Брой 05, 2012

Тема: СПОРТ

Оживление на международния фронт


Шахмат и голбал зад граница

28 април се оказа ден, в който отборите по шахмат и голбал на "Витоша" Софийски университет участваха съответно в Радовиш, Македония и Сараево, Босна и Херцеговина. Създадоха се известни затруднения при оформяне на отборите, тъй като има членове, които са с добри показатели както на дъската, така също и на терена. Но в крайна сметка голбалистите поеха на 27 април към поредното си балканско предизвикателство, а на следващия ден сутринта тръгнаха и шахматистите, които трябваше в един ден да отидат, да се състезават и да се върнат обратно в родината.
Отборът по шахмат бе в състав Аглика Данова, Илинка Дилкова, Любомир Василев и Николай Желязков. В турнира взеха участие още националният отбор на Република Македония, Щип, също от домакините, и отборът на Косово. Играеше се на преки елиминации, като в първия кръг нашият отбор изтегли късата сламка и се изправи срещу националите на домакините. Единствено Любомир Василев успя да спечели своята партия и така българите отидоха да се борят за 3-ото място, където ги чакаха косоварите, които загубиха от другия македонски отбор. За бронза българите не оставиха никакви шансове на Косово, като го надиграха категорично. Капитанът Илинка Дилкова и Любомир Василев съответно на І и ІV дъска спечелиха своите партии, а Аглика Данова и Николай Желязков на ІІ и ІІІ дъска направиха ремита.
Турнирът бе спечелен от националния отбор на Македония, второто място остана за отбора от Щип, третото място за "Витоша" СУ и последни останаха шахматистите на Косово.
Това беше турнир от изключително значение за шахматистите в клуба, които нямаха международни участия от доста години.
По същото време в друга бивша югославска република пот лееха момчетата от голбалния отбор, които вече са със самочувствието, че са сред най-добрите в югоизточна Европа. Трябваше да го доказват за пореден път.
Българският шампион по голбал "Витоша" Софийски университет взе участие на турнир в Сараево. Поканата за състезанието българите получиха при предното си посещение в Босна и Херцеговина в края на март. В турнира взеха участие четири отбора: Баня Лука, "Напредък" Белград, "Витоша" и домакините от Сараево. По предварителна информация форматът на съревнованието трябваше да бъде от 6 тима, но в крайна сметка в залата се появиха 4 и по предложение на българите бе взето решение да се играе всеки срещу всеки в два кръга. Тоест всеки отбор срещна по два пъти всеки от останалите. По този начин се даваше възможност за реванш на всички участници.
Както и предполагаха българите, първият двубой беше между тях и отбора на Белград, който в съвсем близкото минало твърде често тровеше доброто настроение на студентите. Момчетата от "Витоша", мобилизирани и решени да дадат всичко от себе си само и само да прекършат сръбската съпротива, останаха малко изненадани, защото разликата между двата отбора беше очевидна. Но трябва да се отбележи, че през първото полувреме белградчани се държаха повече от достойно. В крайна сметка резултатът 10:5 показва, че българите категорично надделяха над своя доскорошен сръбски кошмар. В следващата среща българите се изправиха срещу отбора на Баня Лука. Преди години той беше на доста посредствено ниво, но в този турнир се оказа костелив орех за "Витоша". Може би подсъзнателно момчетата бяха подценили съперника. "Витоша" победи със 7:4, но победата не дойде никак лесно. В третия си двубой студентите се изправиха срещу домакините, които в крайна сметка също загубиха с резултат 9:5. Така след първия кръг "Витоша" СУ беше едноличен лидер с пълен актив. Но предстоеше още един кръг и там също трябваше да се дублират резултатите, ако нашите искаха да вземат купата. Поредността на мачовете се запази и българите започнаха срещу отбора от Белград, който беше вдигнал високо бялото знаме. Без абсолютно никакво напрежение мачът беше прекратен с резултат 15:5, а българите изпитаха известно разочарование от факта, че сърбите не оказаха никаква съпротива и дори нямаше помен от тяхната борбеност, която демонстрираха много години наред в близкото минало. След това дойде и най-завързаният мач, но такъв си го направиха най-вече родните голбалисти, защото явно продължаваха да подценяват отбора на Баня Лука, който определено беше най-стойностният тим след този на "Витоша". Баня Лука още в началото на срещата поведе и не изпускаше инициативата, а младите голбалисти се опитваха да дадат отпор, но това не им се отдаваше твърде добре. А и те като че ли след турнира от миналия месец бяха понатрупали повече самочувствие, отколкото им беше нужно. През второто полувреме се наложи да влизат старите пушки, за да спасяват честта българска, но резултатът беше набъбнал до 4 гола разлика в полза на съперниците, които след влизането на опитните български голбалисти забъркаха здрав бетон и не пускаха голове в своята мрежа. Все пак класата си каза думата и бавно българите започнаха да топят разликата. Времето обаче бързо изтичаше. Минута преди края резултатът беше 8:7 за Баня Лука. След това българите успяха да докарат резултата до 8:8, а с последния български удар дойде и победното 9:8. В последната си среща нашите победиха домакините със 7:2 и категорично заеха първото място. Второто място остана за домакините, а тройката допълни отборът от Баня Лука. Бившият витошки кошмар "Напредък" от Белград остана на последното четвърто място.
Българският отбор тръгна обратно към дома на 29 април сутринта заедно с купата, която беше сложена в препълнената витрина на клуба.
А ето и пълния състав на групата, която представи държавата ни в Босна и Херцеговина:
Веселин Кушнеренков - играещ треньор; Михаил Илиев - масажист, асистент; Светломир Селев - шофьор, асистент; Доброслав Илиев, Димо Ангелов, Ивайло Вътов, Иван Янев, Станислав Йорданов, Христомир Пандов - състезатели.

