Брой 09, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Участие на хора с увреждания във фолклорния събор "Текето"

Стана хубава традиция всяка година, когато Православната църква почита паметта на светия пророк Илия, в местността "Текето" - община Крушари, да се провежда събор на народното творчество. Съществува поверие, че светецът е покровител на небесните стихии.
Вокалната група на хората с увреждания при "ХобиСклуб" - Добрич бе поканена да участва във фолклорната проява. Съставът ни и друг път е идвал тук, защото освен насладата от зеленината и прохладата се зареждаме и с положителна енергия.
За това място има легенда, че тук е стъпвал свети Илия. Има изграден манастир, малък параклис и чешма с лечебна вода.
Подготвяхме се дълго и нашият труд бе оценен. Получихме грамота и плакет. Много са проявите на вокалната ни група, на които сме удостоявани с дипломи, грамоти, плакети и други отличия.
Стотици зрители прекараха един щастлив ден сред зеленина, чист въздух и весело настроение. Красивата местност се огласяваше от музика, песни и танци. Освен на хубавите български изпълнения имахме възможността да се насладим и на прекрасните мексикански песни и танци, поднесени от гостите на фолклорния събор.
Завърнахме се изморени, но удовлетворени!

Иван ТОДОРОВ

Да умножим добрите дела

В приветливото августовско утро се събрахме в клуб "Детелина", за да отбележим тържествено четиринадесетгодишния рожден ден на НАСГБ и големия християнски празник - Успение Богородично.
Предварително бяхме подготвили викторина с въпроси, свързани със създаването на асоциацията, броя на териториалните организации, откриването на рехабилитационния център "Хелън Келър" и други. На всеки правилен отговор наградата бе лакомство. В надпреварата се включиха 16 човека.
Председателката на териториалната организация изнесе кратко слово във връзка с учредяването на НАСГБ и отправи сърдечни поздравления към всички момичета, носещи името Мария.
Гвоздеят на тържеството бе разигралата се дарителска томбола. Всеки от присъстващите получи предметна награда, осигурена от различни спонсори на организацията.
Трапезата бе съобразена с традициите, свързани с отбелязването на този християнски празник. Освен типичните за сезона плодове – грозде, дини, праскови, най-възрастната жена разчупи вкусна питка, приготвена лично от нея. Нейният призив бе да се множат полезните дела в организацията ни, да сме живи и здрави и Богородица все така да бди над нас!
Рано същата сутрин бяхме приятно изненадани, когато Димитър Парапанов обяви добрата новина по ефира на радио "Добруджа", че кметът на нашата община Детелина Николова е наградена с най-високото отличие на асоциацията - медал за заслуги към делото на сляпо-глухите хора от цялата страна. Добричките членове на НАСГБ също бяхме лично поздравени от председателя на асоциацията. Получихме и поздравителни адреси от териториалните организации в Шумен, Варна и Търговище.

Калинка КОВАЧЕВА

Основни акценти по проект "Повече алтернативи за хората с увреждания", разработен и реализиран от НПО "ХобиСклуб"

Проектът е финансиран от бюджета на община Добрич по програма "Граждански инициативи в полза на местната общност".
Ключов момент в процеса на подобряване на условията за пълноценно социално включване на една уязвима социална група е кариерното планиране и трудовата реализация. За да сбъдне мечтите си, човек трябва да се труди. В съвременния свят хората работят не само за да изкарват прехраната си. За да е щастлив, да чувства, че се развива и постига успех, всеки трябва да открие подходящата за него професия. Това в още по-голяма степен се отнася до хората с увреждания, тъй като в повечето случаи физическият дефицит ограничава избора им от възможности за реализация. Казано е, че ако човек харесва работата си и изпитва удоволствие от нея, той никога няма да работи, а ще се забавлява.
Изборът на кариера е нещо като подреждане на пъзел, без да се знае предварително каква картина ще се получи. Често се оказва, че няма идеално решение и трябва да се прави компромис. В такъв случай се насочваме към вариант, който комбинира всички парчета от пъзела по възможно най-добрия начин.
Предвид някои ограничения за усвояването и упражняването на определени професии, изборът на професионално развитие допълнително се затруднява.
Въпреки това основен момент си остава мотивацията за обучение за придобиване на професионална квалификация и умения, свързани със професионалното развитие. В този ред на мисли е важно хората с увреждания да са информирани за различните възможни форми на заетост като работа на гъвкаво работно време, възможности за адаптиране на работни места, надомна и дистанционна заетост, работа в специализирани предприятия.
Важна част от професионалното развитие е и умението за представяне пред работодателите - като се започне от организирането на среща с работодател, представянето ни по време на срещата, подготовката на документите за кандидатстване и стигнем до спечелването на работното място. Работодателите търсят хора, които знаят и могат да извършват определена работа. За да спечелим желаното работно място, трябва да сме готови да отговорим на основните въпроси - какво можем да работим и каква полза ще има фирмата от нас, като ни наеме на работа.
Известно е, че съзнанието се променя най-трудно и най-бавно. Хората с увреждания имат нелеката задача да променят съзнанието на работодателите, да докажат, че знаят и могат много повече, отколкото не знаят и не могат.
По-важни дейности от проекта:
1. Проведени са две срещи в "ХобиСклуб" в присъствието на кариерния консултант г-жа Меглена Кирова и са запознати хората със същността на проекта.
2. Изготвени са и са публикувани в пресата информационни статии за проекта, излъчени са радиопредавания от местните радиостанции.
3. На 25 юни 50 човека с увреждания от НПО "ХобиСклуб", от ТСО на слепите и сдружение "Надежда" на инвалидите отпътуваха за град Констанца, Румъния. Предвидената трета работна среща се състоя в сградата на Асоциация "Пентру нева садорулор", където се обмениха важни въпроси, касаещи трудовата заетост на хората с увреждания и законодателството в Румъния и България.
4. От румънска страна на въпросите отговаряха президентът Петре Поп Шпан и вицепрезидентът Радо Василеско - незрящи, и Теодора и Елена - сътрудници. От българска страна реципрочно: Иван Тодоров - председател на НПО за зрително затруднени хора "ХобиСклуб", Меглена Кирова - кариерен консултант, Кристина Димитрова - старши експерт към ЦСРИ Добрич. Активно участие още взеха: Димитър Ганчев и Марин Атанасов - преводачи, Светла Стоева, Димитричка Атанасова, Асим Шениан, Илиана Марийкова, Марин Николов, Коста Костов, Йорданка Славова, Димитричка Дамаскинова, Александър Станиславов, Димитър Кънчев и др.
5. Изготвен е DVD филм с продължителност 2 часа от Асим Шениан и са отпечатани на диск 300 бр. цветни снимки с моменти от проекта. Протокол и анализ са подготвени в отделен документ.
6. Организация, инструктаж и вътрешен мониторинг бяха осъществени от екипа на НПО "ХобиСклуб".
Заложените дейности ще подобрят информираността на хората с увреждания по отношение възможностите за трудова реализация от една страна, а от друга - ще повишат мотивираността им за развитие на професионални умения.
Мотивираността за създаването на този проект бе повишена от факта, че през 2011 година се навършват 90 години от създаването на Съюза на слепите в България.

