Брой 05, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Обичай ближния си!

С тези божествени думи от Светото писание се обърна г-н Иван Тодоров към членове и приятели на "ХобиСклуб" Добрич, събрани на 26 април в офиса на организацията, за да почетат най-великия църковен празник Възкресение Христово. В своето кратко встъпително слово председателят ни отбеляза значението, което има този Велик празник за всички християни по света.
Традиционно масата бе отрупана с червени яйца, козунаци и други лакомства. Свои спомени за Великден разказаха Светла Стоева, Траяна Хорозова, Зинка Петрова, Валерия Урсова, Димитър Апостолов, Жана Петрова, а Данчи Тодорова рецитира "Символът на вярата".
С традиционния поздрав "Христос Воскресе! Воистина Воскресе!" посрещнахме отец Валери от църковен храм "Света Троица" Добрич. След увлекателно поднесения благослов, изпълнен с примери и притчи за вярата, за ролята на самарянството, за това как да обичаме ближния си отецът ни припомни думите на апостол Павел, който казва в Светото писание: "Правете това, което очаквате и на вас да сторят!".
Всички, изправени със свещички в ръка, изпълнихме "Отче наш". Отецът благослови и поръси присъстващите за здраве и дълголетие. Празничният ден продължи с почерпка от Великденската трапеза, което е потвърждение, че вярата сближава хората и ги прави по-добри.

Полковник Стоев разказва

На 12 април членовете и приятелите на "ХобиСклуб" се събраха, за да отбележат празника на авиацията и космонавтиката.
На 12 април се навършиха 50 години от смелия и дързък подвиг на руския космонавт Юрий Гагарин - първия човек, който полетя в космоса. Поканеният бивш военен летец Йордан Стоев разказа много интересни моменти от живота на летците. Не пропусна да спомене, че е имал възможността да посети Звездното градче в Русия и да се запознае с космонавтите. Разказаха се безброй спомени за Гагарин от времето на неговото посещение в България. "Звездната слава не му пречеше да бъде изключително земен", допълниха бившите военни, колеги на госта, Кольо Димитров, Здравко Георгиев и Илия Найденов.
Бившата учителка Мария Златева подари на клуба портрети на Юрий Гагарин, Титов, Рукавишников, на звездното семейство Андриян Николаев и Валентина Терешкова, както и на първия български космонавт Георги Иванов.
Рецитира се и стихотворение, посветено на човека със завладяващата усмивка, който, ако беше жив, сега щеше да навърши 77 години.
Много митове има за неговата смърт, но той си остава космическия ас и поколенията ще го помнят.

Иван ТОДОРОВ

Десет причини да се гордеем, че сме българи

При поредната сбирка на членовете на НПО "ХобиСклуб" бяха изнесени поредица от материали, в които се показаха какви открития имат българите и какъв е приносът ни в световната наука и практика. Ние, българите, се гордеем с имената на Джон Винсент Атанасов, на доктор Стамен Григоров, на физика Георги Наджаков, на професор д-р Димитър Чернев, на Георги Гълъбов, на инж. Люцканов, на Джон Ночев, на Асен Христов Йорданов, на Лъчезар Цветанов, изработил нова дигитална говореща книга за слепи. Има и други българи, които дават своя принос в развитието на световната наука и практика.
Членовете на клуба с интерес се запознаха със статията "Какво ще ни погуби" на проф. Филип Панайотов, която е публикувана във вестник „Култура”. Получиха се интересни разисквания.
В заключение - ние, българите, имаме всички основания да се гордеем с постиженията на нашите учени и изобретатели.
Благодарим на историка Тодор Нинов за поднесените материали.

Иван ТОДОРОВ

Съчетахме полезното с приятното

На 26 април 2011 г. се събрахме в клуб "Детелина". Поводът бе да отпразнуваме Великден. Гост на тържеството беше офталмологът д-р Илияна Ананиева. Тя беше и председател на импровизираното жури в конкурса "Най-красиво великденско яйце". Първо място бе отредено на Мария Паскалева, второ на Стоянка Миланова и трето на Недялка Вълчева. Те получиха вкусни награди. Почерпихме се с домашно приготвения козунак на баба Ани и продължихме със здравната беседа на д-р Ананиева. Предлагам да ви запозная с нея, като се надявам, че ще бъде от полза на читателите ни.

