Брой 10, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Горна Оряховица


С есперанто на пътешествие по света

Искам да ви разкажа за сбъднатата мечта на японеца Цукуру Харада, гостувал на членовете на Сдружение "Човещина" и ТСО на слепите в Горна Оряховица на 7 септември 2011 г.
Роден на 23 януари 1961 г., той трябва да се бори с две болести, предизвикани от трудното му раждане - епилепсия и намалено зрение. Завършва търговско училище и пет години учи и практикува грънчарство. Строгите учители не му позволяват да участва в училищните екскурзии. Навършил пълнолетие, почти винаги сам, той вече е обиколил четири континента и е посетил 23 страни. На въпроса кои от тях и с какво са го впечатлили най-много Харада-сан отговори: "В Австралия - природата, в Бразилия - сърдечността на хората, в Германия - архитектурните паметници на културата.
За читателите, предполагам, ще бъде интересно да спомена, че много известни хора са били болни от епилепсия - Александър Велики, Наполеон Бонапарт, Молиер, Фьодор Достоевски, Винсент ван Гог и други.
На 10 години Цукуру започва да учи есперанто, но родителите му забраняват, за да не попречи на изучаването на английски език. Петнадесетгодишен той отново започва да учи есперанто и овладяването на този език сбъдва мечтата му да пътешества по целия свят.
Събитията от детските години на Цукуру са явно доказателство как забраните могат да бъдат тласък за развитие напред и нагоре.
Фаро - това е есперантският прякор на Цукуру, който ежедневно по два часа провежда международни скайп-конференции, където участниците понякога достигат до 30 човека.
Първата си книга на есперанто "Творчеството на Жак Франки Фържон ди Лагатинери" Цукуру е издал в Италия, а сега подготвя втора книга. Той сътрудничи и в две говорещи списания - на японски и есперанто. Грижи се и за болните си родители.
А сега малко и за нашата среща с него, която се състоя в кметството в Горна Оряховица. Посрещнахме го с китка здравец и песен на дует "Espero" (Надежда). К. Кряжева и К. Балканска изпяха на есперанто "Хубава си моя горо". Корепетиторът ни Д. Евтимов изсвири кръшно българско хоро.
Общинското ръководство беше представено от изпълняващия длъжността кмет инж. Корчева, зам. кмета Иван Момъков и експерта социални дейности М. Папазова. Те поздравиха госта и му поднесоха подаръци - луксозен албум на града и бутилка червено вино.
От името на Сдружение "Човещина" и ТСО на слепите Катя Кряжева приветства госта с добре дошъл. Тя му поднесе и подарък - оригинална картина с изглед от Боженци на горнооряховския художник Иван Караиванов.
Гостът ни беше приятно изненадан от уважението при посрещането му и с голямо желание отговаряше на всички задавани въпроси, като накрая ни изпя и "Песен за вишната". Ето какво ни разказа Цукуру за хората с увредено зрение в Япония - там те са разделени на две групи - слабовиждащи и тотално слепи. Той е от първата група и получава пенсия от 400 евро. Най-често практикуваните професии за незрящи са масаж и акупунктура.
Цукуру, облечен в зелено кимоно, беше сниман от репортерите на "Евроком-Царевец" и любезно отговори на въпросите на журналистите от местните вестници.
При пътуванията си той се ползва от така наречената "Паспортна служба" на есперантистите - там се изготвят списъци на желаещите да приемат гости есперантисти, като важи правилото за реципрочност - домакинът осигурява квартира и храна и има право да гостува на поканения чужденец. Транспортните разходи са за сметка на госта.
След официалната среща поканихме Цукуру на обяд в механа "Българи", а след него организирахме екскурзия до Велико Търново. Там посетихме историческия хълм Царевец и църквата "Свети Четиридесет мъченици".
В ТСО на слепите в Горна Оряховица има 7 есперантисти. Те се обучаваха по два проекта на Сдружение "Човещина", а след това и по индивидуални програми. Благодарни сме на нашия преподавател Марина Спасова и на Стоян Дончев, които бяха преводачи за участниците в срещата.
Накрая Цукуру сподели учудването си от огромните жилища на българите и благодари за щедростта и гостоприемството.
В заключение се надявам, че никой няма да оспори факта, че езикът есперанто е жив и сближава хората от целия свят.

Катя КРЯЖЕВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2011

90 ГОДИНИ ССБ
Заедно по трудния път към светлината
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Казанлък
Бургас
Горна Оряховица
Пловдив
Добрич
Левски
ЛИТЕРАТУРА
Жадни искрици пият светлината на мрака...
ПРОЕКТИ
Важен е стартът
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Минало и настояще в едно
РАЗКАЗ
Това се случи на малък далматински рибарски остров
СПОРТ
Пореден национален турнир по шахмат
И отново купон край водоема
ТЕМА
За криминализация на деянието - Изоставянето на деца в институции
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6