Всички резултати от турнира в Сараево:
Първи кръг
1. "Витоша" Софийски университет, България - "Напредък" Белград, Сърбия 10:5;
2. "Сараево", Босна и Херцеговина - "Баня Лука", Босна и Херцеговина 12:4;
3. "Витоша" СУ - "Баня Лука" 7:4;
4. "Сараево" - "Напредък" 10:9;
5. "Витоша" СУ - "Сараево" 9:5;
6. "Баня Лука" - "Напредък" 8:8.

Втори кръг
1. "Витоша" СУ - "Напредък" 15:5;
2. "Сараево" - "Баня Лука" 2:3;
3. "Витоша" СУ - "Баня Лука" 9:8;
4. "Сараево" - "Напредък" 12:6;
5. "Витоша" СУ - "Сараево" 7:2;
6. "Баня Лука" - "Напредък" 6:6.

Класиране:
1. "Витоша" Софийски университет, България.
2. "Сараево", Босна и Херцеговина.
3. "Баня Лука", Босна и Херцеговина.
4. "Напредък" Белград, Сърбия.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2012

БЕЛЕЖИТИ ДАТИ
9 май - Ден на Победата
ВЪТРЕШНО СЪЮЗЕН ЖИВОТ
В управителния съвет на ССБ
Годишен организационен отчет на ССБ за 2011 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
КУЛТУРА
Изкуството - паралелна вселена
ЛИЧНОСТИ
100 години от рождението на Димитър Домузчиев - незабравим музикант, мениджър и педагог
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Въпреки липсващото му зрение, Ангел Сотиров е сякаш един щастлив пенсионер
ПРОЕКТИ
"Поглед към бъдещето през очите на историята"
Инвестираме във вашето бъдеще
СПОРТ
Оживление на международния фронт
ЮБИЛЕЙ
50 години организиран спорт сред българските слепи
Пловдивските слепи се готвят за първата спартакиада
Архив на изданието
1 2 3 4 5