Брой 06, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Карнобат


Ние пак сме на път по земята българска

Екскурзията започна на 9 май рано сутринта. Тръгнахме на път. Настроението е повече от великолепно. Минахме през местността Маркели над Карнобат, посетихме паметника "Септемврийци" до Нова Загора и стигнахме до Асеновград. Там разгледахме Асеновата крепост, доизградена от цар Иван Асен II през 1231 г. Тук има огромни крепостни стени, водохранилище и бойни кули, както и църква. Посетихме и параклиса около крепостта и присъствахме на обреден курбан. Всички се отнесоха с голямо уважение към нас.
Пътувахме по течението на Чепеларска река и се озовахме в Бачковския манастир, построен през 1083 г. от грузинците Григорий и Абазий, разрушаван и издиган наново, за да запази великолепието си и до днешни дни с иконописите на Захарий Зограф.
Нашето пътешествие продължи до историческата Перущица, където бяхме настанени в туристическа спалня в центъра на града. Видяхме историческия музей и църквата.
Каква изненада за нас бяха тържествата в чест на Април 1876 г.
Имаше прекрасна възстановка на априлските събития. Добре замислени и майсторски изпипани сцени, които ни направиха преки участници в битките.
Ето какво пише на паметника Трендафил Керелов, изгорен жив на ръжен от турците: "Чеда мои, свободата и правдата се раждат чрез мъки и страдания. Няма страшна смърт, има страшно робство".
На сутринта пристигнахме в гнездото на непреклонни герои град Батак. Хиляди българи и чужденци са пропътували стотици километри, за да се поклонят пред подвига и великата саможертва на батачани. 5000 жертви пред олтара на свободата. Светът е стреснат и великите умове надигат глас в защита на българите.
Руският цар Александър II, научавайки за кланетата в Батак и други градове, дал клетва, че ще освободи братята българи. Той желаел и други народи да се включат, да не бъде само Русия, но Бисмарк с усмивка казва, "че не армия, един немски войник няма да участва".
Посетихме ВЕЦ "Батак", Пловдив - стария град, хълма на Освободителите с паметника на Альоша, музеите и други интересни обекти.
Поклон пред героите от Април 1876 г. и от Освободителната война 1877-1878 г.!

Йовчо КУРТЕВ
Назад

Всички статии на Брой 06, 2011

*ПРОГРАМА
за дейността на Съюза на слепите в България през периода 2011 – 2016 година
90 ГОДИНИ ССБ
90 години с поглед към младостта
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Долни Дъбник
Левски
Карнобат
Средец
ЛИТЕРАТУРА
Годишна литературна награда "Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Светофари с дистанционно управление и в София
ПРОЕКТИ
Първите стъпки по дългия път
СРЕЩА
Кошничарска среща в Пловдив
СЪОБЩЕНИЕ
Удължава се крайният срок за изпращане на материали
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Нещо неповторимо
Архив на изданието
1 2