Брой 07-08, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Среща с нови и стари приятели

Смесеният състав за автентичен и обработен фолклор "Тракийски цвят" при РСО Пловдив традиционно взема участие в различни прояви извън фестивалните сцени. Много от тези изяви са инициатива на самите нас, членовете на състава. През месец април тази година един от водещите гласове на "Тракийски цвят" Мария Вълчева подхвърли идеята да посетим дома за възрастни слепи в град Хасково. Ние, изпълнителите, приехме това предложение с възторг, а тя обеща да направи всичко възможно, за да се осъществи това мероприятие. Бяхме сигурни, че нещата ще станат, защото захване ли се с нещо Мария - със сигурност ще го доведе до добър край. И наистина така стана. За целта ни беше необходим един микробус и тя успя да убеди представителите на отдел "Култура" в община Пловдив, че тази среща в Хасково е еднакво важна и за нас, и за тамошните домакини. Общинарите, както се казва, влязоха в положение и осигуриха превозното средство. На 24 юни се натоварихме на общинския бус и на микробуса на предприятието и потеглихме за Хасково. Към 9.30 часа пристигнахме на мястото, където щеше да се проведе нашият концерт. Самият дом за възрастни слепи хора се намира в близост до дома за стари хора. Двете сгради са построени в разкошен парк с много зеленина. Навсякъде личи грижовната ръка на хасковската служба за работа с изпаднали в трудност граждани на републиката. Ред, чистота, топла храна. Какво му трябва на човек, за да бъде добре? Като добавиш към всичко това и една блага дума, животът наистина е хубав! Точно заради последното бяхме тръгнали и ние. Директорът на дома ни посрещна, запозна ни с някои от живущите, показа ни помещенията за хранене и развлечение и ни остави да се преоблечем. Разбрали, че групата от Пловдив е пристигнала, залата бързо се изпълни от зажаднелите за музика домуващи. А ние се бяхме подготвили доста сериозно. Госпожа Вълчева влезе в ролята на конферансие. Поднесе кратко слово за историята на слепите в България, а след това представи състава на публиката. Облечени в красивите тракийски носии, ние с удоволствие изпълнихме нашата програма. Заредиха се песен след песен. Между тях хумористични разкази и вицове, поднесени от Стоянка Тодорова и доктор Величко Павлов, както и шлагери от близкото и далечно минало в изпълнение на дует "Настроение". После гост-музикантът от Добрич Станчо Станчев, ръководителят на състава Марин Маринов и Ася Бурова подхванаха кръшни български хора и ръченици. И така до 11 часа. На никой не му се тръгваше, но нямаше как. Всяко начало има и край. Пък и по думите на всички присъстващи тази среща не би трябвало да остане единствена. Разменените помежду ни телефони и координати говореха за това. Разделихме се с уверението на нашите домакини, че сме оставили незабравим спомен в сърцата им. Ние също дълго ще помним това гостуване в Хасково - кратко, но изпълнено с много емоции и нови запознанства.

Кирил ДАМЯНОВ

Дни на културата във Велинград

Една от точките, залегнали в приетата от РСО Пловдив програма за отбелязване на 90-годишния юбилей на ССБ, е организирането на изложба, където да бъдат представени уменията и възможностите на хората с нарушено зрение. Ние имаме дългогодишна традиция в това отношение – емблематични сгради в старинен Пловдив като Етнографския музей и Балабановата къща нееднократно са предоставяли чудесни условия за изява на нашите творци. Провеждали сме подобни мероприятия и в Синдикалния дом на културата в Пловдив, в Етнографския музей в Пазарджик, както и в Столичната библиотека в София. На заседание на управителния съвет се реши този път това да стане във Велинград.


Мария Димова – председател на ТСО Велинград, прие съвсем отговорно и присърце поставената задача, въпреки заболяването и предстоящата й операция. Тя установи контакти със служителите от общината, отговарящи по въпросите на културата, свърза се и с кмета на града – Иван Лебанов, с когото поддържа дългогодишни ползотворни взаимоотношения. Реши се нашата регионална организация да участва в дните на културата във Велинград от 1 до 10 юли, провеждащи се вече за 39-и път.
Изложбена площ ни бе предоставена заедно с други изложители в Общинския информационен център срещу Паметника на героите, загинали за свободата на България – буквално на "пъпа" на града. На 4 юли бусът на "Успех" Пловдив пристигна с натоварените изделия и с няколко участници в мероприятието – изложители, самодейци и организатори. За по-малко от 3 часа, с неоценимата техническа помощ на тукашните служители, експонатите заеха местата си. На най-видно място бе поставен плакатът, отбелязващ юбилея на нашия съюз и мотото на изложбата - "И НИЕ МОЖЕМ, И НИЕ ТВОРИМ".
Официалното откриване бе определено за 18 ч. За обща изненада на откриването, заедно с кмета Иван Лебанов и неговия екип, пристигна и първият доскорошен български еврокомисар и настоящ кандидат за президент Меглена Кунева. С топли приветствени думи кметът откри изложбата, организирана със съвместните усилия на РСО Пловдив и община Велинград. Той връчи грамота на пловдивската регионална организация за активното й участие в дните на културата.


Сбито и накратко изложбата бе представена пред многобройните гости и журналистите от местните медии от члена на РУС, отговарящ за връзките с обществеността, Георги Генов. Той спомена за дългогодишния ни опит в тази област, подчерта, че липсата или острият недостиг на зрение не са пречка зрително затруднените да покажат майсторството на златните си ръце, както и творческите си и художествени умения. Макраметата на Радка Христова и Гинка Примова от Пловдив, картините на Верка Стойкова от Пазарджик, бродериите на Маргарита Балева, чудесното халище на Джемиле Пашова, плетените изделия на Ася Бурова, Милка Дечева, Мария Йорданова и цяла плеяда жени от Велинград, Сърница и Ракитово като Мария Димова, Божанка Щерянова, Фейзе Боризанова и Бойка Зарева, фигурките от дърво на Кирил Дамянов и Стефан Петров, плетените столчета и масичката на Кольо Мъндев са нагледното доказателство за това.
Самодейците Марин Маринов, Милка Дечева, Ася Бурова и Никола Стоянов изнесоха кратка програма, възнаградена с аплодисментите на присъстващите. Те бяха поздравени лично и от г-жа Кунева. След това започна разглеждането на самата изложба, общото впечатление от която беше повече от добро.

Георги ГЕНОВ
Снимки: Верка СТОЙКОВАНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2011

IN MEMORIAM
Жак Туиндер - благотворителят и есперантистът
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Управителен съвет през юли
Общо събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ
Време e за действие
ЕСЕ
Памет за историята
ЗАБАВА
Хумористична страница
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
София
Шумен
Пловдив
Казанлък
Бургас
ИНТЕРВЮ
Градът е длъжник на хората с увреждания
ИНФОРМАЦИЯ
Национален алианс за развитие търси съмишленици
КОНКУРС
Зрящи сърца
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Пазете очите като очите си
ПРОЕКТИ
Светлинка в тунела
СЪОБЩЕНИЕ
Помощни технически средства
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
С духа на Апостола в сърцето
Град в планината
Сексът и светът
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8