Брой 07-08, 2012

Тема: 50 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА

Винаги сме готови да се вслушаме във вашето мнение


Въпреки че от рождението си е с нарушено зрение, сегашният ръководител на звукозаписното студио в ССБ Стоян Васев не е имал досег със Съюза до 1996 г., когато постъпва на работа като контрольор.
Задачата му тогава е била да упражнява контрол върху стопанската дейност. Преди това г-н Васев само е чувал за Съюза на слепите от небезизвестния офталмолог професор Константинов.
След едногодишна работа като контрольор той е назначен за директор на брайловата печатница, където работи до 2001 г.
След двегодишна пауза през 2003 г. Стоян Васев се явява на конкурс за оператор на звукозапис в новото модернизирано звукозаписно студио, изградено изцяло с финансовата подкрепа на Италианския съюз на слепите, и е назначен на работа.
Тогава екипът на студиото се състои от трима души - ръководител Сергей Дубина и оператори Ирина Захариева и Стоян Васев.

- Труден ли беше за теб преходът от длъжността директор на брайловата печатница към оператор на звукозапис?

- Лично на мен ми беше лесно, поради това че от дълги години се занимавам с компютри. Завършил съм компютърни технологии за обработка на данни и в продължение на повече от 38 години непрекъснато съм работил с тях. Тъй като новото звукозаписно студио е изградено на принципа на нова компютърна технология и записите се извършват изцяло с помощта на компютри, то за мен това не представляваше никакъв проблем. Вярно е, че всеки софтуер си има своите специфични особености, но в общи линии принципите на работа са еднакви.

- Как беше възприето от читателите преминаването от книги, записани на касети, към записите на компактдиск?

- Този преход беше задължителен, най-малкото по чисто финансови съображения, тъй като себестойността на записа върху касети е многократно по-висока, отколкото на записа върху компактдиск. Това изискваше, разбира се, доста разходи от страна на самите читатели, тъй като, за да ползват книги на нов носител, те трябваше да се снабдят с необходимите устройства – mp3-плейъри. Сега вече е очевидно, че тази инвестиция си е заслужавала и преходът беше реализиран сравнително бързо. От 2007 г. ние изцяло преустановихме производството на аудио книги на касети. Преди това двата начина на запис вървяха паралелно – записваше се както на компютър, така и върху магнитна лента, както в старото студио.
Като цяло преходът беше осъществен почти безболезнено, защото хората имаха достатъчно време да се пренастроят на новата технология и на практика броят на читателите ни не намаля, дори мисля, че се увеличава. Като всяко нововъведение този начин на производство на аудио книги и списания има много предимства и мисля, че читателите ни сами се убедиха в това, защото едно е да носиш в огромна чанта книга от 25-30 касети и съвсем друго е да носиш един компактдиск, който тежи около двайсетина грама. Така че нещата много бързо застанаха по местата си и в момента си мисля, че почти няма читатели, които да търсят и ползват касети.

- В момента едновременно със записа на нови книги върви възстановяването на по-стари записи от "Златния фонд" на ССБ. Колко новозаписани и колко възстановени заглавия излизат средно на година?

- За периода, през който функционира новото студио, са записани над 1000 нови заглавия, което прави годишно между 120 и 140 нови книги, като заглавията не са основното мерило за това колко работа е извършена, защото една книга може да бъде както 200, така и 600 страници, което съответно се отразява и на продължителността на записа. Досега са записани нови 501 компактдиска с продължителност над 11 000 часа.
Междувременно възстановените заглавия са почти същия брой както и новозаписаните, може би има разлика от около 50 диска в полза на възстановените книги.
Така че към момента в съюзните фонобиблиотеки могат да бъдат намерени над 1000 компактдиска с около 2200-2300 заглавия и обща продължителност над 23 000 часа.

От 2009 г. Стоян Васев заема длъжността ръководител звукозаписно студио на мястото на пенсионирания Сергей Дубина. Едновременно той продължава да извършва основната работа по записите на аудио книги и списания, а по възстановяването на заглавията от "Златния фонд" и експедицията на дисковете работят две дами – Ирина Захариева и Росица Манова.

По думите на г-н Васев:
"Производството на един компактдиск е свързано с редица действия, непосредствено подредени в един технологичен процес, който не може да бъде прекъснат. Това включва записването на диска, тиражирането му, отпечатването на етикета, контрола върху записа, експедицията".

- Колко четци работят в момента в студиото?

- В момента активно работещите четци са 6. За съжаление проблемът с тях е в ниското заплащане, което им предлагаме, и поради тази причина ние не сме в състояние да си позволим да привлечем по-известни имена сред артистите. Въпреки това, хората, които четат аудио книгите, са вече достатъчно популярни сред нашите читатели, всеки от тях си има своите фенове. За момента това създава достатъчно разнообразие от гласове.
От време на време се появяват кандидати за четене, но качествата им не съответстват на нашите изисквания и поради това комисията не ги е одобрявала за работа в студиото.

- От личните ти впечатления - кое мотивира четците да продължават да работят при нас години наред, въпреки ниското заплащане?

- Това е мисия. Човек, който веднъж е попаднал тук, започва да изпитва нещо, което от една страна е вътрешна потребност, а от друга страна - за него финансовият момент не е чак толкова важен, когато създава нещо, предназначено за хора, лишени от друга възможност за достъп до книги, учебници и списания.

- Какво би казал на читателите - хората, за които работиш?

Пожелавам им още дълги години да се радват на това, което ние правим, да бъдат живи и здрави и ако имат някакви желания, препоръки или забележки - телефоните за връзка с нас са винаги отворени за тях.

Разговора води:
Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2012

50 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Работата с вас ме прави специална
Винаги сме готови да се вслушаме във вашето мнение
Всеки ден тук е удоволствие
50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ
И още един щрих
"Целият ми живот принадлежи на Варна и на спорта"
Държавно първенство по спортен риболов 2012 г.
Кълве ли рибата в жегата?
Искаш да спечелиш в живота - бори се и се състезавай
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Бургас
ИНФОРМАЦИЯ
РСО София разширява услугата "Подкрепа за достъпна градска среда"
КОНФЛИКТ
Гореща точка
ОЧЕРК
"Шило в торба не стои"
ПОДАЙ РЪКА
Среща на два свята
ПРОЕКТИ
"Поглед към бъдещето през очите на историята"
ПРОФЕСИОНАЛНО
Секция на масажистите с нарушено зрение към ССБ
СРЕЩА
Отново в Пловдив среща с Генко Изворски
ФЕСТИВАЛ
Шести републикански многожанров фестивал в Перник
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6