Брой 05, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Стара Загора


В навечерието на светлия християнски празник Великден по инициатива на РСО Стара Загора със съдействието на предстоятеля на катедралния храм "Св. Димитър" отец Йордан Карагеоргиев, на депутата от ГЕРБ и областен координатор Живко Тодоров и щедрата подкрепа на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД се осъществи от 5 до 8 април тази година поклонническо пътуване до средновековните манастири в североизточната част на Румъния. В мероприятието участваха съюзни членове от ТСО Стара Загора, ТСО Казанлък и ТСО Димитровград.
След 15-часово пътуване с чисто нов автобус пристигнахме до първата главна цел – град Яш, където в Митрополитската катедрала "Сретение Господне" са положени мощите на Света Петка – Майка българска. Светицата особено много помагала на хора с очни и други здравословни проблеми. Всяка сряда мощехранителницата на Света Петка се отваря за поклонение. Огромни опашки от чакащи хора се извиват пред украсеното и осветено място, за да се докоснат до мощите и да измолят милостта на светицата.
Света Петка е родена в средата на 11-и век в село Епиват, което се намира в тракийската част на Турция. И сега то е на около 45 км от Истанбул и съществува с името Селим паша.
13-годишна Света Петка чува Божия глас, силно повярва в него и се отдава на християнството. 5 години остава на пост и молитва в Константинополската църква, след което тръгва по пътя на Мария Египетска. Пристига в Йорданската пустиня - по светите места и Йерусалим, където прекарва дълго време от живота си. Като предусеща, че наближава краят й, се връща към родното си място. След две години умира, но местните я смятат за чужденка и я погребват извън крепостта. Минават няколко века и при погребването на моряк-чужденец в същите гробища Света Петка се явява през нощта на гробарите, облечена в царски одежди, съобщава им няколко пророчества и излекува тежко болните. Тогава вадят мощите й и ги пренасят в катедралния храм в града.
След победата си при Клокотница през 1230 г. цар Иван Асен ІІ успява да издейства мощите на Света Петка и ги пренася в Търново. По време на пренасянето им, там където е спирано за почивка, са изградени църкви, които носят нейното име.
При нападението на османците срещу България, за да спасят мощите от поругаване, българите ги преместват във Видин, а по-късно и в Белград. Така светицата е наричана Епиватска, Търновска, Видинска, Белградска. В Белград те престояват 120 години и отново се връщат в Цариград. По това време Молдова е била васално княжество на Високата порта с княз българина Василий Луп, роден в сегашното село Пороище. Той успява да издейства пренасянето на мощите от Цариград в столицата си Яш. 150 години те престояват в църквата "Св. Три Светители". През 1889 г. специално за мощите на Света Петка се построява новият катедрален храм "Сретение Господне", където те се намират и досега.

Надвечер се озовахме в най-големия румънски манастирски комплекс - Нямц, който за първи път се споменава официално през 14-и век. Преданието разказва, че трима българи са в основата на основаването на тази света обител. Исторически факт е, че първият епископ е българският просветител и писател Григорий Цамблак, ученик на Патриарх Евтимий, който пренася и пропагандира българското книжовно богатство. В манастира в Нямц има две чудодейни икони – на Света Богородица от 665 г., донесена от Израел, и на Свети Георги - от 8-и век и пренесена на това място след 16-и век от Константинопол. В комплекса се намират няколко църкви, семинарията с над 400 семинаристи, огромна библиотека, книжарница, павилиони. Сред живописната природа в радиус от 20 км има още 4 манастира – Секу, Сихастрия, Агапия и Варатек. Всички те са построени през 16 - 17-и век. Архитектурата им е почти еднотипна – византийска. Всички манастири са озвучени и денонощно се чете Светото Евангелие.
В Секу попаднахме в свещоливницата, в която монахът Деонис на едно зареждане произвежда по 3 600 свещи. Цялото производство е ръчно. На огромна печка в 150-литров казан се разтопява пчелен восък. Върху рамки се навива фитилът. В дълбок тесен съд се прецежда врелият восък и в него две по две се потапят в рамките – 13-15 пъти, докато край фитила се напласти восъкът. После се срязват на две и започва следващата серия.

Агапия е най-големият женски манастир в Източна Европа с около 400 монахини. Много характерни в него са стенописите, дело на Николае Григореско – един от известните румънски художници. Монахините живеят в кокетни бели къщи с малки дворчета непосредствено до манастира. Видяхме ги не само да четат молитви, да поддържат кандилата, да почистват и поддържат двора в идеален вид с разкошни градини и цветя, но и облечени с черните раса да копаят с мотиките и да садят картофи и лук на полето.
На път за България посетихме мъжкия манастир Бистрица, основан през 1406 г. Намира се в Източните Карпати сред борови гори. Построен е от Александър Телбум – един от великите молдовски князе наред със Стефан Велики. Архитектурата е във византийски стил.
Във всички посетени манастири има частици от мощите на десетки светци.
Това незабравимо пътуване ни зареди с много ентусиазъм за преодоляване на ежедневните трудности и преизпълни сърцата ни с радост и благодарност. Щастливи сме и от новината, че отец Йордан Карагеоргиев е номиниран за 2011 година в кампанията "Достойните българи" на вестник "24 часа" и БНТ.


Назад

Всички статии на Брой 05, 2011

XVI ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Стара Загора
Сливен
Пловдив
София
Велики Преслав
Варна
Плевен
Силистра
КОНКУРС
Четене и писане на брайл
НАБЛЮДАТЕЛ
Говорещото списание "Наблюдател"
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерацията
ЧЕСТИТО, СОФИЯНЦИ
София отново с дневен център за рехабилитация
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6