Брой 05, 2007

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ

За по-голяма самостоятелност

Официално отвори врати първото училище за кучета-водачи на слепи у нас.

От няколко години голямата амбиция на фондация "Очи на четири лапи" и нейната председателка Албена Алексиева е създаването на българско училище за кучета-водачи. Стремежът на г-жа Алексиева бе незрящите хора в България да получават своите "очи на четири лапи" безвъзмездно. Благодарение на нейната целеустременост и безрезервната финансова подкрепа на мобилния оператор "М-тел", желаното се превърна в реалност.
На 26 април българското училище за кучета-водачи официално отвори врати. На откриването, като официален гост, присъства кметът на София Бойко Борисов. В приветствието си, той потвърди ангажираността на Софийската общинска администрация с проблемите на хората с увреждания и по-специално на незрящите.
Официален гост на тържеството беше и главният изпълнителен директор на "М-тел" г-н Йозеф Винацер, който подчерта, че въпреки помощта на компанията, всичко, което е постигнато е благодарение на амбицията на Албена Алексиева. Той също така увери присъстващите, че за "М-тел", това е един дългосрочен проект, чиято цел е да облекчи ежедневието на много незрящи български граждани.
Заедно с кмета Борисов, г-н Винацер стана кръстник на първите четири възпитаника на училището, чието дипломиране предстои на есен.
Гостите на тържеството имаха възможност да наблюдават на полигона демонстрация на придобитите умения от възпитаник на училището, заедно с неговия треньор Мартина Маринова.
Новото училище отговаря на всички необходими условия за качествено обучение на кучета-водачи на слепи. Наскоро ремонтираната сграда разполага със стаи за възпитаниците на училището, в които те да живеят известно време с бъдещите си стопани. Тук се помещават и отделна стая за новородените кученца, лекционна зала, столова, както и няколко кабинета.
Одобрените да получат своето куче-водач, според първоначалната идея на проекта, го получават срещу символичната сума от един български лев. По думите на Албена, кучето-водач компенсира около 80 процента от самостоятелността на слепия човек. По този начин той добива една от неизменните си свободи - свободата да се придвижва самостоятелно.
Първите две обучени кучета, вече година и половина са при своите стопани в Пловдив и Харманли и са сформирали с тях отлични тандеми.


МАРИНА ПЕТКОВА

Назад

Всички статии на Брой 05, 2007

ВАКАНЦИЯ
Цени за почивка в рехабилитационната база на ССБ в Обзор
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
За по-голяма самостоятелност
Организационен отчет на ССБ за 2006
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Продължение на историята с продължение или година и половина изгубено време
Да погледнем малко напред
Дарение
Великден е за всички
Спортен празник - 2007
Бодър дух - здраво тяло
КОНСУЛТАЦИЯ
При загубена работоспособност под 90 на сто няма добавка за балнеолечение
Защо понятието "пожизнена инвалидност" не важи за всички случаи
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Заседание на Комисията по равноправие и недискриминация към Бюрото на ССЕ
МУЗИКА
Андреа Бочели - човекът глас
Андреа Бочели издаде брайлов компакт диск
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво представлява свързаната с възрастта макулна дегенерация?
ПОЕЗИЯ
Костадин Папазов, град Стамболийски
ПОЛЕЗНО
Щастливата съдба на една брошура
ПОЧИТ
2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
ПРЕМИЕРА
Поезията на Братанов в антология на българската лирика
ПРИРОДНА АПТЕКА
Копривата - билка, храна и лекарство
ПЪРВИ ЮНИ
Ден на детето
Архив на изданието
1 2 3 4 5