Брой 12, 2012

Тема: ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА

По следите на коледните картички


Първата коледна картичката

Историята на първата коледна картичка започва преди около 170 години, когато англичанинът Хенри Коул дръзнал да наруши британските традиции. По онова време хората си разменяли пожелания за празника с помощта на литографии, специално украсени и прилежно изписани за повода. Но сър Коул решил да се улесни, като помолил художника Джон Хорсли да му направи 40 еднакви литографии, които да разпрати на близки и приятели. На картичката авторът нарисувал семейството на английския аристократ на фона на библейски картини и традиционна празнична украса. Говори се, че сър Коул така и не изпратил коледните картички. Идеята обаче допаднала на много хора и скоро се превърнала в печеливш бизнес. Днес са запазени 12 от 40-те литографии на Хенри Коул, станали мечта за всеки колекционер. Една от тях е разиграна на търг и е продадена за 22 хиляди британски лири, с което остава в историята като най-скъпата картичка в света.

Коледната картичка – поглед в миналото

Идеята за коледните картички заразила света. В Русия първата коледна честитка датира от 1898 г., а за усъвършенстването на модела й бил нает един от най-популярните и талантливи руски художници. В САЩ пък Луис Пранг побързал да изобрети специална техника, която да прави картички, използвайки 20 различни цвята. Той убедил най-добрите художници и поети да работят за него, за да превърне коледната картичка не просто в честитка за празника, а в истински шедьовър. Така с времето се родил и образът на Дядо Коледа.
Първоначално картичките се продавали скъпо, но скоро навлязло масовото производство и хората забравили за г-н Пранг. Той бил заменен от други имена на производители, едно от които на Джойс Хол – основател на картичките Холмарк (Hallmark). Дуайт Айзенхауер пък е първият американски президент, който въвежда модата на коледните картички в Белия дом. Той и жена му изпращали по една честитка на всеки от служителите там.

Коледната картичка у нас

По данни на Българските пощи първата коледна картичка у нас била изпратена през 1885 г., а три години по-рано – първата новогодишна. Първоначално родните честитки се произвеждали в Германия, като допълнително се добавял текст на български. Традицията е въведена от княз Фердинанд I, който станал и притежател на първата илюстрована коледна картичка в България. Оттогава фамилията Сакскобургготски събира уникални по рода си поздравителни картички и днес държи една от най-богатите и ценни колекции в света.


Модата при коледните картичките

В началото на коледните картички присъствали рисунки на цветя, растения, геометрични фигури и деца. В страните, където бил разпространен католицизмът, заложили на библейски символи и образи - сцената с Рождеството на Христос, изображения на трите влъхви или на Мадоната с Младенеца, а текстът бил собственоръчно съставян и изписван като знак на внимание и уважение към адресата. Протестантските страни въвели картичките с накиченото празнично дръвче, с елените на Дядо Коледа, с ярките звезди и апликациите. Заради пищната си украса текст често липсвал. През 1910 - 1920 на мода били домашно изработените с цветни моливи коледни картички от картон и станиол.

Коледната картичка днес

Днес освен на традиционните коледни картички на хартиен носител хората се радват и на изобилието, което се предлага в интернет. Електронните честитки пестят време и пари и гарантират на подателите, че поздравлението им ще пристигне навреме до адресата, а модели – колкото искаш. Съществуват варианти, имитиращи старинни коледни картички, които „лекуват“ носталгията по традиционните честитки. Други пък предлагат опцията да ги разгръщаш с едно кликване на мишката и така да откриваш скрити празнични послания. Трети предоставят възможността сам да си направиш електронна картичка, като избереш шаблон и елементи, с които да я запълниш.
Независимо електронна или хартиена, коледната картичка е важна заради самия жест и заради посланието, което изпраща на хората. Затова не забравяйте и вие да изпратите вашите коледни пожелания на своите близки!

Христина СПАСОВА,
по материали от интернет
 


Назад

Всички статии на Брой 12, 2012

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Коледен разказ
Къде живее дядо Коледа?
История на шампанското
По следите на коледните картички
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Плевен
София
Добрич
Асеновград
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Светът може да бъде и по-привлекателно място за живеене
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Китай е добър пример в грижите за инвалидите
ПРОЕКТИ
План за действие,
Международна конференция на партньорите на "ROBOBRAILLE"
РАЗКАЗ
Среща на женския пазар
ХОРА С ПРИЗВАНИЕ
Данчо Данчев обучава в брайлово писмо
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6