Брой 07-08, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Всяко зло за добро

Поредно състезание по спортен риболов за незрящи

На 9 юни край водоема на квартал Панчарево в покрайнините на София се събраха 17 ентусиазирани невиждащи рибари от София и Перник, както винаги твърдо решени да не остават с празни ръце и да спечелят съревнованието по рибарски умения.
Денят започваше прекрасно, но когато жребият беше изтеглен и всички състезатели заеха определените от него места, над София се изви силна буря с дъжд и вятър, което отложи началото на състезанието с около половин час.
Въдиците бяха хвърлени в 9.30.
Първата риба се закачи на въдицата на една дама – Красимира Стойчева, а най-големия шаран извади Николай Захариев – 4,05 кг, той дори се беше погрижил да спести на притежателя си почистването от люспи, защото беше от вида "голи" шарани.
До обяд уловът беше относително слаб, но след 12 часа рибата сякаш пощуря и започна да кълве, така че почти всеки от участниците в края можа да се похвали с улов. Естествено обаче бе на едни да им е провървяло повече, а на други малко по-малко.
В края на четиричасовия риболовен маратон съдията Любомир Павлов обяви класирането. Победителите, грабналите първите три места, получиха медали, грамоти и парични поощрения, а всички останали – грамоти за успешно участие.
На шесто място се класира Иван Янев с улов от 2,530 кг. Пети стана Михаил Василев от Перник с улов от точно 3 килограма. На четвърто място успя да се класира Стоян Васев, който извади 3,020 килограма.
В първата тройка на трето място бе Пламен Бакърджиев с улов 3,720 кг. Втори се класира Николай Захариев с две уловени риби, с приз за най-голяма уловена риба и с общ резултат 5,750 кг.
Първенец в състезанието бе Асен Алтънов, който улови 6 и половина килограма риба. Своята парична част от наградата той предостави на всички участници и гости за скромна почерпка.
Настоящото състезание, както повечето съюзни прояви през тази година, премина също под знака на 90-годишнината на ССБ и бе изцяло с финансовата подкрепа на РСО София.

Марина ПЕТКОВА

Виж снимки:90 години, 90 въпроса, 90 възможности

Викторина "90 години Съюз на слепите в България"

По повод 90-годишнината от създаването на ССБ на 28.06.2011 г. в обновения клуб на РСО София се проведе състезание – викторина "90 години Съюз на слепите в България".
Бяха подготвени 90 въпроса от създаването на Дружеството на българските слепи през 1921 г. до наши дни, на които да могат да отговарят членове на организацията от цялата страна. В отделни раздели са обхванати историята на Съюза, първите му ръководители, стопанската и социалната му дейност. Във викторината намират място много интересни биографични данни за Стефан Ненков и академик Петко Стайнов, оставили светла диря с активността си в помощ на слепите хора, както и с богатите си професионални постижения. Те са пример за всички, че увреденото зрение, при наличието на желание и воля, не е пречка за завидно ниво на социална реализация.
Много от въпросите съдържат актуална и полезна информация за предприятията на Съюза на слепите, за възможностите и постиженията на спортните клубове, за успехите на танцовите и певческите групи, за базите за отдих и за високото ниво на центровете за рехабилитация и социална интеграция.
Компетентна комисия в лицето на председателя й Иван Янев и членовете Йордан Младенов и Георги Минчев работи интензивно няколко часа и осигури безупречно протичане на състезанието, а водещата протокола Валя Петрова и зрящият сътрудник Елена Димитрова прилежно записаха и документираха всичко, като получиха благодарности за отговорната си и прецизна работа.
Надпреварата на 15-те състезатели от РСО София бе изключително оспорвана. Включиха се много млади хора. Публиката горещо аплодира задълбочените познания на участниците, които със своята сериозна подготовка допринесоха много за популяризирането на дейността и възможностите, предоставени на незрящите от ССБ като цяло и РСО в частност.
След първия кръг 6 състезатели получиха максимално възможните 24 точки, което наложи необходимостта от допълнителни баражи. След първия от тях останаха трима пълни отличници, които след допълнителни въпроси оформиха крайното класиране: Румяна Каменска – първо място с максимален брой 48 точки; второ място – Силвия Дацин с 45 точки и Таня Колева – трето място с 42 точки.
Председателят на РСО София Асен Алтънов поздрави победителката и подгласничките, като пожела успех на Румяна в предстоящата през октомври национална надпревара. Призьорите получиха парични награди, а всички участници бяха отличени с грамота и диск с полезна и значима информация за ССБ.
Викторината се превърна във весел и шумен празник, който потвърди още веднъж, че РСО София е действаща организация, в която слепите хора могат да намерят много възможности за обучение, реализация и активно социално включване във всички сфери на своите интереси и потребности.

Даниела ДАМЯНОВА

Изложба на плетива - дело на софийските слепи жени

На първи юли тази година столичната регионална организация на слепите откри изложба от ръкоделия, предимно плетива, изработени от жени, които членуват в ССБ. Уредничка на изложбата е Елена Александрова, която е и ръководител на курс по плетиво за слепи жени.
Изложбата се състоя в основно ремонтирания и обновен клуб на слепите на ул. "Цар Симеон" 110. Тя бе открита в тържествена обстановка от Асен Алтънов - председател на РСО София. Елена Александрова накратко представи изложените експонати – 32 на брой, и техните автори. На откриването присъстваха повече от 45 души, които с подчертан интерес се запознаха с отличаващите се с високо творческо изпълнение изложени предмети. Най-активно участие в изложбата регистрира Ганка Павлова, която се представи със седем изделия - дамски шал-наметало и детски комплектчета. Пиринка Горанова беше изработила красива розова детска пелерина. Йорданка Недевска участва в изложбата с накити, изработени от нея от полускъпоценни камъни.
На всички присъстващи бяха предложени кафе, безалкохолни напитки, малки закуски.
На Елена Александрова бяха поднесени цветя от Клуба на пенсионерите, община "Изгрев" и от двете сестри иракчанки Ема и Джина, които са постоянни участнички в курса по плетиво.
През есента на тази година изложбата ще бъде показана отново на тържественото събрание в чест на 90-годишния юбилей от основаването на Съюза, което ще се състои в Младежкия театър в София. Тогава експонираните предмети ще се разпродават с благотворителна цел на търг и събраните финансови средства ще бъдат насочени за подпомагане на слепи деца-ученици и крайно бедни съюзни членове.

Георги ПЕТРУШЕВ

Виж снимки:

Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2011

IN MEMORIAM
Жак Туиндер - благотворителят и есперантистът
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Управителен съвет през юли
Общо събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ
Време e за действие
ЕСЕ
Памет за историята
ЗАБАВА
Хумористична страница
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
София
Шумен
Пловдив
Казанлък
Бургас
ИНТЕРВЮ
Градът е длъжник на хората с увреждания
ИНФОРМАЦИЯ
Национален алианс за развитие търси съмишленици
КОНКУРС
Зрящи сърца
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Пазете очите като очите си
ПРОЕКТИ
Светлинка в тунела
СЪОБЩЕНИЕ
Помощни технически средства
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
С духа на Апостола в сърцето
Град в планината
Сексът и светът
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8