Брой 11, 2011

Тема: 90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ

На многая лета!


Седми ноември беше денят, в който посветените на деветдесетгодишния юбилей на Съюза на слепите в България мероприятия достигнаха своя кулминационен момент. Проявите от този ден бяха предшествани от много спортни и културни инициативи, които се организираха през цялата година.
Заключителните събития протекоха в сградата на Младежки театър "Николай Бинев" в София. Във фоайето на театъра беше подредена красива изложба от предмети с художествена стойност, произведени от хора със зрителни увреждания. За хората, които не са отблизо запознати с възможностите на незрящите творци, изложбата имаше неотразим ефект. Незрящи жени представиха своите изработени на една и две куки плетива, които могат спокойно да се конкурират със скъпите, качествени и атрактивни облекла, присъстващи на витрините на много модни бутици.
Това, разбира се, не беше всичко. На изложбата бяха показани и произведения от макраме, а особено впечатление предизвикваха изработените от деца с множество увреждания - ученици във варненското училище за деца с нарушено зрение, изделия от керамика. Имаше също така авторски картини, стъклописи и естествено мебели и кошници, изплетени от ракита.
Уместно ще бъде да отбележа, че както организирането на изложбата, така и представеният след това тържествен концерт бяха финансирани със средства, които ССБ получи от Агенцията за хората с увреждания по два специално разработени проекта.
Гости на изложбата и тържествения концерт бяха депутати от различни парламентарни групи, представители на министерствата на културата и на образованието, представители на Софийска голяма община, посланици на различни страни. Сред уважаемите гости бяха и представителите на 22 национално представителни организации на и за хора с увреждания и много приятели на незрящите хора от страната.
По време на тържествения концерт бяха огласени получените поздравителни адреси от президента на Република България г-н Георги Първанов, от министър-председателя г-н Бойко Борисов, от министъра на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов и от Комисията по труда и социалната политика към Народното събрание. Имаше и много поздравления от партньорски и сродни организации.
По време на концерта на зрителите беше представена мултимедийна продукция със съпътстващ текст, от който те можеха изцяло да се запознаят с историята на нашия съюз от неговото създаване до днес - как и кога са се създали предприятията ни, какво са започнали да работят незрящите и как постепенно се стига до книгите на дискове и компютърната ни грамотност.
В своето слово председателят на Съюза на слепите в България г-н Долапчиев увери присъстващите, че ръководството на съюза няма да престане да се бори и да отстоява правата на незрящите хора в страната ни. Хората със зрителни увреждания са равноправни членове на обществото и трябва да имат своето достойно място в него, да имат равен достъп до достиженията на съвременната култура и облекчен достъп до пазара на труда, за да могат да се чувстват равностойни граждани на България. За достигането на тези цели е необходимо и държавата да поеме своите ангажименти към тази част от обществото.
В тържествения концерт участваха изпълнители, заели първи места на фестивала на художествената самодейност, проведен в чест на деветдесетгодишния юбилей. Като специални гости на концерта взеха участие оперната певица Кристина Александрова и много популярният поп изпълнител Орхан Мурад.
Разбира се, както се полага на всеки юбиляр, Съюзът на слепите в България получи и много подаръци по случай деветдесетгодишния си рожден ден. На председателя на ССБ бяха връчени почетните медали на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" и на Националната асоциация на сляпо-глухите в България.
За необятните таланти на незрящите винаги ще напомня картината, която беше изработена и подарена на Съюза на слепите от учениците от училището за деца с нарушено зрение във Варна.
По случай деветдесетгодишнината от създаването на ССБ със специални плакети бяха удостоени 95 активни членове на съюза, партньорски организации и изявени личности, за които делото на незрящите винаги е било приоритет в тяхната дейност. Със специални юбилейни грамоти бяха наградени още 1100 човека.
Както подобава на такъв празник, имаше и още много подаръци, цветя и приветствени слова, защото деветдесет години е наистина една твърде почтена възраст.
Иска ми се да вярвам, че поводите за гордост от работата на Съюза на слепите в България ще се явяват все по-често и основанията за поздравления ще възникват не само по случай поредния рожден ден на нашата организация.

Димитрина МИХАЙЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На многая лета!
Приветствено слово на председателя на ССБ по случай 90-годишния юбилей на организацията
Поздравителни адреси
Фестивал, фестивал!!!
90 години заедно по трудния път към светлината
Клуб "Витоша" на 10 години
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Варна
Велики Преслав
Добрич
Кюстендил
Търговище
Асеновград
Червен бряг
Карнобат
София
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България по голбал 2011 г.
И Скопие падна
Състезания по канадска борба и спортна табла за незрящи
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
Архив на изданието
1 2 3 4 5