Брой 06, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Какво е 9-и май за нас?

На организираната среща с фронтоваци от Отечествената война - г-н Кирил Карамфилов, г-н Марин Атанасов и г-н Николай Георгиев, поканихме историка Тодор Нинов и секретаря на Сдружението на запасните офицери и сержанти полковник Георги Димитров. Срещата се състоя в клубната база на НПО "ХобиСклуб".
По стечение на обстоятелствата 9-и май – Ден на победата и Ден на Европа, съвпадна с рождения ден на председателя Иван Тодоров. С кратко слово и аплодисменти той откри срещата и даде думата на гостите. Разказите се редят като добре режисиран военен филм и на нас, слушателите, дъхът ни спираше от ситуациите, преживени между шрапнели, бомби, пожари и смъртта на близките другари.
Ужасната равносметка - 55 милиона загинали - военни, цивилни, жени и деца, от които над 26 милиона руски граждани. В тази война България даде над 35 хил. жертви. Когато говорим за руския народ, не бива да се забравя, че няма семейство в Русия, което да не е загубило поне един убит във войната.
Поклон! Дълбок поклон пред Русия и нейните съюзници, гарантирали 66-годишен градивен МИР!!!
Впечатлени сме от професионалния задълбочен анализ на военните събития преди и след войната на полковника от запаса Георги Димитров, който изтъкна икономическите причини, довели до тези събития, както и пъзела от интересите на различните държави.
На историка Тодор Нинов се падна тежката задача да пречупи през призмата на историята военните събития, както и причината за зловещия завършек с хвърлените атомни бомби над Хирошима и Нагасаки.
Спонтанно аудиторията задаваше въпроси, повечето от които за социалния упадък на днешното време.

Иван ТОДОРОВ

На гости при художника

Група ученици от третите класове при СОУ "П.Р.Славейков" с учител по изобразително изкуство Дарина Господинова изразиха своята съпричастност към живота на хората с увреждания, като посетиха "ХобиСклуб". Там те рисуваха рисунки с реални и фантастични образи, с визуални знаци и самостоятелно избираха материалите и техниката на работа.
Чрез непринуден разговор учениците разбраха кога точно се налага да се използва определението човек с увреждане.
За да се развиват социалните им умения, за да се научат на правилно поведение, толерантност и приятелство, учениците сами стигнаха до извода, че "играта" е важна част не само от техния живот, но и от живота на децата с увреждания.
В разговора се включи и художникът, макар и вече нерисуващ, Иван Тодоров – председател на "ХобиСклуб", който обясни на учениците как трябва да помагат на по-големите от тях и на възрастните хора с увреждания.
Най-интересното беше, че преди да започнат да рисуват своите рисунки, художникът им разказа весели случки от своя живот, като даже им нарисува усмихнато дете.
Всичко казано беше обобщено чрез стихове и песни, изпълнени от децата. Едното стихотворение бе написано от младо момче с увреждане от Швеция.
С рисунките бе подредена изложба. Гостоприемните домакини почерпиха децата с лакомства и им подариха сухи пастели и блокчета за рисуване.

Дарина ГОСПОДИНВА

Първи изяви - оттлични резултати

Певчески състав за народно пеене "Росно цвете" при Териториална организация на слепите Добрич още при първите си изяви постигна впечатляващи успехи. Този малоброен, но силен по дух колектив показа, че с него трябва да се съобразяват в цяла България. След много добре подбрания репертоар и качествено провежданите репетиции ръководителят на състава Васил Стоев наистина има право да се гордее с постигнатото от неговите възпитанички.


Макар и създаден на 1 ноември 2010 година, съставът имаше първа изява на 1 май 2011 година на събора "Жива вода" в град Суворово, където се класира на второ място. Това беше първата му генерална репетиция. И ето че на 11 май - 10 дена по-късно, с участието си в "Балканфолк 2011 – 15-и старопланински събор" съставът показа силата. Характера си. Усилията на всички бяха възнаградени. Тези широко скроени и търпеливи жени заслужават адмирации. Те са: Паунка Пеева, Митка Калчева, Мария Андреева, Надежда Колева, Вярка Тонкова, Донка Тихова, Димка Пройнова, Донка Илчева, 3латка Пенева. Журито бе наистина впечатлено от изпълненията на участничките и ги оцени по достойнство.
Съставът получи следните отличия:
1. Диплом за съществен принос при съхранение и развитие на българските народни изкуства.
2. Грамота и лауреат на старопланински събор "Балканфолк 2011", фестивал № 1 в Европа за традиционни народни изкуства.
3. Почетна грамота и носител на почетния знак на старопланински събор "Балканфолк 2011".
4. Препоръка за участие на шампионат по фолклор в Слънчев бряг и Несебър.
5. Диск "Нестинари" и "Господари на огъня" с изпълнения на групи от 2010-2011 година.
6. Ръководителят на състава Васил Стоев бе обявен за "маестро" на фестивала. Документ за това му се дава от община Велико Търново.
Честито на всички! Благодарим ви за всеотдайността. Щастливи сме, че всичко това се случи в една историческа сграда - читалище "Надежда". Тя е построена през 1869 г. Свързана е с важни исторически събития за съдбините на България - символ на държавността. Читалище "Надежда" е най-старата културно-просветна организация във Велико Търново.
Благодарим на организаторите и на всички граждани на слънчевия Търновград.
Тръгнахме си за Добрич весели и с приповдигнато настроение. Песните не спираха. Наистина не на всеки се случват подобни радости.

Димитър КЪНЧЕВНазад

Всички статии на Брой 06, 2011

*ПРОГРАМА
за дейността на Съюза на слепите в България през периода 2011 – 2016 година
90 ГОДИНИ ССБ
90 години с поглед към младостта
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Долни Дъбник
Левски
Карнобат
Средец
ЛИТЕРАТУРА
Годишна литературна награда "Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Светофари с дистанционно управление и в София
ПРОЕКТИ
Първите стъпки по дългия път
СРЕЩА
Кошничарска среща в Пловдив
СЪОБЩЕНИЕ
Удължава се крайният срок за изпращане на материали
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Нещо неповторимо
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6