които децата не разбират.
Най-мелодичният, най-чистият, най-красивият на думи е българският език. Не, ние българите наистина не знаем да уважаваме това, което имаме!
И една тъжна и тревожна статистика - българските ученици са на предпоследно място по четене в международните класации.
Наш гост в този ден бе и историкът Тодор Нинов - голям приятел  на "ХобиСклуб", който нееднократно ни е увличал със своите разкази. Този път той запозна присъстващите с живота и делото на генерал Иван Колев.

Иван ТОДОРОВ

Трифон Зарезан

Днес никой не може да потвърди със сигурност светец ли е бил, бохем ли или е бил голям гуляйджия този човек, живял преди векове. Но със сигурност Трифон Зарезан е човекът който е зарязвал, подрязвал лозите, за да има берекет, да се ражда повече грозде, за да се получи и повече вино. Ех, да можеше сега да повдигне пръстта с мигли и да види колко много милиони хора по света са негови последователи. Всеки е опитвал вкуса на тази слънчева напитка. "In vino veritas" - във виното е истината! Така казват древните римляни и това твърдение е особено актуално сега. В тези трудни години човек се нуждае от лудото вино. Така че, пийте, братя, но с мярка! Защото прекаленото пиене може да доведе и до полудяване. Всекиму според мярката!
Така и ние, членовете и симпатизантите на ТСО на хората със зрителни увреждания от Добрич, решихме и отпразнувахме деня на лозаря. Макар че не всички имат понятие от лозарство, но със сигурност всички обичат виното.
И наистина се получи едно хубаво веселие. С поздравленията, които отправи в стихотворна форма председателката ни г-жа Пеева, с песните, които изпълниха Недка и Д. Кънчев. Но най-вече настроението се повдигна от майсторските изпълнения на акордеониста Ганчев. Всички бяха доволни, нямаше сърдити и отчаяни. Получи се социалният ефект. Радваме се, че всички са единни. Можем да кажем, че виното сближава хората!
Да са живи и здрави нашите колеги и всички покрай тях! Дано празнуваме още дълги години! Празници на сърцето и душата. Наздраве, колеги!

Димитър КЪНЧЕВ

Баба Марта в Добрич

Две неправителствени организации на хора с увреждания – клуб "ЧЕЧИ" и клуб "Детелина" към ТО на сляпо-глухите, организирахме празник на мартеницата в Добрич. Във фоайето на регионалната библиотека "Дора Габе" бе подредена изложба с около 100 модела мартеници, изработени от членове на двете сдружения. Хората с увреждания бяхме поздравени от малчуганите от Целодневна детска градина №9 "Пчеличка". Поздрав получихме и от Светла Петкова от отдел "Книгозаемане", Владин Бенков - председател на клуб "ЧЕЧИ" и председателката на клуб "Детелина".
За празника членовете на двете сдружения  изработихме собственоръчно около 800 мартеници. 270 от тях бяха изпратени до Народното събрание, от които 240 за народните представители, а останалите за министрите. 150 червено-бели амулети бяха раздадени на присъстващите на празника. Мартеници получиха и служителите в общинската и областната администрация, както и в Дневния център за социална интеграция на хора с увреждания.
Не липсваше и Баба Марта, облечена в червен сукман, която почерпи всички присъстващи с вкусна, домашна погача. Тя зарадва малчуганите с красиви мартеници и пожелание за здраве и успех. Тържеството продължи с веселие и песни.

Калинка КОВАЧЕВА
Назад

Всички статии на Брой 03, 2011

**СЪОБЩЕНИЕ
XVI-то общо събрание на пълномощниците на ССБ
*90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортно-туристическа дейност
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Стара Загора
Велики Преслав
Варна
Силистра
Асеновград
КОНКУРС
90 години ССБ
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Емоции, гостоприемство и ползотворни срещи в сърцето на Европа
ОЧЕРК
Списанието беше моят буквар
СТРАТЕГИИ
Дългосрочна стратегия за заетост на хората с увреждания 2011-2020 г.
Архив на изданието
1 2