Брой 07-08, 2012

Тема: 50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ

Искаш да спечелиш в живота - бори се и се състезавай


Значението на физическата култура и спорта като основа за здравословен начин на живот кара управителния съвет на Спортен клуб за хора със зрителни увреждания "Пауталия спорт-2005" да провежда целогодишно тренировъчна дейност и да организира редовни състезания по различни видове спорт. Спортният клуб чрез увеличаване и разнообразяване на спортните услуги за хората с увреждания се стреми да повиши социалните си функции и обществено полезната си дейност. През изминалото шестмесечие на годината спортен клуб "Пауталия спорт-2005" води активен тренировъчен процес със своите състезатели по шахмат, спортна табла и спортен риболов. Провеждат се редовно вътрешните турнири по шахмат и спортна табла. На 31 май и 1 юни 2012 г. се проведе традиционният отборен турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания за купа "Пауталия". Той се състоя в профилакториума "Трите буки" в планината Осогово. Участваха отбори от спортните клубове за хора със зрителни увреждания от Монтана, Благоевград, Силистра, София и два отбора от Кюстендил. Турнирът бе открит от кмета на община Кюстендил Петър Паунов и зам.-кмета Виктор Янев.
Състезанието се проведе на 4 дъски по системата всеки срещу всеки. Играха се 5 кръга с контрола по 60 мин. на състезател – по правилата на ускорения шах. Имаше отборно класиране и индивидуална класация по дъски. Съдия беше Асен Анев – съдия републиканска категория.
Купата беше спечелена от отбор "Пауталия" към спортен клуб "Пауталия спорт-2005", второто място зае отбор "Руен" към същия спортен клуб, а третото остана за отбора на "Феникс" Монтана.
За първа година отбор "Пауталия" към СК "Пауталия спорт-2005" се класира на първо място и спечели купа "Пауталия". Това стана възможно както благодарение на състезателите, така и благодарение на водача на секцията по шахмат на спортния клуб Александър Костов.
В индивидуалната класация по дъски на първа дъска златото спечели Йордан Георгиев от Благоевград, среброто - Иван Велев от "Феникс" Монтана, а бронзов медал спечели Величко Иванов от отбор "Пауталия".
На втора дъска златния медал завоюва Борислав Лазаров от отбор "Пауталия" Кюстендил, сребърния медал грабна Александър Костов от отбор "Руен" към СК "Пауталия спорт-2005" Кюстендил, бронза - Али Неби от Силистра.
На трета дъска златния медал спечели Динко Даскалов от "Пауталия", среброто Рангел Цветков – Монтана, бронза взе Никола Баджаков от отбор "Руен".
На четвърта дъска златото завоюва Кънка Витова от отбор "Пауталия", среброто спечели Методи Харалампиев от "Руен", а бронза Димо Ангелов от СКИ "Витоша" София.
Турнирът протече много добре при изключителна дисциплина и ангажираност на състезателите. Освен сериозната част, вечерта участниците пяха и се веселиха до късно.
Тези срещи на хората с увреждания са важни както за да докажат себе си в състезателна обстановка, така и за да се срещнат с колеги по съдба, да разменят информация и да преживеят незаменими мигове заедно.


На 8 и 9 юни 2012 г. СК "Пауталия спорт-2005" проведе и състезание по спортен риболов на дъно с участието на 5 отбора. В състезанието участваха по трима състезатели от СК "Феникс" Монтана, СК "Успех" Варна, СК "Светлина" Шумен и два отбора на СК "Пауталия спорт-2005" – "Пауталия" и "Руен".
Състезанието се проведе на язовир "Извево", село Горна Гращица. Купа "Пауталия" спечели отборът на СК "Светлина" Шумен, второ място зае отбор "Пауталия", а трето отбор "Руен". Индивидуалната класация за най-много уловена риба оглави Феим Саид от Шумен, второ място зае Атанас Захариев от Кюстендил, а третото място остана за Кънка Витова от Кюстендил. Наградата за първа уловена риба взе Паруш Иванов от Варна, а за най-голяма риба Феим Саид от Шумен.
Всяка година СК "Пауталия спорт-2005" организира по две състезания за хора със зрителни увреждания с участието на отбори от страната. Това е традиция както за нашия клуб, така и за нашия град. Осъществяването на мероприятията е възможно благодарение на голямата подкрепа на кмета на общината Петър Паунов и неговия екип.
Организирането на състезания и участието в тях спомага в значителна степен за преодоляването на изолацията, за интегрирането и адаптирането в обществото на хората със зрителни увреждания.

Кънка ВИТОВАНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2012

50 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Работата с вас ме прави специална
Винаги сме готови да се вслушаме във вашето мнение
Всеки ден тук е удоволствие
50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ
И още един щрих
"Целият ми живот принадлежи на Варна и на спорта"
Държавно първенство по спортен риболов 2012 г.
Кълве ли рибата в жегата?
Искаш да спечелиш в живота - бори се и се състезавай
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Бургас
ИНФОРМАЦИЯ
РСО София разширява услугата "Подкрепа за достъпна градска среда"
КОНФЛИКТ
Гореща точка
ОЧЕРК
"Шило в торба не стои"
ПОДАЙ РЪКА
Среща на два свята
ПРОЕКТИ
"Поглед към бъдещето през очите на историята"
ПРОФЕСИОНАЛНО
Секция на масажистите с нарушено зрение към ССБ
СРЕЩА
Отново в Пловдив среща с Генко Изворски
ФЕСТИВАЛ
Шести републикански многожанров фестивал в Перник
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6