Брой 12, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


13 ноември - международен ден на слепите

На този ден припомняме на обществото за себе си. За това, че имаме нужда от приятелството и подкрепата на хората с нормално зрение, защото ние не можем без тях.
На този ден припомняме и на правителството, че имаме нужда от някои облекчения като компенсация за липсата на зрение.
На този ден си спомняме и за Валентин Аюи – баща и учител на слепите, пръв заел се с организираното им образование. В ония времена слепите изкарвали прехраната си предимно с просия, а обществените помощи за тях били съвсем мизерни. Животът им преминавал в нищета и бездействие, те не умеели да вършат почти нищо полезно. Затова всички посрещали с готовност поканите да участват в забавленията на тълпата, въпреки че усещали болката от ироничните издевателства над тях.
Възможността да припечелят нещо ги принуждавала да търпят присмеха и иронията. Единственият, който не споделял радостта на тълпата и приемал също тъй с болка и възмущение виковете, бил млад мъж с интелигентно лице и поведение. Той се наричал Валентин Аюи. Запомни това име, читателю! Наблюдавайки със съчувствие грозните сцени, младият Аюи взел в себе си решение, което променило живота му.
"Чувства, коренно различаващи се от другите, обзеха душата ми – споделя по-късно Аюи. – От този момент аз се замислих какви са възможностите и средствата за обучението и превъзпитанието на тези най-нещастни членове на човешкото общество."
Валентин Аюи се заклел да върне достойнството на слепите.
"Аз ще заместя подигравката с истината, като науча слепите да четат и пишат и ще им дам книги, напечатани от самите тях."
Клетвата му се оказала не просто моментен изблик на състрадание и хуманност, а програма, която този велик французин изпълнявал упорито до края на дните си.
Започнах с това въведение за този велик човек, защото на 13 ноември 2012 г. ТСО "Пулпудева" и тази година не изневери на традицията си и отбеляза по подобаващ начин деня на слепите. Ние, членовете от ТО на НАСГБ, бяхме поканени да присъстваме на тържеството, но за съжаление недостатъчно хора се отзоваха на поканата. Мероприятия не се правят само на маса с ядене и пиене, а за да научим нещо, което досега не сме чували или не знаем. Да обогатим нашите знания и да се чувстваме по-достойни и образовани граждани на това общество, въпреки уврежданията си. Държавата има още много какво да направи за облекчаване на живота на слепите, но нека не забравяме, че на първо място ние не сме останали гладни за разлика от слепите от времето на Аюи, които са тънели в мизерия и нищета. Всеки човек с увреждания получава месечна пенсия и това му дава възможност да се чувства наравно с всеки зрящ и нормален човек. Както се изказа Стоянка Ангелова, досега слепите са имали възможност да си закупят жилища, да изучат децата си, а лошото сега е за идващите след нас. Животът става по-труден, но да не забравяме, че пък младите са упорити и някои от тях умело пробиват пътеки за по-добър и смислен живот. Ако нечии цели са по-високи от това, то тогава да положи усилия и да ги постигне чрез образование и много труд, защото на готово нищо не идва, дори и при зрящите. С една дума срамота е да хленчим и мърморим, а трябва да се хванем упорито, за да покажем на обществото какво могат слепите и останалите хора с увреждания. Нека не чакаме само да получаваме, защото никой с нищо не ни е задължен, а да се огледаме и видим какво ние сме дали на обществото и дали трябва да очакваме да получим нещо в замяна.
Гости на събранието бяха Ангел Сотиров, който обясни на присъстващите кой е Валентин Аюи, какво точно е направил за слепите, какви училища и работилници е създал, превърнали се впоследствие в предприятия за слепите, и т.н. Владимир Желев – председател на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България, поздрави присъстващите и награди активни, дългогодишни и дейни есперантисти в лицето на Данчо Данчев и Ангел Сотиров, които през последните години са заслужили с дейността си уважението и признателността на есперантистите в родината ни. Георги Генов връчи благодарствени адреси на Садие Коталак и Васил Оцов за най-активна и всеотдайна дейност. Публично беше поздравен Кирил Дамянов за втората награда в конкурса за есе "Говорещата книга – моята паралелна вселена".
Музикалната програма бе изнесена от "Тракийски цвят", дует "Настроение" и група "Орхидея". Със своите изпълнения те ни показаха какво могат слепите и че има какво да се покаже на обществото. Някой попита какво означава думата инвалид и че не трябва да позволяваме хората да ни наричат инвалиди, но аз мисля, че не е толкова важно как ще ни нарекат – дали инвалид, дали сляп, дали човек с увреждания, защото ние сме такива и не бива да се срамуваме от физическото си състояние. Напротив - чрез делата си, чрез възможностите си и уменията си нека докажем какво можем и този, който ни нарича инвалиди, да се засрами и да разбере, че сред зрящите има умствено по-големи инвалиди отколкото физически сме ние, слепите! Нека вървим гордо и достойно, с високо вдигната глава, защото и ние имаме право на изяви и участие в обществения живот на държавата ни! Трябва да сме безкрайно благодарни и никога да не забравяме имената на Валентин Аюи, Луи Брайл, Хелън Келър и много други, оставили ни в наследство писменост и пример за подражание! И днес има хора с увреждания, извоювали своя престиж и уважението на обществото, които продължават да защитават правата на хората с увреждания и ние с достойнство можем да вървим по прекараните пътеки и да сбъдваме мечти и желания.

