Брой 10, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Незабравими дни в Поморие

От 22 до 28 септември 2011 г. 19 души от териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич изкарахме незабравими дни в почивната база за хора с увреждания "Свети Георги Победоносец" в град Поморие.
Поморие е град, който се развива бурно поради изключително благоприятните си природни, исторически и културни забележителности. Те са били оценени още от траките, които наричали мястото "свещено", защото притежавало чудодейни вълшебни свойства. Древното селище Анхиало възниква през V-VІ век пр. Христа като елинска колония по Черноморието. През периода на римското владичество Анхиало е известен със своите минерални извори. Калолечението започва да се прилага от гръцките колониалисти от Керу, а древногръцкият философ Анаксимен приемал калта като първоизточник на живота. През 1934 г. Анхиало е преименуван на Поморие. До наши дни градът се развива интензивно и успешно като важен производител на сол, вино и земеделска продукция, а също и като основен републикански център за балнео - и морелечение.
Лечебната лиманна кал "пелоид" (от гръцката дума "пелос", която означава "кал", "тиня") представлява ценен природен продукт, образуван от органични и неорганични съединения, срещащи се на дъното на Поморийското езеро. Лечебната кал е използвана още от древните траки и римляни и е черна, фина, мазна, пластична, богата на сероводород, магнезий, хлориди, калций, калий, натрий, сулфати, железни съединения и хормони. Същността на калолечението се свежда до комплексното въздействие на всички фактори на лечебната кал, между които основна роля играят термичният, химическият и механичният.
В рехабилитационната база "Свети Георги Победоносец" провеждахме ежедневно множество процедури - подводен и лечебен масаж, магнит, лечебна гимнастика и други. Самата станция е кацнала на брега на морето. Тя е нова и отлично обзаведена. Оборудването е съобразено с изискванията за архитектурен достъп за хората с увреждания. Храната е превъзходна, персоналът - внимателен и отзивчив.
През свободното си време обиколихме всички забележителности на града. Ежедневно провеждахме разходки в близкия парк.
Поднесохме цветя на паметника на Пейо Яворов. Посетихме и град Несебър, благодарение на домакините ни от рехабилитационната база, които организираха екскурзия до това историческо селище. Отбелязахме деня на Добрич - 25-и септември, проведохме вечери на таланта, на хумора и т.н.
Чрез тия редове отправяме сърдечна благодарност към целия персонал на рехабилитационната база в Поморие. С тяхното внимание те ни спечелиха като клиенти и за следващите години.

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2011

90 ГОДИНИ ССБ
Заедно по трудния път към светлината
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Казанлък
Бургас
Горна Оряховица
Пловдив
Добрич
Левски
ЛИТЕРАТУРА
Жадни искрици пият светлината на мрака...
ПРОЕКТИ
Важен е стартът
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Минало и настояще в едно
РАЗКАЗ
Това се случи на малък далматински рибарски остров
СПОРТ
Пореден национален турнир по шахмат
И отново купон край водоема
ТЕМА
За криминализация на деянието - Изоставянето на деца в институции
Архив на изданието
1 2 3 4 5