Брой 05, 2012

Тема: КУЛТУРА

Изкуството - паралелна вселена


На 18 април бе открита първата национална изложба от творби на художници с различни физически увреждания, организирана от национално представителните организации на и за хора с увреждания в рамките на проект, финансиран от фонд "Социална закрила" към МТСП, и със съдействието на Агенцията за хората с увреждания и Съюза на българските художници. Изложбата премина под надслов "Изкуството - паралелна вселена".
След успешния си дебют в Народното събрание през месец март картините и техните автори, в разширен състав, бяха представени в Националната художествена галерия на ул. "Шипка" 6 и в продължение на 10 дни представители на различните институции и столичната общественост имаха възможността да се докоснат до необятния талант на хората с различни физически дефицити - 82 автори с над 180 художествени творби.
Красиви произведения на изкуството представляваха изложените дърворезби, графики, картини, рисувани с маслени бои и стъклопис, а също и изработените малки пана от приложни материали, плод на таланта на деца с ментални затруднения от центъра "Свети Мина".
И тук художниците със зрителни затруднения се бяха представили на едно твърде високо ниво, въпреки че поради спецификата на заболяването си създаването на картина за тях представлява много по-сериозно предизвикателство, отколкото за хората без зрителни проблеми.
Достойна част от изложбата бяха графиките на Стоян Филев, Боряна Веселинова, Верка Стойкова, която рисува с пръсти, керамичните изделия на възпитаниците на курсовете по приложно изкуство от ЦСРИ Пловдив.
На официалното откриване присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов, директорът на АХУ Минчо Коралски, зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, експредседателят на бившия фонд за рехабилитация и социална интеграция Мариана Кърковска, Екатерина Ташкова от Агенцията за хората с увреждания, представители на Съюза на българските художници и много гости.
В по-голямата си част авторите сами бяха оценили своите картини, а останалата част бяха оценени от пловдивския художник Жорж Трак.
С кратки приветствия към авторите и гостите на откриването се обърнаха министър Младенов, зам.-министър Симеонова и директорът на АХУ Минчо Коралски, както и зам.-председателят на СБХ.
Официалното откриване приключи с музикален поздрав от момичетата от вокална група за поп и рок музика "Феникс" към софийската РСО на ССБ.
С преминалата десетдневна национална творческа изява хората с различни физически дефицити за пореден път доказаха на обществото, че притежават изключителен талант, богата духовност, повишена чувствителност и усет към заобикалящата действителност, както и мощен творчески потенциал.
Организаторите на изложбата считат, че тя трябва да се превърне в традиционна част от богатия културен календар на столицата. В съответствие с добрите европейски практики тя е още една крачка напред в сложния процес на интеграция на хората с увреждания в България и активното им социално включване като равнопоставени граждани на българското общество.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2012

БЕЛЕЖИТИ ДАТИ
9 май - Ден на Победата
ВЪТРЕШНО СЪЮЗЕН ЖИВОТ
В управителния съвет на ССБ
Годишен организационен отчет на ССБ за 2011 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
КУЛТУРА
Изкуството - паралелна вселена
ЛИЧНОСТИ
100 години от рождението на Димитър Домузчиев - незабравим музикант, мениджър и педагог
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Въпреки липсващото му зрение, Ангел Сотиров е сякаш един щастлив пенсионер
ПРОЕКТИ
"Поглед към бъдещето през очите на историята"
Инвестираме във вашето бъдеще
СПОРТ
Оживление на международния фронт
ЮБИЛЕЙ
50 години организиран спорт сред българските слепи
Пловдивските слепи се готвят за първата спартакиада
Архив на изданието
1 2 3 4 5