Ръководител на проекта:
Иван ТОДОРОВ

Наградиха ни с плакет на общината

На 27 юли се срещнахме с кмета на община Добрич Детелина Николова. Срещата бе инициирана от кмета по повод поредните отличия на организацията ни, завоювани на Националния фестивал в Пловдив. Сляпо-глухите хора изразихме признателност за активната позиция и подкрепата на община Добрич в живота и работата на дружеството ни. Председателката връчи на Детелина Николова албум със снимки от фестивала и DVD с изпълнения на самодейните състави към организацията. Златка Ганева й подари макрамета - лична изработка, а 91-годишната Анка Радева поднесе на г-жа Николова красив букет, набран от нейната цветна градина. В знак на уважение към достойните усилия и талант, кметът връчи на организацията ни почетен плакет с герба на община Добрич и комплект чаши за клуба ни.
Детелина Николова ни увери, че общината ще продължи да съдейства активно на клубния живот на организацията и да подкрепя всички събития и инициативи, които се провеждат.

Калинка КОВАЧЕВА

Здравей, лято!

"Огнено слънце изгрява,
лъчите красиво трептят
и славейче чудно запява,
запява с него светът."

Петя Дубарова


На 22 юли голяма група членове на НПО "ХобиСклуб" Добрич и Центърът за социално включване към "Международен колеж" ООД със социален работник Евелина Нейчева преживяха истинското добруджанско лято в местността "Дъбовете". Групата се докосна до чистия горски въздух с аромат на цветя, билки и утринна прохлада.
Нестихващи закачки и очакване за хубав летен ден. Всеки си бе намислил стихче, откъс от песничка и поздрав към своите приятели, родени под знака на зодията "Лъв" - Яна Соленкова, Калоян Георгиев, Стойко Стоянов, Марин Атанасов, Зинка Петрова.
Спряхме сред зелените буки, приютени от дълбоката сянка. Сред приказната обстановка на "Колибите" лека музика повдигаше настроението ни. Единодушно избрахме за тамада Иван Тодоров и потънахме в артистичните, поетичните и певческите изпълнения на участниците. Хармоничката на тамадата ни събра в общи песни, които умълчаха и учудиха дори горските птици.

Иван ТОДОРОВ

Удовлетворени от постигнатото

Чрез тези редове искаме да изкажем нашата благодарност към организаторите на ІХ Национален празник на художествената самодейност на НАСГБ, провел се в Пловдив на 21 юли 2011 г.
Обстановката в зала "България" беше прекрасна, а журито с председател доц. д-р Светла Станилова бе много прецизно. С всяка изминала година фестивалите се провеждат на по-високо ниво. Самодейците се явяват с чувство за отговорност и желание да покажат най- доброто от себе си. Конкуренцията е много голяма.
Ние, добруджанци, сме доволни от постигнатите резултати. Потрудихме се доста и успехите са налице. Групата ни беше от 8 самодейци и спечелихме 8 медала - 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови. Благодарим от сърце на Мария Паскалева - ръководител на състава за стари градски песни "Антица", която го ръководи вече 7 години и то на доброволни начала. Досега този състав винаги е бил на първо място. Благодарим и на Светла Маринова, която подготви и озвучи седмия пореден рецитал "Те написаха историята с кръв".
Благодарност изказваме и на Маргарита Димитрова, Мария Андреева, Ваня Петкова, Калинка Ковачева и музикантите Валентин Георгиев и Станчо Станчев. Топли думи отправяме и към кмета на община Добрич Детелина Николова, която за пореден път ни предостави безплатен транспорт.
Поздравяваме всички самодейци, като им желаем здраве, борбен дух и нека се научим да се радваме на малките неща, които всъщност са и най-важните в живота ни.

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2011

90 ГОДИНИ ССБ
Поздравително писмо
Още един щрих
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Казанлък
Долни Дъбник
Червен бряг
Карнобат
Русе
Левски
София
Пловдив
НАЦИОНАЛНА ВИКТОРИНА "90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ"
90 години, 90 въпроса, много ентусиазъм и четирима "по-по-най"
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”,
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Стартира процедурата по подаване на документи за ползване на услугата "Асистент за независим живот"
СПОРТ
Сърф за хора с увреждания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6