Брой 05, 2011

Тема: ЧЕСТИТО, СОФИЯНЦИ

София отново с дневен център за рехабилитация


След доста продължителен период на очакване, многобройни разговори между ръководството на ССБ и общинската администрация, както и вложени много труд, енергия и средства в София след дългогодишно прекъсване отново отвори врати напълно обновен и модерен център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания.
Официално той бе открит на 27 април в присъствието на много официални гости и съюзни членове. Тържеството уважи лично кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, както и г-жа Мина Владимирова – директор на дирекция "Социални дейности" към общината и Албена Атанасова – заместник кмет по направление "Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности". Тук бе естествено и председателят на ССБ, а също и гости от агенция "Социално подпомагане".
Големият брой присъстващи и измежду изявените невиждащи хора бе доказателство колко изстрадано и дългоочаквано събитие е било създаването и разкриването на центъра. И всички пожелаваха на неговия директор Йордан Младенов да го изведе на първо място в страната.
Тържеството беше организирано и открито от председателя на РСО София Асен Алтънов, който има основна заслуга за превръщането на мечтата на софиянци в реалност.
Като делегирана социална дейност предоставените от центъра услуги най-сетне ще достигнат и до софиянци, които ще имат възможността да се обучават на мобилност, компютърна и брайлова грамотност, полезни умения в домакинството. Ще бъде оказвана психологическа помощ на късноослепелите, както ще бъде наблегнато и на тяхната професионална подготовка в някои достъпни за незрящите хора професии.
По думите на г-н Младенов всичко това не може да не даде резултати за по-доброто им интегриране в обществото. Пак по негови думи "Така ние ще отговорим на новите предизвикателства на времето, независимо че в момента сме в икономическа криза." Г-н Младенов изрази своята убеденост в полезността от дейността на новооткрития, както и на всички подобни центрове за рехабилитация в страната.
Надеждите на всички са насочени към това софийският център да стартира успешно и с течение на времето да набира скорост, обогатявайки спектъра от предоставяните социални услуги на своите клиенти, а в лицето на Софийска община, Съюза на слепите и РСО София те вече имат стабилен партньор.
Председателят на ССБ г-н Долапчиев в своето изказване изрази надеждата на всички хора с увреждания да се ускори темпото на внедряването на страната ни в европейските социални стандарти и прилагането на европейските практики. В заключение той подчерта, че въпреки че има още много какво да се желае и много какво да се направи - "пътят, по който сме поели е верен и се надяваме в следващите години столицата да се превърне в един модерен европейски град, достъпен за всички хора с увреждания и в частност за хората със зрителни увреждания".
От своя страна кметът на София г-жа Фандъкова изказа благодарността си за високата оценка за работата на екипа на Софийска община.
"Думите, които се чуха тук са много важни за мен, особено това, че пътят е верен, защото наш основен ангажимент като институция и мой личен като кмет на града е повишаването на качеството на живот на гражданите на София. Голяма част от тези граждани обаче имат различни проблеми и се намират в неравностойно положение. Така че нашата грижа е да направим всичко възможно тези граждани да имат пълноценен живот. Много важно е това да е намерен верният път, останалото са пари и време. Пари се намират, а за времето моля винаги за търпение, защото винаги в края на краищата резултатът си струва."
Първоначално центърът ще заработи с капацитет за 60 човека, като в същото време в него се разкриват и 18 работни места.
С музикален поздрав за всички тук бяха децата от вокална група "Усмивки" с ръководител Георги Холянов, които получиха като подарък по един мобилен телефон, дарение от М-тел, лично от г-жа Фандъкова. Така бе сбъдната още една мечта, защото кой четвъртокласник не мечтае за собствен gsm-апарат.
След това лентата бе прерязана и гостите разгледаха обновената база, която се помещава в над стогодишна къща на ул. "Цар Симеон" в идеалния център на столицата.
Най-сетне, след две години надежди, отлагане и подготовка, столичани получиха дългоочаквания собствен център за социална рехабилитация и интеграция.
Пожелаваме на добър час на целия негов екип, както и на всички негови бъдещи клиенти.

Марина ПЕТКОВА
Виж снимки от събитието:
Назад

Всички статии на Брой 05, 2011

XVI ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Стара Загора
Сливен
Пловдив
София
Велики Преслав
Варна
Плевен
Силистра
КОНКУРС
Четене и писане на брайл
НАБЛЮДАТЕЛ
Говорещото списание "Наблюдател"
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерацията
ЧЕСТИТО, СОФИЯНЦИ
София отново с дневен център за рехабилитация
Архив на изданието
1 2 3 4 5