Брой 12, 2012

Тема: ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА

Къде живее дядо Коледа?


Всеки знае, че Дядо Коледа живее във Финландия и по-точно в Корвантунтури - планина близо до руската граница, но тъй като мястото е доста отдалечено, добрият старец приема посещения и във втория си дом в Рованиеми, административен център на провинция Лапландия.
Въпреки че възрастните отдавна не вярват в него, когато гостуват в неговия "офис", те се изпълват с благоговение. Как така не съществувал? Та той си е там! Дядо Коледа, с бялата брада, оформеното коремче и вечната блага усмивка на лицето му. Дечицата също с голямо страхопочитание откликват на поканата му, когато ги призове да седнат на коленете му.
Първата резиденция на Дядо Коледа - планината Корвантунтури, е с формата на огромно ухо. Защо ли? За да може малко пооглушалия старец да чуе по-добре желанията за подаръци на всички послушни деца по света.
През 1950 година Елинор Рузвелт чула за тази история, когато посетила града. За да може да се срещне със Санта Клаус, местните дори й изградили малка дървена хижа, която не след дълго се превърнала в туристическа атракция. И днес малката барачка си стои на мястото и човек лесно би могъл да я отмине, заобиколена от множеството магазинчета за сувенири. Продавачите се възползват от туристическата вълна на хората, дошли да си направят снимка на Арктическия полярен кръг в компанията на Дядо Коледа или решили да посетят неговата пощенска служба.
Офисът е претрупан с писма, носещи надпис "До Дядо Коледа", като за адрес е вписан или Полярният кръг, или просто Лапландия.
"Всички писма ни се предоставят, включително и тези, които нямат марка”, доверява Кристина Сандовал – "Пощенските служители от цял свят просто ги препращат до Рованиеми. Само за един ден Дядо Коледа получава не по-малко от 32 хиляди писма, а годишно - около половин милион!".
Кристина е добре запозната с нещата, тъй като тя е една от Снежанките на Дядо Коледа. В близост до пощенския офис и до дома на добрия старец са паркирани летящите му шейни, с които той може да достигне и до най-отдалечената точка на света. На видно място е и машината с лост, чрез която белобрадият добряк забавя хода на времето, така че само за няколко дни да може да раздаде всички подаръци, цитира БТА.
Дядо Коледа приема посетители почти по всяко време. Той им отговаря на английски, френски и немски. От него може да научите, че неговите елени са по-многобройни от звездите на небето. Уверява дори и най-големите скептици, че именно той е истинският и единствен Дядо Коледа. А колко е стар? Самият той вече не може да си спомни.
"Веднъж се опитах да преброя колко Коледи съм раздавал подаръци,
но като стигнах до 365, просто заспах", доверява старецът.

По материали от интернетНазад

Всички статии на Брой 12, 2012

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Коледен разказ
Къде живее дядо Коледа?
История на шампанското
По следите на коледните картички
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Плевен
София
Добрич
Асеновград
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Светът може да бъде и по-привлекателно място за живеене
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Китай е добър пример в грижите за инвалидите
ПРОЕКТИ
План за действие,
Международна конференция на партньорите на "ROBOBRAILLE"
РАЗКАЗ
Среща на женския пазар
ХОРА С ПРИЗВАНИЕ
Данчо Данчев обучава в брайлово писмо
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6