Брой 07-08, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Шумен


"С изкуството на нашите ръце, да докоснем вашето сърце"

През цялата 2011 година РСО на слепите съвместено с ЦСРИ Шумен организира инициативи, посветени на 90-годишния юбилей на ССБ.
Пътуваща изложба с предмети, изработени от съюзни членове от клуб "Приложно изкуство" към Центъра беше представена в различни градове.
Първата спирка на изложбата – базар бе старата българска столица Велики Преслав. Пред храма "Св. св. Кирил и Методий" подредихме експозицията си, която съдържаше сувенири от природни материали, стъклопис, дърворезба, картички, декорирани със сухи цветя, плетива и др. Присъствахме на празнична литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Изложбата бе разгледана от кмета и зам. кмета на града, както и от много преславски жители.
Госпожа Лазарова - председател на РСО на слепите и ръководител на ЦСРИ Шумен, откри изложбата. Тя благодари на общинската администрация и другите институции за отзивчивостта и вниманието. Нейното послание към присъстващите бе: "Вярвайте в доброто у човека! Ние незрящите сме като всички граждани на България – носим творческия си талант. Това се доказва от изложеното пред вас. Чрез изкуството на нашите ръце се стремим да докоснем Вашето сърце!".
Следващите домакини на изложбата бяха съюзните членове от ТСО Нови пазар. Подредените сувенири във фоайето на общината предизвикаха интерес от страна на общинската администрация и местните посетители.
На 14 юни регионалната библиотека "Петър Стъпов" стана домакин на пътуващата изложба. Интересни разговори за начина на изработване и използваните материали се водеха между нашите творци, местните посетители и потребителите на дневния център за стари хора в града.
На 21 юни изложбата ни бе представена и в Силистра в залата на КТ "Подкрепа". Тя бе обогатена с плетива и кулинарни изделия, подготвени от домакините. С много топлота, български традиции и гостоприемство бяхме посрещнати.
Решихме да съчетаем полезното с приятното и потеглихме към резерват "Сребърна", където успяхме да изслушаме прекрасна беседа за флората и фауната на района. Всички природни дадености и условия са превърнали резервата в истински рай за пеликаните и многото други пернати обитатели. През 1983 година "Сребърна" влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО.
Подходящ е моментът да благодарим на ръководителката ни към клуб "Приложно изкуство" Мариела Василева. Благодарим ти, Мариела, за всичко, което направи при нашата съвместна работа. Щастливи сме, че заедно вървим по един успешен път, за да направим живота на хората с увредено зрение по-добър, по-радостен и по-пълноценен!

На Еньовден слушаме песента на земята

24 юни – Еньовден, е денят на лятното слънцестоене. На този ден всичко е лечебно – слънцето, росата, реките и въздуха, земята и растенията. Природата тържествува, цветята и билките миришат най-омайно.
Група съюзни членове от ТСО Шумен посетихме парк "Кьошковете", a по-младите се отправихме към Осмарските колони, за да се заредим с положителна енергия. Денят беше топъл, но приятен. Вървейки, беряхме различни билки – бял равнец, жълт кантарион, еньовче, хвощ и други.
Настанихме се край студено кладенче. Увлекателната беседа за историята на билките и обичаите на този ден беше пресъздадена от група деца. В бакърен съд, пълен с мълчана вода от извора и оставен под цъфнал трендафил през нощта, се поставиха венчета, изплетени от росни билки. Последваха гадания за здраве, женитба и плодородие.
Група "Еделвайс" изпя няколко песни и поздрави председателя на ТСО Велики Преслав Енчо Маринов. Зеленият простор ни действаше успокояващо и приятно. Емоциите накараха хората да забравят за ежедневните грижи и тревоги.
На прохладната и приятна алея в парка "Кьошковете" добрите домакини споделиха своите умения за приготвянето на различни вкусотии от билки и използването им като подправки в ежедневието. Така с добро настроение, вярвайки във вълшебната сила на празника, се прибрахме в домовете си, убедени, че можем да бъдем по-човечни и по-добри!

Спортен риболов

За четвърта година клубът по спортен риболов към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен организира състезание. В мероприятието, което се проведе на 27 и 28 юни на язовира край село Драгоево, взеха участие и представители на СК "Успех" Варна.
Приятелската среща премина в добро настроение, хумор и закачки, защото късметът подминаваше както домакините, така и гостите. Почти в последните минути само Феим Якуб успя да улови толстолоб с тегло 5.100 кг. За него това бе "златната рибка", защото останалите нямаха слука. Всички обаче се завърнаха в Шумен в отлично настроение и на дълга маса си обещаха да не се отказват от спортния риболов. Хората бяха единодушни за едно - тръпката е най-голямата награда за рибаря!

Безплатни прегледи за незрящите

Организирана бе кампания за безплатни профилактични прегледи на очите на незрящите от община Шумен. Над 90 съюзни членове се възползваха от услугата. Прегледите се извършиха от офталмолозите д-р Чобанов, д-р Чобанова и д-р Давидова в пет последователни дни. Инициативата се осъществява за пръв път в шуменските съюзни организации.
Благодарим на д-р Петров - управител на ДКЦ Шумен, и екипа му за отзивчивостта и професионализма им!Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2011

IN MEMORIAM
Жак Туиндер - благотворителят и есперантистът
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Управителен съвет през юли
Общо събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ
Време e за действие
ЕСЕ
Памет за историята
ЗАБАВА
Хумористична страница
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
София
Шумен
Пловдив
Казанлък
Бургас
ИНТЕРВЮ
Градът е длъжник на хората с увреждания
ИНФОРМАЦИЯ
Национален алианс за развитие търси съмишленици
КОНКУРС
Зрящи сърца
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Пазете очите като очите си
ПРОЕКТИ
Светлинка в тунела
СЪОБЩЕНИЕ
Помощни технически средства
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
С духа на Апостола в сърцето
Град в планината
Сексът и светът
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6