Брой 05, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Шумен


Истанбул - градът на лалетата

Едно от големите мероприятия, залегнали в програмата на РСО на слепите град Шумен по повод 90-годишния юбилей на ССБ бе провеждането на семинар-практикум в Турция.
Истанбул е град с богата история и минало, днес многомилионен и пъстър, впечатляващ и екзотичен...
Потребители от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания и съюзни членове от ТСО Шумен и Велики Преслав проведохме планувания семинар-практикум от 14 до 16 април 2011 година със сродна организация от Република Турция.
Прекрасните цветя на Истанбул впечатлиха всички. Поддържаните зелени морави в централната част са покрити с килими от огнени цветове на лалета във всевъзможни нюанси, с нарциси, теменужки, зюмбюли, иглики. Всички по-големи улици са разделени от зелени бордюри с перфектно поддържани цветни лехи. Мнозина от нас именно тук разбраха, че земята на лалетата не е Холандия, защото първите лалета са пристигнали в Антверпен от Константинопол през ЩVи век. Цял период в историята на отоманската империя се нарича "епоха на лалето". Цветето е емблемата на днешен Истанбул.
Въпреки цялата еуфорична и приповдигната шумотевица от срещата с новите интересни места и опиянението на пъстроцветната тълпа, участвахме в провеждането на семинар-практикума. Разгледахме тяхната база. Видяхме компютърната им зала, залата за занимателна терапия, арттерапия и другите помещения. Регионалният председател г-н Мурад Демирчи и психологът г-н Танер Тула ни посрещнаха любезно. На срещата обсъдихме и разисквахме различията в устройството, нормативната база и функционирането на организациите ни. Много внимание отделихме на правозащитната дейност, рехабилитацията и помощно-техническите средства. Колегите от Турция проявиха желание да почиват в нашите рехабилитационни бази. На домакините подарихме изделия, изработени от клуба по приложно изкуство към ЦСРИ Шумен. С обещание за ползотворно сътрудничество и бъдещи нови срещи приключи гостуването ни при тези дружелюбни и изключително гостоприемни хора.
Ден втори - нови емоции!
Посещението ни в града на лалетата продължи с разходка по площад "Хиподрум", посещение на Синята джамия, Капалъ-чарши и др.
Света София е една от най-големите църкви в света в продължение на векове. Тя е построена върху руините на стара църква. След завладяването на града от турците е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора). През 1934 г. Кемал Ататюрк взема решение да обяви Света София за музей, който е посещаван от милиони туристи годишно. Разкрити са някои от християнските иконописи, но са запазени и ислямските надписи.
Ден трети и най-дългоочакван – разходката с корабче по Босфора! Плуването покрай двата бряга е толкова възхитително, че е необходимо да се изживее, няма как да се опише с думи. С корабчето преминахме покрай двореца Долмабахче, който за съжаление можехме да разгледаме само отвън, но и това стига, за да забележи човек пищността и лукса, който отличава това изумително творение. Луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора, а гласът на екскурзовода не спира да ни приканва да разглеждаме по двата бряга едни от най-забележителните и красиви достижения на съвременното и древно изкуство! Тръгнахме от Европа и за кратко време се почувствахме азиатци. Удивително е да си гражданин на два континента!

Не можеше разбира се да не посетим и желязната църква Свети Стефан - построена в края на Щищ век. "Свети Стефан", известна като Желязната църква, е православна българска църква, направена от готови железни елементи. Изключително красива, поставена като бисер на брега на Босфора, както казваше екскурзоводката. Времето е оставило своя отпечатък върху нея и железните конструкции са започнали да корозират, но работата по реставрацията й вече е започнала.
Още малко емоции, весела глъчка и шум, и обратно към България! Останали са само хубавите спомени и многото прекрасни снимки, за да ни напомнят, че това не е било сън...

Великденска изложба

Всички мероприятия, които провеждаме тази година са под знака на 90- годишния юбилей на Съюза на слепите в България.
Клубът по приложно изкуство към Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания – Шумен направи красива пролетна изложба по повод на най-големия християнски празник – Великден.
С много положителни емоции жените боядисаха и изрисуваха яйцата, наредиха интересна великденска украса. Изложбата бе подредена във фоайето в сградата на Центъра на ул. "Цар освободител" № 104.
Шумно, весело и неспокойно бе в Клуба на ТСО Шумен. Всички очаквахме с нетърпение автобуса. На 25 април сред свежата пролетна природа решихме да отбележим Великден в местността "Станата" – Нови пазар. Денят бе слънчев и приятен, дишахме с пълни гърди след дългите зимни дни. На широката поляна разположихме пъстро нашарени яйца и вкусно ухаещи козунаци. Започна "борбата", имаше победени и победители. На богатата трапеза не липсваха празнични наздравици.
Закичени със здравец и венчета от свежи цветя, сътрудниците на центъра ни представиха интересна информация за Великден – за историята и традициите, както и за Деня на земята – 22 април, за значението и опазването й, за човешката отговорност или по-скоро безотговорност, и безкрайната й експлоатация. Посмяхме се и се повеселихме.
Ентусиазирани и обнадеждени си пожелахме повече хубави дни сред природата!!


Назад

Всички статии на Брой 05, 2011

XVI ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Стара Загора
Сливен
Пловдив
София
Велики Преслав
Варна
Плевен
Силистра
КОНКУРС
Четене и писане на брайл
НАБЛЮДАТЕЛ
Говорещото списание "Наблюдател"
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерацията
ЧЕСТИТО, СОФИЯНЦИ
София отново с дневен център за рехабилитация




Архив на изданието
1 2 3 4 5