Брой 10, 2011

Тема: СПОРТ

Пореден национален турнир по шахмат


От много години шахматът е изключително популярен сред невиждащите хора у нас. Немалко измежду тях са овладели в съвършенство тази високоинтелектуална игра, като са показвали сериозни резултати на републикански и международни шахматни съревнования, достойно защитавайки както имената си на шахматисти от висока класа, така и честта на родния трикольор. В последните години провеждането на организирани шахматни състезания за незрящи стана традиционно, благодарение на ежегодно печелени от Съюза на слепите в България проекти, финансирани от Агенцията за хората с увреждания с 10-процентно съфинансиране от страна на нашата организация.
Тазгодишният национален турнир по шахмат за незрящи мъже и жени се проведе от 16 до 18 септември в почивна рехабилитационна база "Релакс" в курорта Шипковски минерални бани. В турнира взеха участие 61 мъже и 17 жени от всичките спортни клубове към РСО в страната.
Играта бе проведена по швейцарска система, при която принципът е да се играе в 9 кръга. Във всеки кръг помежду си играят двойки шахматисти, събрали равен или максимално близък брой точки. Всяка победа носи на състезателя 1 точка, всяка загуба 0, а всяко реми половин точка. Съдии на турнира бяха Чавдар Андреев и Зоя Тинкова - двамата от Плевен.
Класирането при мъжете беше отборно и индивидуално, а при жените - само индивидуално.
След два дена и половина много сериозна, напрегната и оспорвана борба, изпълнена с бурни емоции, бе оформено и крайното класиране.
При жените на трето място се класира Пенка Илкова от Дряново, която бе позната на съдиите като участник в държавни първенства за ветерани.
На второ място се класира Недялка Стойнова от Варна.
Напълно заслужено и без нито една загуба първото място спечели Илинка Дилкова от софийския СК "Витоша", която до момента е и най-добрата ни шахматистка.
При мъжете надпреварата бе изключително оспорвана, като до последния кръг, който се игра в продължение на два часа, претендентите за първото място бяха четирима. По време на деветте кръга обратите в класирането бяха многобройни, но в крайна сметка най-добрите се наложиха и се пребориха за мястото си в призовата тройка.
На трето място се класира Атанас Иванов от Монтана.
Втори стана Милко Кючуков от Пловдив, а първото място отново спечели доказаният през годините фаворит в шахмата сред незрящите негов съгражданин Расим Низам.
При отборното класиране тимовете на Пловдив, Монтана и Варна непрекъснато си сменяха водачеството в последните 5 кръга, но накрая трети остана отборът от Монтана. Буквално в последната минута се реши кой ще е носителят на второто място и това бе отборът на Пловдив, въпреки първото и второто място на своите състезатели в индивидуалното класиране.
Първенец стана варненският отбор, който показа най-равномерна игра.
Като цяло турнирът протече изключително спортсменски, благодарение на дисциплината и сериозното отношение на участниците, и при отлична организация, благодарение на добрата координация между организаторите и домакините от рехабилитационната база.
По време на целия турнир присъстваха председателят на ССБ Васил Долапчиев, както и председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев.
Ето какво сподели Чавдар Андреев, който заедно с колежката си Зоя Тинкова за пръв път съдийства на шахматна проява на невиждащи хора:
- Личните ми впечатления са, че незрящите шахматисти играят много сносен шах, като тук между тях има около 10-15 човека, които спокойно биха могли да играят в мъжки турнири, впрочем някои от тях са участвали в такива, провеждани между виждащи шахматисти. Те си имат коефициент, тоест са напълно редовни шахматисти. Такъв е Димитър Пелитов от Пловдив, когото всички познават. По време на играта имаше абсолютно спортсменство, което в турнири между виждащи хора е по-рядко.
Възхитен съм от организацията на състезанието. За един час 100 човека бяха настанени, нахранени и готови за техническата конференция, което в реален турнир на друго ниво просто не се е случвало.
Като състезание това беше един напълно нормален среден турнир. Под "среден" имам предвид любителски. Аз дори не виждам разлика между зрящи и незрящи шахматисти. Разликата е, че поради специфичните потребности на невиждащите шахматисти по време на игра се допуска да се говори, докато турнирите при виждащите се провеждат при пълна тишина.
Оказа се, че към правилника на ФИДЕ има специална глава за хора със зрителни проблеми и посочените в нея правила се прилагат не само на нашите първенства, но и са задължителни при участието на незрящи в международни състезания.
Наистина е приятно, когато напълно външен за системата ни човек споделя, че за 30-годишната си практика за пръв път е така приятно изненадан от перфектната организация и което е много важно - от абсолютно спортсменската игра и доброто ниво на нашите шахматисти.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2011

90 ГОДИНИ ССБ
Заедно по трудния път към светлината
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Казанлък
Бургас
Горна Оряховица
Пловдив
Добрич
Левски
ЛИТЕРАТУРА
Жадни искрици пият светлината на мрака...
ПРОЕКТИ
Важен е стартът
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Минало и настояще в едно
РАЗКАЗ
Това се случи на малък далматински рибарски остров
СПОРТ
Пореден национален турнир по шахмат
И отново купон край водоема
ТЕМА
За криминализация на деянието - Изоставянето на деца в институции
Архив на изданието
1 2 3 4 5