Брой 06, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Средец


На 12 май във фоайето на читалище "Пробуда" в град Средец бе открита изложба на художника-самодеец Стоян Филев. През цялата 2011 г. мероприятията ще бъдат по повод 90 години от създаването на ССБ и 30 години от създаването на териториалните организации към съюза.
Бинка Монева – председател на РСО Бургас откри изложбата, а поетът Манол Манолов представи художника и неговите картини. Стоян Филев е член на ТСО Средец. Това е третата му самостоятелна изложба в Средец, а в Бургас той има още две самостоятелни изложби.
Повечето от картините са пейзажи от Средец и региона - село Светлина, село Проход, село Белила и Божура, от село Топчийско, също от Перперикон и Искърското дефиле - все местности, посетени и впечатлили самия Стоян Филев. Тази изложба е много по-различна. Филев е останал верен на стила си, но смело се пробва с портрети и символики, а също и с новото подреждане, групирайки картините по сезони и местности.
Единственият портрет показва, че Филев може да рисува и образи. Не ми се иска да подмина и картините-символи: Старият художник - неговият дядо на фона на палитрата - смисъла на живота на художника; и гълъб, кацнал на женска длан. Символите са така силни, че не се нуждаят от пояснения.
След като бе разгледана изложбата, празникът продължи с литературно четене на произведения на Манол Манолов и Белчо Белчев. След рецитала бяха зададени интересни въпроси към двамата поети, които също са членове на ТСО Бургас.
На това мило тържество присъстваха представители на община Средец, "Социални грижи" град Средец, читалище "Пробуда", директорите на Дома за стари хора и Дома за сираци, директори на детски градини и много бивши учители. Гости бяха и председателите на дружествата на инвалидите, на диабетиците, на тракийците, на антифашистите, представители на различни политически организации, на радиовъзела град Средец и вестник "Средец". На следващия ден по радиовъзела бе пуснат пълен запис на тържеството, а и във вестника, макар и само с една снимка, бе отбелязано това наше мероприятие. Не липсваха цветя и поздравления. С много емоции, топлина и сърдечност ще бъде запомнен този слънчев 12 май. Надяваме се, че Стоян Филев и в бъдеще ще ни радва с нови лъчезарни и сърдечни картини.

Весела ПАРАШКЕВОВАНазад

Всички статии на Брой 06, 2011

*ПРОГРАМА
за дейността на Съюза на слепите в България през периода 2011 – 2016 година
90 ГОДИНИ ССБ
90 години с поглед към младостта
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Долни Дъбник
Левски
Карнобат
Средец
ЛИТЕРАТУРА
Годишна литературна награда "Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Светофари с дистанционно управление и в София
ПРОЕКТИ
Първите стъпки по дългия път
СРЕЩА
Кошничарска среща в Пловдив
СЪОБЩЕНИЕ
Удължава се крайният срок за изпращане на материали
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Нещо неповторимо
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6