Брой 10, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Японски слабовиждащ есперантист се влюби в България


На 14 септември в клуба на пловдивската регионална организация в старата административна сграда на бившето ПП "Успех" се бяха събрали около 10-12 души от актива на организацията. Те посрещнаха един изключително интересен и странен чужденец, воден от Ангел Сотиров.
- Цукуру Харада - представи се кратко гостът от страната на изгряващото слънце.
Харада-сан бе облечен в лятно кимоно, осанката му непринудено излъчваше типичните за японците скромност и учтивост.
Цукуру Харада посещава България за втори път, а от първото си посещение през август миналата година е останал с незабравими впечатления. Тогава той беше гост на есперантисткото дружество в Пловдив, а срещата се състоя в новата зала на НЦРС. Екипи от три пловдивски телевизии направиха репортажи за събитието и взеха интервюта от представителя на далечната страна, а четири сайта публикуваха материали на български, руски и есперанто. Вероятно през последните десетилетия никой не е правил такава ефектна реклама на есперанто в България, каквато направи нашият гост от Япония. Естествено това стана с помощта на средствата за масова информация и преди всичко благодарение на усърдието на опитните организатори на срещите с изумителния турист. За съжаление никой от пишещите пловдивски есперантисти тогава не се сети да подготви информация за интересното събитие и за списание "Зари".
Неуморният пътешественик пътува по света чрез есперанто, което той започва да изучава сериозно петнадесетгодишен. През 1987 г. с група свои сънародници Цукуру участва в емблематичния универсален конгрес във Варшава - първото есперантско мероприятие в чужбина, посетено от него. Там той се запознава и сприятелява с много хора, отдали се на каузата есперанто, които по-късно стават своего рода опорни точки при неговите пътувания. Пътешествията на този интересен турист са осъществими благодарение на световноизвестното гостоприемство на есперантистите.
Присъстващите на нашата среща задаваха въпроси от всякакво естество - за организациите и живота на хората с увреждания в Япония, за личния живот на госта и неговите пътешествия, за особеностите на японския бит и обичаи. Любопитните въпроси валяха един след друг - за Котоошу (известния български сумист, живеещ и спортуващ в Япония), за аварията в атомната централа във Фукушима, за ритуала харакири, за самураите и войните камикадзе, за напитката саке, та дори и за гейшите. Георги Генов сподели любопитния факт, че след геройския подвиг на поручик Димитър Списаревски, произведен посмъртно капитан, свалил на 20 декември 1943 г. край София с въздушен таран американския бомбардировач "летяща крепост" Б-24, лично японският посланик отива във външно министерство, за да засвидетелства уважението на японската страна към примера за любов към родината. Ангел Сотиров превеждаше на есперанто за Цукуру и обратно на български за домакините. След малката почерпка новият ни японския приятел недвусмислено заяви, че е впечатлен от българското гостоприемство и че ако му се отдаде възможност, в бъдеще отново би посетил нашата страна.

Георги ГЕНОВ
Ангел СОТИРОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2011

90 ГОДИНИ ССБ
Заедно по трудния път към светлината
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Казанлък
Бургас
Горна Оряховица
Пловдив
Добрич
Левски
ЛИТЕРАТУРА
Жадни искрици пият светлината на мрака...
ПРОЕКТИ
Важен е стартът
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Минало и настояще в едно
РАЗКАЗ
Това се случи на малък далматински рибарски остров
СПОРТ
Пореден национален турнир по шахмат
И отново купон край водоема
ТЕМА
За криминализация на деянието - Изоставянето на деца в институции
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6