Калинка КОВАЧЕВА

Увреждане на очите при често срещани общи заболявания

Много от общите заболявания, от които страда човек, засягат често и очите.
Едно от най-значимите заболявания, което протича с тежко увреждане на очите е захарният диабет - ЗД. Това е комплексно заболяване, при което в тялото се произвежда недостатъчно количество инсулин - хормонът, който пренася захарта от кръвта в клетките и я трансформира в енергия. Без достатъчно инсулин остава прекалено много захар в кръвта. Така тя засяга много органи в човешкото тяло. Пациентите с диабет в света са повече от 135 000 000. При диабет рискът от катаракта и глаукома е два пъти по-висок. Много често срещано усложнение при диабета е диабетната ретинопатия, която е най-честата причина за намалено зрение при диабетиците. При поставяне на диагнозата "Диабет" много от пациентите вече са развили това усложнение. Диабетната ретинопатия може да доведе до слепота и затова пълният очен преглед един път в годината е задължителен. При преглед очният лекар констатира стадия на диабетната ретинопатия и ако се налага назначава допълнителни инструментални методи за уточняване на диагнозата:
- първоначално се изследва зрението;
- поставят се капки за разширение на зениците и се оглеждат очните дъна;
- при преценка се назначава флуоресцеинова ангиография / снимка с контрастно вещество;
- оглед с триогледално контактно стъкло.
Когато офталмологът уточни стадия на заболяването може да назначи следните стъпки на поведение:
- при лека степен – контролни прегледи на 6 месеца и евентуално приемане на таблетки за профилактика на кръвоносните съдове на ретината;
- при средна степен – лазер-лечение на засегнатите участъци в ретината;
- при тежка степен, когато в резултат на диабетна ретинопатия има редица усложнения, следва да се обсъди оперативно лечение.
Друго основно и много често срещано заболяване, по което сме на едно от първите места в света е хипертоничната болест – ХБ (високо кръвно налягане).
Изключително значимо заболяване, което също е причина за много очни увреждания, водещи до слепота. Ето защо, ако страдате от ХБ, е необходимо да посещавате офталмолог един път годишно. Често при хипертониците се появява външен кръвоизлив на окото и пациентите изплашени посещават очния кабинет. Тези кръвоизливи в повечето случаи не са опасни за окото и пациента, защото съдовете на очите и на главния мозък са еднотипни и хубавото е, че такъв съд се е спукал външно в окото, защото в мозъка това е животозастрашаващ момент. В тези случаи е наложително да бъдат прегледани външните съдове на окото и най-вероятно да се поставят капки за разширение на зениците, и да се огледат очните дъна. При прегледа на очните дъна вече със сигурност може да се уточни дали ХБ е увредила и в каква степен съдовете на ретината, респективно и на мозъка. Очният лекар може да препоръча, съобразно стадия на хипертоничната ретинопатия, следното поведение:
- контролни прегледи веднъж годишно;
- преглед от невролог за уточняване риска от мозъчен инсулт;
- при тежки случаи – лазер-лечение на ретината.
Освен външния кръвоизлив и хипертоничната ретинопатия болните с високо кръвно налягане са застрашени и от по-сериозни увреждания на зрението. Голям процент от слепотата при хипертониците е запушване на главните ретинални съдове – вени и артерии, които водят до практическа слепота, така наречените "инсулти" в окото. Тези усложнения са свързани с рязка загуба на зрението и ако не се лекуват още първия ден, имат необратим ефект върху зрението. Ето защо веднага, още в първите часове при такъв проблем, трябва да се потърси очен специалист. Той задължително ще разшири зениците с капки и ще установи заболяването, като може да препоръча:
- стационарно лечение;
- инжекционно лечение;
- таблетки за по-дълъг период на приемане и консултация с други специалисти;
- след 6 месеца евентуално лазер-лечение, което да предотврати допълнителни усложнения – например вторична глаукома;
А когато зрението остане трайно понижено за едното око в резултат на настъпили усложнения, е задължително да се прави профилактика на другото око всяка година!
При друг тип усложнение – например вътрешен кръвоизлив в резултат на рязко повишаване на кръвното налягане, може да се наложи оперативно лечение – витректомия.
Обобщавайки казаното по-горе, става ясно, че социално значимите общи заболявания ЗД и ХБ са рискови за очите и нелекувани своевременно и адекватно са причина за голям процент слепота при пациентите.

Съставил: д-р Илияна АНАНИЕВА


Назад

Всички статии на Брой 05, 2011

XVI ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Стара Загора
Сливен
Пловдив
София
Велики Преслав
Варна
Плевен
Силистра
КОНКУРС
Четене и писане на брайл
НАБЛЮДАТЕЛ
Говорещото списание "Наблюдател"
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерацията
ЧЕСТИТО, СОФИЯНЦИ
София отново с дневен център за рехабилитация
Архив на изданието
1 2 3 4 5