Снежанка КИРЧЕВА

Пловдивските невиждащи напомниха за себе си

На 3 декември в зала "Москва" на "Новотел Пловдив" Националната асоциация на сляпо-глухите в България съчета отбелязването на два повода – Международния ден на хората с увреждания и 15 години от учредяването си. Сред гостите на форума бяха генералният секретар на Световната федерация на сляпо-глухите Геир Йенсен от Норвегия и вицепрезидентът на Европейския съюз на сляпо-глухите Саня Тарцай от Хърватия, които приветстваха тържественото събрание и поднесоха подаръци, символизиращи солидарността и волята на хората със сензорни увреждания за достоен и пълноценен живот.
Учредена през 1997 г., НАСГБ си поставя за основна цел да издирва, организира и подпомага хората, при които се съчетават зрителни и слухови дефицити, разказа на проведената след концерта на самодейците пресконференция председателят на асоциацията Димитър Парапанов. Все още обаче, според него, държавата е длъжник по отношение на специфичните потребности на тези хора при предоставянето на необходимите им социални и рехабилитационни услуги. Най-големият проблем е достъпната среда. Едва през тази година Народното събрание прие законодателни актове като измененията в Закона за движение по пътищата, където официално вече е заложен като отличителен белег на сляпо-глухотата червено-белият бастун.
В същото време благотворителна изложба-базар под надслов "Да докоснем светлината", с предмети изработени от незрящи хора, бе подредена в културен център "Тракарт". Набраните средства ще се използват за подпомагане на дейностите на Националния център за рехабилитация на слепи. Цяло село с двадесетина къщички, кметство, църква, кладенец, домашни животни и предмети от бита – всичко, изработено от керамика – се продава само за 1000 лв. Невиждащите майстори - курсисти в центъра, са се трудили продължително време, за да изобразят до най-малката подробност пасторалното битие. Къщичките се продават поотделно и цената им е между 40 и 70 лв. С благотворителна цел се предлагат и други предмети – сувенири, вази, чашки, стенни пана, свещници, гювечета, както и картини.
Изложбата бе открита от кмета на Пловдив Иван Тотев и Зоя Георгиева – депутат от ГЕРБ. Съвсем искрено и непринудено те изразиха възхищението си от майсторството и креативния дух и потенциал на творците с нарушено или въобще без зрение, а кметът направо даде заявка за закупуване на "Кметството". На откриването присъстваха и Надя Танева – директор на дирекция "Социално подпомагане", която заедно с директора на НЦРС Пловдив Стефан Данчев е инициатор на изложбата, заместник-кметът Георги Титюков, почти всички районни кметове, представители на творческата интелигенция от града, бизнесмени и граждани. Електронните и печатни медии в Пловдив отразиха подобаващо това събитие.
Изложбата продължи до 5 декември.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 12, 2012

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Коледен разказ
Къде живее дядо Коледа?
История на шампанското
По следите на коледните картички
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Плевен
София
Добрич
Асеновград
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Светът може да бъде и по-привлекателно място за живеене
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Китай е добър пример в грижите за инвалидите
ПРОЕКТИ
План за действие,
Международна конференция на партньорите на "ROBOBRAILLE"
РАЗКАЗ
Среща на женския пазар
ХОРА С ПРИЗВАНИЕ
Данчо Данчев обучава в брайлово писмо
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6