Брой 07-08, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Казанлък


С любов и доброта

Хората, за които светът е различен... Различен или напълно непознат в познатите му измерения, защото между представителите на Казанлъшкия клуб за хора със зрителни увреждания има и такива със 100% увредено зрение... Хора, които до голяма степен са зависими от помощта на своите придружители...
Въпреки това не им липсва нито воля за живот, нито бодър дух! По предложение на Донка Карагитлиева незрящите от Казанлък направиха свой Празник на Розата, избирайки си своя "Царица Роза" - най-младото, най-красивото момиче от техния клуб - Михаела Грозева... Девойка, лишена от бащина ласка, грижа и подкрепа още от раждането си...
Тъжни и тежки са житейските съдби на почти всички хора от този клуб...
Но те не се замислят над това в такива хубави моменти - не! Те просто празнуват, защото сърцата им, душите им празнуват! Празнуват празника на своя град! Празнуват сред празничната украса на своя Клуб - с много балони, с много саксии с цветя, с много, много, много рози, донесени от градините! Рози, различни по цвят - бели, червени, розови, жълти... Рози, от които бе сплетен и венецът на главата на тяхната "Царица Роза"! Рози, които разнасяха своето прекрасно ухание! Рози, от които получиха всички - и самата Царица на Розите, а също и нейните подгласнички!
Сред много цветя, стихове и песни, радост и смях премина техният Празник!
Поетесата Донка Гатева бе подготвила специално поздравление за тези скъпи на сърцето й хора и им разказа историята на маслодайното растение: "По своята форма и благоухание розата няма съперник между цветята на земното кълбо. Маслодайната бяла и червена роза, пренесена от Индия през Персия, Сирия и Турция намира тук благодатна почва, чудесен климат и най-важното - добри стопани. Затова говорят над 20-те хиляди декара розови насаждения и десетките действащи розоварни на територията на нашата уникална Розова долина.


Всяка година, в началото на юни, стана традиция да се провежда Празник на Розата. Чрез царицата на цветята, свързаните с нейното отглеждане ритуали и традиции, сме спечелили признанието на световен образец за производство на качествено розово масло. Тя прослави нашето отечество по всички кътове на земята. Горди сме, че живеем в това райско кътче!".
Музикален поздрав "Царица Роза" получи и от акордеониста на клуба Христо Драганов, който неизменно е със своя акордеон в празничните дни, както и в дните, в които се провеждат екскурзии до интересни и забележителни места в страната, в които пък се включват почти всички членове на клуба.
Нека поздравим тези прекрасни хора, които са незлобливи като гълъбите, каквито трябва всички ние да бъдем, както е казал Той, Божият Син.
Нека им пожелаем много градивни духовни и физически сили, много доброта в сърцата и душите им, много любов, която все така щедро да даряват на всички около тях!

Кина ЗЛАТЕВА
Автор на снимката: Радост ЖЕЛЕВАНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2011

IN MEMORIAM
Жак Туиндер - благотворителят и есперантистът
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Управителен съвет през юли
Общо събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ
Време e за действие
ЕСЕ
Памет за историята
ЗАБАВА
Хумористична страница
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
София
Шумен
Пловдив
Казанлък
Бургас
ИНТЕРВЮ
Градът е длъжник на хората с увреждания
ИНФОРМАЦИЯ
Национален алианс за развитие търси съмишленици
КОНКУРС
Зрящи сърца
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Пазете очите като очите си
ПРОЕКТИ
Светлинка в тунела
СЪОБЩЕНИЕ
Помощни технически средства
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
С духа на Апостола в сърцето
Град в планината
Сексът и светът
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6