Брой 07-08, 2012

Тема: ФЕСТИВАЛ

Шести републикански многожанров фестивал в Перник


На 23 и 24 юни в квартал "Църква", Перник се проведе Шестият многожанров фестивал за хората с увреждания. Организатор на това мероприятие е Съюзът на инвалидите в България с председател Красимир Коцев, а патрон на събитието бе кметът на Перник г-жа Росица Янакиева. По традиция този фестивал има състезателен характер. Разделени в три възрастови групи, участниците в него могат да покажат своите певчески, рецитаторски, литературни, танцувални и занаятчийски заложби.В рамките на тези два дни те могат да се насладят на изкуството на останалите участници, пък и да сравнят с тях нивото на своята група или личните си таланти. Могат да видят много стари приятели или пък да завържат нови интересни познанства, а защо не и дълготрайни интересни приятелства.
Популярността на фестивала явно вече много е нараснала и сред изпълнителите от Съюза на слепите. Участието на състави и индивидуални изпълнители от различни региони на страната, представители на ССБ, беше много забележимо. Изразено на езика на цифрите, това ще рече, че повече от 150 човека със зрителни увреждания се представиха в почти всички застъпени жанрове. Особено приятно усещане създадоха младите участници от спортен клуб "Витоша" Сияна Пенчева и невероятната Катрин Димитрова със своите перфектно изпълнени любими песни и фолклорната китка на танцьорите. Журито високо оцени изпълнението на Сияна, която бе класирана на трето място, а чаровната Катрин завоюва златното отличие.
Диплом за първо място за индивидуално изпълнение на акордеон спечели Симеон Зарев от София. Освен с дипломи журито удостои участниците с бронзови, сребърни и златни медали. Имаше и специална награда на журито – статуетка, която за голяма наша радост стана притежание на група "Люлин" от София.
Със специална награда си тръгна и фаворитът на журито - певецът и композиторът Роберт Абрашев от Плевен.
Пловдивчани също не могат да бъдат недоволни, защото и техните два дуета си заминаха с един бронзов и един сребърен медал, а златен медал взе Марин Маринов.
Родопчаните от Смолян показаха много силно и въздействащо присъствие и съвсем заслужено спечелиха награда за цялостно участие и за най-красиви и автентични носии, а техният ръководител Кирил Родопски бе отличен с награда, която му беше връчена от BTV.
Съюзът на слепите имаше представители и в жестомимиката, и в литературния жанр. Всички участници получиха грамоти за участие.
Председател на журито за пореден път беше любимата на всички Мими Иванова. Неуморна и лъчезарна, приветлива и усмихната, тя връчваше с изключително удоволствие наградите на хората с висок дух и им пожелаваше винаги да бъдат борбени и весели.
Със специални плакети бяха удостоени: г-н Минчо Коралски – директор на Агенцията за хората с увреждания, г-н Красимир Коцев – председател на Съюза на инвалидите в България, г-жа Ани Хараланска – организатор на фестивала; с плакет бяха отличени заслугите на целия колектив на БЧК за всеотдайната му помощ и готовността винаги да помага по време на фестивала. С особено внимание и благодарност беше връчен плакет на човека, който винаги е бил толкова отзивчив, колкото е било възможно, и винаги е подхождал с дълбоко разбиране към проблемите на хората с увреждания – кмета на Перник г-жа Росица Янакиева.

Димитрина МИХАЙЛОВА

Виж снимки от събитието:Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2012

50 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Работата с вас ме прави специална
Винаги сме готови да се вслушаме във вашето мнение
Всеки ден тук е удоволствие
50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ
И още един щрих
"Целият ми живот принадлежи на Варна и на спорта"
Държавно първенство по спортен риболов 2012 г.
Кълве ли рибата в жегата?
Искаш да спечелиш в живота - бори се и се състезавай
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Бургас
ИНФОРМАЦИЯ
РСО София разширява услугата "Подкрепа за достъпна градска среда"
КОНФЛИКТ
Гореща точка
ОЧЕРК
"Шило в торба не стои"
ПОДАЙ РЪКА
Среща на два свята
ПРОЕКТИ
"Поглед към бъдещето през очите на историята"
ПРОФЕСИОНАЛНО
Секция на масажистите с нарушено зрение към ССБ
СРЕЩА
Отново в Пловдив среща с Генко Изворски
ФЕСТИВАЛ
Шести републикански многожанров фестивал в Перник
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6